h k sze cs p szo v
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6

 

 

 
5779 zsidó ünnepek
 
2019. január 21. kedd
Tu BiSvát, a fák újéve
 
2019. március 20. csütörtök
Purim

 

Március 4. vasárnap, 15:00 - 19:00
Családi Purim - Mordeháj játékbarlangja
Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar koncert
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 1200 Ft, db
Kedvezményes jegy 800Ft db
Családi jegy 3000Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
A népet ismét veszély fenyegeti. Ezúttal is az ifjakon a sor, hogy segítsék megakadályozni a közelgő vihart. Mordeháj ezért titkos barlangjába invitálja a lelkes kalandorokat, ahol tervének minden részletébe beavatja az arra érdemeseket. Kivétel persze nincs. Minden segítségre szükség van, mert csak egy valódi összeforrott közösség képes felvenni a harcot a tudatlanok zsarnokságával, ehhez pedig elengedhetetlen a gyermeki bölcsesség.
Persze lesznek olyanok, akik szeretnének más bőrébe bújni vagy közelebbről megismerkedni állati mivoltjukkal. Az arcfestés mestere rendelkezésükre áll. Ki ne akarná magára ölteni a denevérember maszkját? Vagy esetleg pikkelyeket? A szárazföldi halak amúgy is ritkaságszámba mennek manapság. Amit az alany el tudja képzelni, az ecset forgatója képes megvalósítani. :)
Akik különösen kreatív hangulatban érzik magukat, tegyenek egy próbát a királyság legjobb kézművesének ideiglenes műhelyében. Ügyes kezekre mindig szükség van. Szegénynek ki kellett költöznie a városból, és itt keresett menedéket. Kérem, legyenek elnézőek! Ez egy barlang. A helyet okosan kellett kihasználni.
A filmek szerelmeseire is vár némi meglepetés. Nem mennék bele nagyon, de a „premier” szó hallatán biztosan lesznek, akiknek beindul a fantáziája.
A megfáradt vándorok lelkét pedig Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar édes melódiái töltik meg élettel. Hámán táska lesz dögivel, úgyhogy senkinek sem kell üres hassal távoznia. A szórakozás garantálva. Vagy ne legyen a nevem Alajos! Pedig nem az. Csak álnév. De a perzsáknak ne szóljanak!


 


Programbontás 

15:00 és 16:45 között várja a kalandorokat Mordeháj titkos játékbarlangja:
Nyomd le Ahasvéros királyt playstationben,
Kerülj ki győztesen az embernagyságú Óriás purimi társasjátéktáblánkból,
Lőj gólt csocsóban Hámánnak.
Horgássz halakat a Mordeháj barlangjának tavából,
Tedd próbára szerencséd a Bálint Ház Rulett-asztalánál, figyelj, mert Hámán pörgeti a Rulett-kereket,
Készíts állarcot, hogy szabadon mozoghass a királyi palotában,
Küzdj meg a kínai pingpongban a perzsákkal,
Győzd le a kapuk őrét a memória játékban,
Találd el Hámán a célbadobósban,
Térj be a Kreatív sarokba - kézműveskedj, festess arcot!

16:45-tól 17:00-ig bejáratjuk a talpunkat jófajta Hóra izraeli néptánccal, majd 17:00-tól kezdődik Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar koncertje.

18:00-kor kerül bemutatásra a Bálint Ház önkéntesei által forgatott "purim - a film" c. klip, majd kezdetét veszi a jelmezes felvonulás Eszter királyné és Ahasvéros király tróntermében.

Hogy a felnőttek s maradjanak ki a purimi hacacáréból nekik 15:30 és 17:00 között a "Megilák története felnőtteknek" témában Toronyi Zsuzsanna a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár "Esztere" tart foglalkozást.

 

Belépő 


Helyszínen 1200 Ft/fő, 3 fő felett 3000 forintért családi jegy váltható.
Fizetés készpénzben vagy bankkártyával, pénztányítás vasárnap 14:00-kor.
Elővételben 800 Ft/fő, 3 fő felett 2200 forintért családi jegy váltható 2018.02.28. szerdáig.

What the P*RIM?

Ezen az ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékezünk. Ezt az időszámítás kezdete előtt 450. körül történt eseményt Eszter könyve örökíti meg. A purim név a „sorsvetést” jelentő  púr szóból ered, mert Hámán így választotta ki az időpontot, amikor ki akarta irtani a zsidókat.
A zsidó naptár szerint: ádár 14. Az előző nap napnyugtától aznap az első három csillag megjelenéséig tart az ünnep.
 
Eszter könyve
 
A purim története, Eszter könyvében (Megillat Eszter – Eszter tekercse) olvasható. A Bibliában az Énekek éneke mellett ez az a könyv, amelyben nem szerepel Isten neve. A zsidó bölcsek szerint azért, mert Eszter királyné idejében Isten nem nyilvánosan művelt csodákat, mint pészahkor vagy hanukkakor, hanem titokban.
 
A történet
 
A perzsa világuralkodó, Ahasvérus király (I. Xerxész, i. e. 485-465) idejében, Hámán főminiszter „igyekezett elveszteni minden zsidót” és ezért 10 000 tálentom ezüstöt ajánlott fel a királynak. Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj közbenjárására a zsidók megmenekültek a kiirtatástól. Ezek után a zsidók a bibliai Eszter könyve szerint 76 000 ellenségüket ölték meg, „de zsákmányra nem tették rá kezöket”.
A történet a király lakomájával kezdődik, aki a történelem első világhatalmának élén uralkodott. A perzsák azért szerezhették meg az ókori Kelet fölötti kizárólagos uralmat, mert rendkívül türelmesek voltak: a vallás, a nyelv, a kultúra és a belső bíráskodás területén önállóságot biztosítottak a meghódított népeknek. (Xerxész dédapja, a dinasztiaalapító Nagy Kürosz engedte meg a zsidóknak a Jeruzsálembe való visszatérést és a Szentély újjáépítését.) Ezen a lakomán a király szakít korábbi feleségével, majd hosszas válogatás után a zsidó Eszterben találja meg új párját.
Eszter unokabátyja és nevelőapja, Mordecháj (a hagyomány szerint ez idő tájt a zsidók bírája) véletlenül megtudja, hogy merénylet készül a király ellen: két udvaronc Ahasvérus életére akar törni (A hagyomány szerint a főpohárnok és a fősütőmester akart mérgezett ételt adni a király elé; az ételt egy kutyával kóstoltatják meg, s így derül fény az igazságra.). Mordecháj azonban Eszter királyné segítségével a készülő tervről tájékoztatja a királyt. A bűnösöket megbüntetik. Mordecháj nevét pedig beírják a király krónikáinak könyvébe.
 
A sorsvetés ünnepe
 
A purimhoz különböző vallási kötelezettségek (micvák) kapcsolódnak. Az első, hogy a zsidók meghallgassák Eszter tekercsének közösségi felolvasását a zsinagógában az ünnepet köszöntő este és reggel, mely alatt az évben egy alkalommal hangoskodhatnak is, sőt mi több kötelesség Hámán nevének említésekor zajt csapni. Egy másik előírás az ajándékok küldése (sláchmónesz), azaz különböző finomságok küldése barátoknak, valamint adományt adni a szegényeknek, hogy ők se nélkülözzenek eme örömteli ünnepen. Mindennek betetőzéseként pedig lakomát csapnak, ahol a rabbik előírását követve annyit kell inni a nagy vigadalomban, hogy ne tudjanak különbséget tenni az átkozott Hámán és az áldott Mordecháj között. Szokás ezen az ünnepen különböző jelmezekbe öltözni – szimbolizálva a szerencsétlenség és szerencse forgandóságát –, valamint purimi játékokat rendezni és különféle édességeket enni, mint például Hámán füle, flódni.

 

 

 

 

Belépő: 1200 Ft, Kedvezményes jegy 800Ft Családi jegy 3000Ft
Hűség Kártyával ingyenes

 
 
 

Sorsok Háza - Rangos beszélgetések a Bálint Házban

Közzétette: Bálint Ház – 2018. október 4., csütörtök