h k sze cs p szo v
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6

 

 

 
5779. évi zsidó naptár
 
2019. augusztus 11.
Tisá beáv, az I. és a II. Szentély pusztulásának emlék- és böjtnapja

 

Április 17. szerda, 18:30
Irodalmi kávéházak – kávéházi irodalom
Bálint Irodalmi Szalon
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 900 Ft, db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Budapest kávéváros!
 
A századvég és a századelő talán legjelentősebb kulturális hagyatéka az irodalmi kávéház. Itt ugyanis nemcsak olvasták, hanem készítették is az újságokat. Budapesten írói, szerkesztői, kritikusi asztaltársaságok jelentették azt a szellemi és művészeti közösséget, amelyben megszületett a modern magyar irodalom. 
A Bálint Irodalmi Szalon április 17-i találkozóján ezt a világot fogjuk megidézni a korabeli sajtó, színház és irodalom képviselőinek történetein keresztül. 
 
Irodalmi kávéházak – kávéházi irodalom
 
A modern polgári életforma jellegzetes közéleti színtere a kávéház. Az elnevezést „káféház” formában először Mikes Kelemen használta 1738-ban. A reformkor lelkes ifjai, Petőfi és a 10-ek társasága a pesti Pilvaxban gyülekeztek 1848. március 15-én. A kávéházak virágzó korszaka pedig a XIX. század közepétől számítható. A Monarchia nagyvárosaiban, Bécsben, Budapesten és Nagyváradon sorra nyíltak a kávémérések, amelyek közt az irodalmi kávéházak játszottak vezető szerepet. 
A kényelmes, fényűzően berendezett helyiségekben újságok, folyóiratok várták a vendégeket, egy-egy kávéháznak kialakult a törzsközönsége. A Centrál, New York, Hadik, Japán és az Abbazia legendás kávéházakká váltak, közülük az első négy ma is irodalmi, művészeti találkozóhely. A Szalon áprilisi közönségével a pesti és budai irodalmi kávéházakról fogunk beszélgetni, megidézzük jellegzetes alakjaikat és azokat a műveket, amelyek a kávéházi világról szólnak. 
 

Bálint Irodalmi Szalon címmel klasszikus beszélgetős irodalmi szalont indítunk Diószegi Endre és Szántó Eszter szervezésében. A szalonban az irodalom óriásait szeretnénk megidézni prózai és lírai szövegek közös olvasásával és a róluk való beszélgetésekkel. A havi rendszerességgel megvalósuló program a szabad eszmecsere és gondolkodás helyszíne szeretne lenni. Itt lesz helye a vitának, észrevételeknek és a közös gondolkodásnak. A szerzők és műveik köré szerveződő beszélgetések mellett kellemes zenékkel és az irodalmi kávéházak hangulatát idéző finom kávéval várjuk vendégeinket.

Belépő: 900 Ft, diákoknak ingyenes
 

További alkalmak és témák 
 
Május 22.szerda 18:30: Függőség és a pszichologizáló irodalom (Csáth Géza nyomában) 
 
 
A szervezőkről 

Szántó Eszter vagyok, a Bálint Irodalmi Szalon szervezője, ötletgazdája. A gimnáziumban meghatározó élményem volt Diószegi Endre, a Dió, irodalom órái. Akkor szerettem meg igazán az olvasást, pedig nem kímélt minket, rengetget kellett olvasnunk és beszélgetnünk, vitatkoznunk az órákon. Megéltem, hogy lehetnek kérdéseim, megoszthatom a gondolataimat és mindig kapok választ. Jó visszagondolni azokra az órákra. Azt gondolom, hogy felnőttként is van miről beszélnünk, lehetnek kérdéseink és felfedezhetjük az olvasás élményét. Nagyon örültem, amikor a Dió rögtön igent mondott erre a lehetőségre.
 
Diószegi Endre vagyok, a budapesti Ady Endre Gimnázium tanára. Három évtizede tartok irodalomórákat fiatalabb és idősebb diákoknak. Egy esztendővel ezelőtt iskolánk 30. születésnapján meghívtuk régen végzett tanítványainkat, hogy üljenek vissza az iskolapadba és legyenek részesei „nosztalgia-óráknak”, azaz régi tanáraikkal beszélgessenek, most már felnőtt fejjel irodalomról, történelemről, matematikáról, fizikáról és általában a világ dolgairól. Nagy siker volt. Ez adta az ötletet a Bálint Irodalmi Szalon megszületéséhez. Az pedig, hogy egykori tanítványommal, Szántó Eszterrel közösen szervezhettük meg a Szalont, különösen szívmelengető számomra. Szeretettel várunk tehát minden érdeklődőt, aki szívesen beszélget fontos és nagyszerű dolgokról a Bálint Irodalmi Szalonban.
 
(Diószegi Endre magyar-történelem szakos tanár, tankönyvíró, számos televíziós ismeretterjesztő műsor közreműködője (Repeta, Válaszd a Tudást), a sulinet Digitális Tudásbázis irodalom anyagának szerzője és projektvezetője, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság alelnöke.)
 

Helyszín 


Bálint Ház (1065, Révay utca 16.)


 

Szervező 

A program fő támogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, a The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. Hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete kiemelten közhasznú szervezet,  célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak nyújt segítséget. Ezen felül közösségépítő és önkéntes programokat szervez. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint HázHolokauszt Túlélők ProgramjaIntergenerációs ProgramJaffe Zsidó CsaládsegítőJudafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI)Narancsliget Adományközpont és Női Egészségmegőrző Program.
 
Belépő: 900 Ft,

 
 
 
 
 
 

Sorsok Háza - Rangos beszélgetések a Bálint Házban

Közzétette: Bálint Ház – 2018. október 4., csütörtök