h k sze cs p szo v
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

November 12. vasárnap
A szépség és a csúfság
A Zsidó Tanulás Világnapja [Global Day of Jewish Learning] a Bálint Házzal
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

✡ beszélgetések ✡ dilemmák ✡
✡ magyarázatok ✡ viták ✡

 

November 12-én azoknak kedvezünk, akik nem szeretnek éjszakázni. Ha Sávuot éjjelén nem bírtok ébren maradni, gyertek el most! Lesznek szövegek, megannyi kérdés, előadók, gondolatkeltők, értelmezők és értelmezések. 

Ismét Zsidó Tanulás Világnapja a Bálint Ház és a Limmud Magyarország szervezésében.
 
A Zsidó Tanulás Világnapjának témája ebben az évben a Szépség és a csúfság. Réz Anna filozófus vezetésével abban a kapcsolódó kérdéskörben mélyülhetünk el, hogy hogyan is vagyunk a saját testünkkel. Balázs Gábor eszmetörténésztől megtudhatjuk, mit is jelent a szépség és a tabu transzparenciája. Darvas István rabbi és Komoróczy Szonja történész a Talmud és a szépség összefüggéseibe avatja majd be a hallgatóságot. Szexuális vonzerő és párválasztás címmel hallhatunk kerekasztal beszélgetést Meskó Norbert, evolúciós pszichológus és Kabai Péter, etológus részvételével, moderátor Váradi Júlia. Michael Miller történész, a Central European University oktatója a zsidó szépségideálokról beszél majd. David Levin-Kruss, a JDC oktatási igazgatója, rabbi, pedig A szépség és a szörnyeteg címmel ad elő. Büchler TamásBorszéki Kata és Faragó Borbála a társkeresés nehézségeiről beszélgetnek majd. 
 
Az előadások közötti kávészünetekben finomságokat kínálunk, hogy ne csak az agyunkat tápláljuk.
 
Helyszín: 1077. Budapest, Csányi u. 5., megközelítés a Király utca és Nagymező utca találkozása felöl, vagy a Klauzál tér felől. 
A helyszín teljesen akadálymentesített!
 
Kérjük adományával támogassa a program megvalósulását!
A program teljes ára 5000 Ft/fő, javasolt minimális adomány 1000Ft/fő.
 
 
 
 

 

Szervező 

Bálint Ház, Limmud Magyarország
 

Részletes program, időrendben 
 
14:00-14:30 és 14:30-15:00
 
Tárlatvezetés az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár állandó kiállításán, tárlatvezetők: Keleti Éva és Deák Gábor
Az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár állandó kiállítása rövidesen elkészül. Kivételes alkalom, hogy a gyűjtemény megynyitása előtt  - szinte elsőként  -  megnézhető hogyan éltek, dolgoztak  tehetős zsidó polgárok, munkások, rabbik Erzsébetvárosban.
A tárlatvezetésre regisztráció szükséges: Regisztráció
 
15:00
 
Hogy vagy a testeddel - Réz Anna workshopja (15:00-17:30-ig tart.)
Mit érzel, amikor tükörbe nézel? A tested erőt ad vagy szégyent ébreszt benned? Rejtegeted vagy mutogatod? Öröm vagy fájdalom forrása? Milyen számodra a megfelelő test? És milyen üzenetek alakítják az ezzel kapcsolatos elvárásaidat? Ezeknek a kérdéseknek a mentén szerveznek workshopot a Hogy vagy? csapat tagjai, amelynek során kis csoportokban mindenki bátran, őszintén, szégyen és félelem nélkül beszélhet a testéhez való viszonyáról. Gyere el és oszd meg a tapasztalataidat és érzéseidet!
Facilitátorok: Franczia Nóra, Gulya Fruzsina, Nagy Gréta, Pándi Borbála, Réz Anna
Maximális létszám: 30 fő Az esemény regisztrációhoz kötött, jelentkezhetsz e-mailben az info@hogy-vagy.hu címen vagy a http://www.hogy-vagy.hu jelentkezési lapját kitöltve.
         
A szépség és a tabu transzparenciája - Balázs Gábor előadása
Sokak véleménye szerint minden idők "legzsidóbb" sorozata a "Transparent", amely egy nyugdíjas egyetemi professzor coming outján keresztül mutatja be egy amerikai zsidó család  életének megváltozását, amikor apáról hirtelen kiderül, hogy valójában nő. Az előadás azzal foglalkozik, hogy a sorozat a szépség ábrázolásán keresztül miként próbálja oldani a sok zsidó közösségben tabunak számító transzneműséggel kapcsolatos feszültségeket. 
 
16:00 kávészünet
 
16:20
 
Beauty and the Beast and the Talmud - David Levin-Kruss
The lecture will be held in English
Beauty and the Beast is an iconic folk-tale which was recently re-made into a movie. In a very primal way it touches on sensitive issues such as the connection  between the aesthetic and the moral. We will examine this story as well as Talmudic parallels in an effort to discover whether beauty is indeed only skin deep.
A szépség és a szörnyeteg
Az előadás nyelve angol – magyarul suttogó tolmácsolással
A Szépség és a Szörnyeteg egy ikonikus népmese, amelynek nemrég készült el egy újabb fimfeldolgozása. A mese nagyon eredeti formában érint érzékeny témákat, mint a kapcsolat az esztétikum és az erkölcs között. A történetet a Talmuddal párhuzamosan fogjuk elemezni, azzal a céllal, hogy felfedezzük, a szépség valójában csakis belülről fakad-e?
 
A szépség és a Talmud - Komoróczy Szonja és Darvas István előadása
Előadóink talmudi szövegeken keresztül közelítik meg a szépség és csúfság fogalmát. Szövegválasztásukkal igyekeznek nem csak a közönséget, de egymást is meglepni.
 
17:20 kávészünet
 
17:40
 
zsinder.hu - Faragó Borbála, Borszéki Kata és Büchler Tamás beszélgetése
Néha az az érzésünk, hogy nagyobb eséllyel üt el egy autó Budapesten, minthogy találjunk egy korban és kinézetben megfelelő, szingli zsidó partnert magunknak. Bárki, aki keresett már társat online vagy offline, tudja, hogy ez nem egyszerű dolog - és ha zsidó párt szeretett volna találni, az biztosan nem tette könnyebbé. Faragó Borbála, Borszéki Kata és Büchler Tamás közösen térképezik fel, milyen lehetőségek vannak ma itthon arra, hogy valaki párt találjon a törzsön belül. A remény hal meg utoljára.
 
Zsidó szépségkirálynők szörnyű időkben - Michael Miller előadása
Eszter királynétől Simon Böskéig, szépségkirálynők fontos szerepet játszottak a zsidó történelemben. Az előadás főleg Simon Böskével foglalkozik, aki 1929-ben nagy lelkesedést és kis botrányt váltott ki, azzal, hogy Miss Hungary és Miss Európa lett.
 
18:40 kávészünet
 
19:00
 
A szépség eredete, a szexuális vonzerő és a párválasztás - Dr Meskó Norbert, Dr Kabai Péter és Váradi Júlia kerekasztal-beszélgetése
A testi vonzerő jellegzetességeit a hajviselettől az arcvonásokon át a testalakig óriási érdeklődés kíséri világszerte. Az evolúciós nézőpont szerint a szépség "belülről fakad", más szóval génjeink határozzák meg azt, hogy milyen esélyekkel (fizikai megjelenéssel) indulunk a párválasztás piacán, illetve hogy milyen vonásokat tartunk vonzónak a másik nem képviselőiben. Az elmélet természetesen számol azzal, hogy preferenciánkat befolyásolja a szocializáció, valamint a kultúra, amelyben felnövünk. Mégis, számos kutatás bizonyítja, hogy akadnak olyan univerzális vonások, amelyeket kortól és kultúrától függetlenül mindenütt előnyben részesítenek az emberek. Az evolúciós magyarázat szerint azért, mert ezek a jellegek az emberiség kezdete óta a túlélésünket segítették azáltal, hogy hordozójuk genetikai rátermettségéről, termékenységéről árulkodtak.
 
Helyszín 

1077 Budapest, Csányi utca 5., megközelítés a Király utca és Nagymező utca találkozása felöl, vagy a Klauzál tér felől.
A helyszín teljesen akadálymentesített!
 

 
Mi az a Zsidó Tanulás Világnapja [Global Day of Jewish Learning]? 

Adin Steinsaltz rabbi, 2010. november 7-re fejezte be hatalmas munkáját. Elkészült a Talmud fordításával és az ehhez kapcsolódó magyarázatokkal. Munkája egyben a küldetése is, hogy a zsidó emberek visszatérjenek a talmudi szövegek tanulásához. Azóta évről évre a zsidó közösségek mindenhol a Földön csatlakoznak a Global Day of Jewish Learningeseményéhez.

Global Day of Jewish Learning Promotional Trailer from Rachel Weiss-Berger on Vimeo.


Mi a Talmud? 


A héber "Talmud" szó "tanulás"-t jelent. Az ókori zsidóság vallási és tudományos műveként a "szóbeli hagyományt" (melyet a 2. jeruzsálemi templom lerombolása után kezdtek csak összegyűjteni és leírni) tanulhatja általa olvasója. A talmudi szemelvényekből a zsidók és nem zsidók egyformán épülhetnek a Talmud többezer éves bölcsességéből.

A Talmud (héberül: „tan, tanulmány, ami tanulva lett”) a posztbiblikus zsidó irodalom legnagyobb és egyértelműen legfontosabb, tematikus rendszerbe foglalt gyűjteménye, a zsidóság enciklopédiája, jogi és vallási alapvetése, szokásjogi gyűjteménye, bibliaértelmezéseinek tárháza.

Magába foglalja a Misnát és annak magyarázatát, a Gemárát, ami az úgynevezett szóbeli Tannak rendszerbe foglalt, összegző, írott változata – azaz az úgynevezett írott Tan (a Tóra, Mózes öt könyve) értelmezése körül kialakult Szentírás-magyarázó és a vallási törvényeket (halácha) részleteiben is megállapító hagyomány végleges rögzítése.

A Misna a hagyomány szerint Jehuda Hanászi szerkesztésében, 189-ben körül nyerte el végleges formáját, míg a Gemára a 2. és 6. század között. (A Talmud mintegy 800 rabbira, tanítóra hivatkozik név szerint is). A Gemára a Misna sokkal rövidebb és tömörebb szövegére reflektál, azt kommentálja, a különféle értelmezési hagyományokat egymással ütközteti, alternatív véleményeket ismertet, szájhagyomány útján örökített tantételeket rögzít. A Talmud sokat merít a Misnával párhuzamosan szerkesztett, az abban helyet nem kapó vagy másodlagos jelentőségűnek tekintett magyarázatokat tartalmazó, annál sokkal bőbeszédűbb, ugyancsak tematikus rendszerbe foglalt Tószeftából.

 


dr. Domán István főrabbi (1922. november 17. -  2015. február 21.) a Talmudról.

 

Szervező


 

A Zsidó Tanulás Világnapja [Global Day of Jewish Learning] Magyarországon rendezvény főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (JDC-MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
 
A JDC-MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
 
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő JDC-MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI), Mozaik Zsidó Közösségi Hub, Narancsliget Adományközpont, Női Egészségmegőrző Program és Szarvasi Tábor.
Ingyenes program.