h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

 

 

 
5779 zsidó ünnepek
 
2018. október 2. kedd
Szimhát Tora,
a Tóra ünnepe
 
2018. december 3-10. hétfő-hétfő
Hanuka,
a fények ünnepe

 

Krausz Tamás

Krausz Tamás történész, Oroszország-szakértő, egyetemi tanár, tanszékvezető, volt politikus.
A debreceni Tudományegyetemen végzett történelem-orosz szakon, majd doktorált a bolsevizmus és a nemzeti kérdés összefüggéseiről. Kandidált az orosz történelmi fejlődés sajátszerűségeiről írott munkájával, nagydoktorijában pedig a sztálinizmus szellemi-politikai feltételeit tárgyalta.

Ha csak ennyit tudunk róla, már látható, hogy kb. mindent tud a XX. század munkásmozgalmak tényleges világáról, a dolgozó osztályok küldetését felvállaló, meghatározó politika történeteiről. A hazai elkötelezett baloldal markáns, összetéveszthetetlen alakja, az az ember, akinek világlátását, e térség társadalmi lehetőségeibe vetett hitét sem a kádárizmus, sem a rendszerváltozást követő nehezen azonosítható társadalmi formációk sem tudták befolyásolni. Maradt konzekvensen ugyanaz, aki mindig is volt. Elvi szilárdságára jellemző, hogy 2009-ben a „Good bye MSZP!” című írásában bejelentette, hogy kilépett az MSZP-ből azzal az indoklással, hogy a nagytőke nyomása alatt az MSZP elvesztette szociális arculatát. Bejelentése két nappal követte az MSZP kongresszusát, amelyen nagy többséggel a jelentős megszorításokat tervező Bajnai Gordont jelölték Gyurcsány Ferenc utódjának a miniszterelnöki poszton.

Munkái minden oldalon nagy vitákat váltanak ki. Legutóbbi művéről a jobboldal így ír: „Ártatlan civileket gyilkolni mentek a Szovjetunióba a második világháború idején a németek mellett a magyarok is – így foglalható össze röviden az üzenete egy nemrég megjelent kiadványnak. Az egyoldalú és vitatható forrásokat felvonultató könyv kiadását a magyar állam is pénzelte, főszerkesztője a szélsőséges, marxista-leninista Krausz Tamás.” Jogos a kérdés: vajon miért is mentek, de tényleg?

Dolgozott a Politikatörténeti Intézet tudományos főmunkatársaként, szerkesztette a Posztszovjet füzetek című periodikát, majd az Eszmélet folyóiratot. Tanácsadóként, illetve szerkesztőként részt vesz a londoni Contemporary Politics, a sydney-i Links és a moszkvai Alternativi folyóiratok , valamint a Ruszisztikai Könyvek című sorozat kiadásában.

 

Sorsok Háza - Rangos beszélgetések a Bálint Házban

Közzétette: Bálint Ház – 2018. október 4., csütörtök