Barion Pixel

Home
2022. augusztus 8. hétfő |h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
 
Január 6. csütörtök, 18:00 - 19:30
Egy elfelejtett királyné
Dr. Balázs Gábor - Női hősök a zsidó kultúrában
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Milyen egy ókori zsidó női celeb? – Mindkét ágon királyi családból származik, szép, van politikai érzéke, öntudatos, büszke, királlyal házasodik, és még egyéb jó tulajdonságai is vannak. Sajnos, mindez együtt sem garantálja a happy endet, mint ahogy ezt a Hasmoneus család utolsó női sarja esetében látni fogjuk.
 
 
Az előadások minden csütörtökön 18:00-kor kezdődnek. 
 
December 9-től az előadás csak ONLINE követhető. Csatlakozz Zoom-on, ahogy tavaly, mindössze annyi a különbség, hogy idén már jegyet kell venned. 
 
 
 
 
A program jegyvásárláshoz kötött! 
A jegyet a lenti regisztráció kitöltésével lehet megvásárolni.
  
 
Jegyár: 
1.000 Forint / Alkalom  
9.000 Forint / Bérlet (11 alkalom)* 
 
Támogatói árak:  
2.000 Forint / Alkalom  
18.000 Forint / Bérlet (11 alkalom)* 
 
 *Bérletet vásárló nézőinknek az előadásokat 2022-ben utólag is elérhetővé tesszük.  
 
 
 
A SOROZATRÓL RÉSZLETESEBBEN: 
 
A Bálint Ház idei éves témája a nőket, és különösképpen a zsidó nőket állítja fókuszba. A zsidó vallás történetében sokszor inkább a férfiak központi szerepét szokták kiemelni, de éppen ezért ez a – a tavasszal megkezdett – előadássorozat a zsidó történelem, és kiváltképp a Biblia női szereplőire helyezi a hangsúlyt, őket mutatja be a zsidó kultúra hőseiként. 
Az előadások klasszikus és modern zsidó források közös elemzésére és megvitatására épülnek. Noha a témák összefüggenek, de az egyes előadások önmagukban is érthetők. A részvételhez nem szükséges előképzettség.  
„Ha Hérodotosz volt a történetírás atyja, akkor a zsidók a történelem értelmének atyái voltak.” – írta Yosef Hayim Yerushalmi a zsidó közösségi emlékezetről írt, klasszikussá vált könyvében, a Zákhorban. Az előadássorozat a zsidó történelem fontos fejezetein halad át a Bibliától napjainkig. Nem eseménytörténeti áttekintésre kerül sor, hanem állandóan visszatérő központi kérdés lesz, hogy az egyes történelmi eseményeknek milyen értelmet tulajdoníthatunk a zsidó történelem egésze szempontjából. 
  
 
Az előadások témái: 
okt. 7. Ros hásáná nemzsidó hősnője: Hágár - Női hősök a zsidó kultúrában 
okt. 14. A zsidók és a modern állam - A zsidó történelem értelme 
okt. 21. A nő, akitől imádkozni tanultunk: Hanna - Női hősök a zsidó kultúrában 
okt. 28. Zsidó identitások a 19. század végén I. - A zsidó történelem értelme 
nov. 4. Végzetes nők a Bibliában (Jáel és Judit) - Női hősök a zsidó kultúrában 
nov. 11. Zsidó identitások a 19. század végén II. - A zsidó történelem értelme 
nov. 18. (Sok) nő végzete a Bibliában (Bírák könyve 19-21. fejezet) - Női hősök a zsidó kultúrában 
nov. 25. Zsidó politikai stratégiák a modern világban - A zsidó történelem értelme 
dec. 2. Hanuka kapcsán – új típusú női hősök az ókorban: egy újabb Hanna - Női hősök a zsidó kultúrában 
dec. 9. Az Izrael földjén újjászülető zsidó kultúra - A zsidó történelem értelme 
jan. 6. Hanukára visszapillantva – egy elfelejtett királyné - Női hősök a zsidó kultúrában 
jan. 13. Európai és izraeli zsidóság a két világháború között- A zsidó történelem értelme 
 
  

A JCC Budapest-Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB  együttműködésében megvalósuló kurzus előadásait Dr. Balázs Gábor eszmetörténész tartja, az OR-ZSE általános rektorhelyettese és a rabbiképzés szak szakfelelőse. 

 
Szervező 

 

Az esemény főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként . A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 31 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint HázHolokauszt Túlélők Programja,Intergenerációs ProgramJaffe Zsidó CsaládsegítőJudafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és Narancsliget Adományközpont.

 
 

 

Ingyenes program.