Langer Ármin

Karikaturista, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség elnökségi tagja – ehhez képest zsidó származásáról csak 16 évesen értesül. Vidékről Pestre költözvén a Limmud konferencia-fesztivál csendes önkénteseként kezdte, visszatérő előadójaként folytatta, majd a vallásba is "belekeveredett": a soá által darabokra szaggatott családban általa ütötte fel újra a zsidó vallás a fejét, Ármint 2012-ben egy júniusi reggelen - jobb később, mint soha alapon - Mordecháj néven a törvény fiává (bár micvá) fogadják. 2012 nyarának hátralévő részét a jeruzsálemi Konzervatív Jesivában tölti, és ha Allah is úgy akarja, korán sem itt a történet vége.
Bezsidulásával párhuzamosan a Német Almák Frontja mintájára vezetésével 2011. január végén alakult meg Budapesten a Magyar Fokhagymafront. A körülbelül száz főt számláló, parodisztikus álpolitikai mozgalom működését utcai performanszok és internetes hecckampányok jellemzik, a sztálinista és nemzetiszocialista rendszerek politikai mozgalmai mellett a vallási és művészeti szélsőségeknek is görbe tükröt tart akcióival.
Langer Ármin publicisztikáiba melegmagazinoktól kezdve az Amerikai Népszaván át az ÉS-ig bárhol belebotolhatunk; karikatúrái pedig Berlintől Pekingen át Tótkomlósig már sok helyet megjártak, kiállításait nyitotta meg Tamás Gáspár Miklós filozófus éppúgy, mint Para-Kovács Imre publicista, elismeréseket gyűjtött be eddig Erdő Péter bíborostól Alföldi Róbert rendezőn át a gimnázium takarítónőjéig sokaktól; egy önálló tárlatát már a Bálint Házban is megtekinthettük. Ja, egyébként filozófia-vallástudomány szakos hallgató.