h k sze cs p szo v
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

Január 22. szerda, 09:00 - 13:00
A magyar kultúra napja
Az Éld Át a Csodák Palotájában látogat
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
TUDKULT 2020 kulturális – művészeti tudományfesztivál

Ünnepelje rendhagyó módon 2020. január 22-én a magyar kultúra napját osztályával a Csodák Palotájában ahol idén is idén is vendég a JCC Budapest - Bálint Ház ÉLD ÁT programja!

Éld át! - A program játékos, interaktív eszközökkel mutatja be a gyerekeknek a mai zsidóság életét, azokat a hasonlatosságokat és különbözőségeket, melyek egy az identitását megélő zsidó és nem-zsidó család otthonai között lehetnek. A programban a résztvevő diákok virtuális meghívást kapnak egy zsidó család „lakásába”, s azt végigjárva, kérdezve, játszva tanulnak meg alapvető dolgokat a zsidó hagyományokról, identitásról.
 
A harmadik alkalommal (2019, 2018) megrendezésre kerülő TudKult programon szakmai partnereink izgalmas állomásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, a Csopa látványos Öveges termi kísérlet bemutatóval és 250 interaktív eszközzel várja az érdeklődőket, legyenek akár óvodások, általános vagy középiskolások.
 
Keressük közösen a kapcsolatot a könyvek, az irodalom, a zene, a festészet, a filmezés, a bankjegyek, a vendégszeretet, a hagyományok, a környezetvédelem és a természettudományok között!

Minden bejelentkezett csoport részese lesz a zene fizikájáról szóló látványos kísérlet bemutatónak.


A program a Csopába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes, amennyiben csatakoznak a Csopa Pedagógus Klubhoz. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.

 
A kulturális-művészeti tudományfesztiválon bemutatkozó partnereink (a névsor és a programok folyamatosan bővülnek):
    Barnaföldi Anna képzőművész
    - Science center itt és ott, avagy milyen a bostoni Csodák Palotája - Az Iréne és Péter Ludwig Alapítvány ösztöndíj támogatásával lehetőségem volt egy hónapot Bostonban töltenem. A kutatás során az bostoni közművelődés, tudománynépszerűsítés lehetőségeit is vizsgáltam. Eljutottam többek között a bostoni science múzeumba (Museum of Science) ahol nagyon is otthon éreztem magam, hiszen tele volt olyan interaktív demonstrációs játékokkal, amelyek a Csodák Palotájában is megtalálhatók. Az interaktív állomáson élményeimről mesélek, valamint kipróbálható lesz CsopArt ismeretterjesztő sorozatom néhány kedvelt aktivitása is.
    Csopa Iránytű
    - Hónapról-hónapra izgalmas hivatások, fordulatos életutak, pályaorientációs beszélgetések, előadások várják a felső tagozatosokat és a középiskolásokat a Csodák Palotájában. Egyed László tudományos újságíró vendégeivel egy-egy szakma szépségeit és kihívásait boncolgatja, támpontot nyújtva a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Januárban Vicsek Tamás interdiszciplináris természetkutató látogat el hozzánk, a kb. 50 perces beszélgetés 11 órakor kezdődik. Vendégünk Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A biológiai fizika és a komplex alakzatok természetben történő kialakulásának neves kutatója. Munkáiban a statisztikus fizika és a fraktálgeometria eszközeit használja.
    Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
    - A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria fő célja a 3-23 év közötti fiatalok vizuális nevelése kortárs művészeti kiállítások és az azokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével. Kézműves foglalkozásunk a 2020. januári időszaki kiállításunkhoz kapcsolódik, amelyen a BME építészhallgatóinak munkái kerülnek bemutatásra. A munkák Haász István képzőművész alkotásaiból indulnak ki, központi témájuk a forma- és téralkotás, a síkban és térben való vizuális gondolkodás. A kiállítás jó példája a képzőművészetek és a mérnöki tudományok kapcsolatának, a kézműves foglalkozás pedig ízelítőt nyújt a Deák 17 Galéria múzeumpedagógiai tevékenységéből is.
    Debreceni Egyetem, Ásvány- és Földtani Tanszék - Dávid Árpád címzetes egyetemi docens ismeretterjesztő előadása 10 órától Kőbe zárt szerelem; dínók násza címmel: A földtörténeti múltban élt állatok maradványait vagy élettevékenységük nyomait vizsgálva bár ritkán, de találkozhatunk a szerelem rítusára vagy a szaporodásra utaló ősmaradványokkal. Elmúlás és szerelem egyazon pillanatban? Az elmúlt 520 millió év anyagából válogatunk. Nem csupán a dinoszauruszokat vesszük sorra! Különös tekintettel leszünk a magyarországi ősmaradványokra. Ilyen módon is felhívva a figyelmet a lelőhelyek védettségének szükségességére és természetvédelmi jelentőségére!
    Fény - hang - habarcs Tamás Péter kreatív vezetővel
    - Fedezd fel az alkotószobát, ahol kedvedre építkezhetsz hangjegyekből, habszivacsból vagy fénysugarakból! Digitális és analóg szórakozás vár rád vegyesen.
    Fővárosi Állat- és Növénykert
    - Mi az a vadállatmentés? Miért szorulnak a segítségünkre a körülöttünk élő védett állatok? Honnét tudjuk, hogy segítség kell nekik? Kik kerülnek be leggyakrabban a Mentőhelyre? Ezekre a kérdésekre és még sok-sok másikra is választ kaphatsz az Állatkert természetvédelmi mentőmunkáját végző kollégáktól. És mi lesz még? Játékos feladatok, elgondolkodtató történetek és maguk a felgyógyult páciensek képviselői is.
    Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
    - Ki mondta, hogy a könyvtár unalmas, a tudomány meg csak a kockáknak való!? A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraiban található sok ezer könyv, játékos foglalkozások, interaktív programok sokasága bizonyítja ennek az ellenkezőjét. Izgalmas felfedezések, döbbenetes tények és kalandok várnak a könyvtárban és a tudomány világában. A könyvtárosok ezekből mutatnak be egy kis ízelítőt a Csopa TudKult 2020 programja keretében.
    JCC Budapest/Bálint Ház
    - Éld át! - A program játékos, interaktív eszközökkel mutatja be a gyerekeknek a mai zsidóság életét, azokat a hasonlatosságokat és különbözőségeket, melyek egy az identitását megélő zsidó és nem-zsidó család otthonai között lehetnek. A programban a résztvevő diákok virtuális meghívást kapnak egy zsidó család „lakásába”, s azt végigjárva, kérdezve, játszva tanulnak meg alapvető dolgokat a zsidó hagyományokról, identitásról.
    Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
    - Szórakoztató társasjátékunkban felfedezzük a konyhai jelenségek mögötti kémiát, fizikát. Teszteljük memóriánkat, tudásunkat és logikánkat.
    Magyar Nemzeti Bank
    - Bankjegy- és érmeismeret: A forint érmék és bankjegyek kizárólagos kibocsátója Magyar Nemzeti Bank. A jegybank készpénz-szakértői segítségével új oldalukról mutatkoznak be a forgalomban lévő forint bankjegyek a TudKult 2020 rendezvényen. Ismerjük meg együtt a forint bankjegyek biztonsági elemeit, illetve azok ellenőrzési lehetőségeit!
    Spóner Hajnalka fotográfus
    – A művész FÉNY - GÉP – ÉSZ című tárlata 2019 nyarától invitálja időutazásra a látogatókat Csopa Galériánkban. Letűnt korok mezőgazdasági gépei, háztartási eszközök, ipartörténeti kincsek elevenednek meg a felvételeken. A TudKult 2020 keretében a képek létrejöttéről, a fényképész eszköztáráról, az alkotó előtt álló kihívásokról kaphatnak információt az érdeklődők.

 

Ingyenes program.