Home
2020. december 5. szombat |h k sze cs p szo v
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

Április 20. szombat, 16:30 - 19:00
Családi széder – Kelj át velünk a Vörös-tengeren száraz lábbal!
Család-barát széder a Bálint Házban
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 3500 Ft, db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

A Bálint Ház programsorozata 0-12 éves gyerekeknek, családoknak. Kelj át velünk a Vörös-tengeren száraz lábbal!

Egy hagyományos széder este, mely felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt élvezetes.

Családi széder estére hívunk Titeket, amelynek során elmeséljük, hogyan vonultunk ki Egyiptomból és vándoroltunk a sivatagban. Sok szó lesz Mózesről, nehezen meggyőzhető Fáraóról, sáskákról, békákról, és még inkább csodákról. Az is kiderül, hogy mi köze mindehhez a széder-tálon szereplő ételeknek.

A szédert Forgács György (Ubul) vezeti akit a szarvasi Camp Jichak családi táborból ismerhettek. Gyerekeknek 3 éves kortól 12 éves korig ajánljuk.

A menü kóser, hideg vacsora lesz:
Hidegtál:
mini fasírt golyó
- mini rántott pulyka csíkok
- csontozott töltött csirkecomb
- zsidó tojással töltött paradicsom |  Majonézes burgonya saláta
 |  Makonézes kukorica saláta
- Macesztorta
- kóser szőlőlé
(A szombat törvényei miatt nem lesz meleg a vacsora – de majd a jó hangulat garantált!)

 

Szervező: Bálint Ház és a Camp Jichak családi tábor

Széder jegy


Jegyár: 3500 Ft felnőtt és 2000 Ft gyerekek esetén.

A jegyeket kizárólag elővételben, legkésőbb ápilis 15-én 19 óráig, lehet megvásárolni! A program napján befizetés nem lehetséges!

 

What the SZ*DER?

Pészah, az egyiptomi kivonulás ünnepe - Peszah ünnepnapjai niszán hónap tizenötödikétől huszonkettedikéig, míg Izraelben csak huszonegyedikéig tartanak.

Az ünnep első napja az Egyiptomból való kivonulásra, utolsó napja pedig a tengeren való átkelésre emlékeztet.

Pészáh emlékeztet minket arra, hogy Isten gondoskodott a zsidóságról és kiszabadít minket a rabszolgaságból.

A szukottal és a sávuottal együtt ez a három, úgynevezett zarándokünnep egyike, melyen a Szentély fennállásának idején a zsidók Jeruzsálembe mentek, hogy áldozatot mutassanak be. A pészáchi áldozatnak kiemelt jelentősége volt a Szentély-korabeli zsidóságban.

 

Mi az a Kaland Ház?

A Bálint Ház új gyerekprogramsorozatot indít, aminek első állomása a Judafesten volt. Egyre nehezebben választhatók el egymástól az évszakok. Egyik pillanatban még rövidnadrágban flangálsz a parkban, és a nemrég elfogyasztott jégkrém maradványait pórbálod lenyalogatni a pólódról, a következőben pedig már bokáig jársz a 10 centi vastag hórétegben, amit az éjszaka folyamán ráreszelt a világra az Örökkévaló.
Szerencsére az egész éven átívelő programsorozat, a Kaland Ház programjai, Rút és Efráim vezetésével mindig az alkalomhoz illő programokkal terelik el a figyelmed a természet szeszélyeiről, és vezetnek be a zsidó kultúra rejtelmeibe.

 
Helyszín 

Bálint Ház (1065, Révay utca 16.)A Kaland Ház főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.

A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő JDC-MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és a Narancsliget Adományközpont.

Belépő: 3500 Ft,