h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

 

 

 
5779 zsidó ünnepek
 
2018. október 2. kedd
Szimhát Tora,
a Tóra ünnepe
 
2018. december 3-10. hétfő-hétfő
Hanuka,
a fények ünnepe

 

Köves Slomó

Ortodox rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyik alapítója, vezetője, az újranyitott óbudai zsinagóga rabbija.

A második világháború óta ő volt az első Magyarországon felavatott ortodox rabbi. Feleségével és három gyermekével Budapesten él. Az ateista családban nevelkedett Köves Slomó rabbi szerint egyre több zsidó család ünnepli a Hanukát a Karácsony helyett.

Azt vallja erről a kényes kérdésről:

"Talán eljött az ideje annak, hogy felfedezzük a saját gyökereinket és identitásunkat. Ki-ki a sajátját, ettől még békésen élve egymás mellett. Családjában azért tartottak karácsonyt, mert december 24-én karácsony van, de ő már gyerekként is úgy érezte, hogy mindig volt a levegőben egy furcsa erőltetettség, mert nem nagyon lehetett tudni, hogy voltaképp miről is szól mindez? Ott volt az ünnep, amivel nem nagyon tudtak mit kezdeni, mégis ünnepeltek, mert valamit ünnepelni kell. Ami tényszerűen megtörtént, hogy egymástól ajándékot kaptak. A zsidó családok jellemzően felhagytak saját hagyományaik, ünnepeik gyakorlásával, és a Holokauszt utáni második generáció már nem is nagyon ismerte ezeket. Volt egyfajta „felejtési-felejtetési kényszer. Az én nagyszüleim úgy gondolkodtak: keresztények nem akarunk lenni, zsidók pláne nem, „nincs többé helye a vallási vagy nemzeti identitásnak, minden ember egyforma”, itt van tehát a karácsony, mely (eredeti tartalmától megfosztva) nem más, mint az egyedi identitástalanság ünnepe...”

Megdöbbent, amikor a volt jobbikos Szegedi Csanád találkozót kért tőle, de ez is csak megerősítette abbéli hitében, hogy rabbiként alapvető feladata, hogy mindenkit fogadjon, aki tanácsért, segítségért fordul hozzá. A társadalmi párbeszédnél "borzasztóan fontos", hogy elismerjék az egymással tárgyaló felek: bizonyos ügyeket másként látnak .

 

Sorsok Háza - Rangos beszélgetések a Bálint Házban

Közzétette: Bálint Ház – 2018. október 4., csütörtök