h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

 

 

 
5779 zsidó ünnepek
 
2018. október 2. kedd
Szimhát Tora,
a Tóra ünnepe
 
2018. december 3-10. hétfő-hétfő
Hanuka,
a fények ünnepe

 

Ungváry Rudolf

Gépészmérnök, író, fogalom és osztályozás-elméletkutató, közéleti publicista.


Publicisztikai, közéleti munkássága, fellépései már hosszú ideje nagyon sok ember számára iránytűt és mértéket a mai politikai közéletben, a sorsunkat befolyásoló tendenciákban való eligazodásban – mások számára ugyanilyen érzést vált k, de negatív értelemben. A felé irányuló érdeklődés kettős természete jól példázza a politikai hisztéria által felülről és mesterségesen szított megosztás kézzel tapintható eredményét.

Lexikálisan annyit tudnunk kell róla, hogy 1936-ban született Budapesten. A Történelmi Igazságtétel Bizottság egyik alapító tagja, mivel 1956 után internálták. 1989 után elbeszélések mellett politikai publicisztikák szerzője. Gépészmérnök, információkereső nyelvek szótárainak (tezauruszoknak) készítője, a fogalom- és osztályozáselmélet kutatója.

Ő az az ember, aki nem kertel, és kőkeményen kimondja a mai helyzet létrejöttéről, okairól, és várható folyamatairól, amit gondol. Habár származása, sorsa, világnézete alapvetően szemben áll a baloldalisággal, illetve annak megvalósult 48-89 közti államszocialista változataival, a demokratikus konzervativizmus helyett hatalomra jutott politikai elit hangadó értelmiségévé vált. Kezdjünk egy alapvető tézisével: "Ha van, ami ma lehetetlenné teszi a nemzet elementáris sorskérdéseiben a megegyezést, akkor az a hazából való újnyilas kirekesztés."
Ungváry Rudolf a mai politikai közélet egyik középpontja, megkerülhetetlen véleménymondója, és elemzője.
Néhány idézet tőle, hogy mondanivalóját illetően ne legyenek kétségeink (az idézetek a 2010-es választás előtt születtek!):

„Ez a jobboldal ma - nem véletlenül - annak a történelmi jobboldalnak az örököseként lép fel, amely megbukott az első világháborúban”

„Ennek a jobboldalnak (nem az egésznek, de a többi jobboldali ma még nem számít) az irányítóit egyetlen gond vezérli, az, hogy még mindig nem az ő nem "idegenszívű" fajtájuk szabhatja meg a rendet a demokráciában.”

„A Fidesz hatalomátvételét kíméletlen tisztogatás és rágalomhadjárat követi majd, mindenre ráteszik a tenyerüket. Nem lesznek finnyásak.”
 

 

Sorsok Háza - Rangos beszélgetések a Bálint Házban

Közzétette: Bálint Ház – 2018. október 4., csütörtök