h k sze cs p szo v
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6

 

 

 
5779 zsidó ünnepek
 
2019. január 21. kedd
Tu BiSvát, a fák újéve
 
2019. március 20. csütörtök
Purim

 

Augusztus 27. hétfő, 17:00
Dzserba: zsidó közösség az arab világ szívében
kiállítás megnyító és filmvetítés
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
A tunéziai Dzserba szigetén élő zsidóság múltjában a legenda és a valóság ötvöződött az évezredek alatt. Ebből a varázslatos világból tudósítanak Hortolányi Anikó és Falus Tamás fotói, valamint Csermák Zoltán: Csodálatos idegen című, 30 perces dokumentumfilmjének képsorai. Ezek az alkotások egy páratlan mediterrán kultúra lenyomatai, hiszen az első telepesek mintegy 2500 éve, Salamon templomának pusztulása után érkeztek Dzserba szigetére, s kohanitáknak, Áron leszármazottjainak vallották magukat. A szájhagyomány szerint magukkal hozták a szimbólummá vált templom ajtaját és számos kövét, amiket beépítettek új zsinagógájukba.
 
A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Hortolányi Anikó és Falus Tamás fotóiból a budapesti Bálint Házban nyílik kiállítás, amelyen Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszönti a vendégeket, majd a tárlatot Csermák Zoltán szakújságíró nyitja meg. A rendezvényen Magyar Bori énekel, akit Kardos Dániel kísér gitáron. Az ünnepélyes megnyitó után levetítik Csermák Zoltán említett filmjét, majd egzotikus tunéziai ízeket kóstolhatnak a jelenlévők.
A program a Tunézia Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásával valósul meg.

A dzserbai zsidóság

A dzserbai zsidóságról az első írásos emléket a kairói genizahban találták: az irat szerint a XII. században a szigeten élő zsidók élénk kereskedelmi kapcsolatban álltak egyiptomi hittestvéreikkel. Mára a két településen, Hara Kebirában és Hara Sghirában mintegy ezerkétszáz zsidó lakos él. Hara Sghira nevezetessége a híres zsinagóga, a Ghriba, aminek jelentése csodálatos, fensőséges, de mint több arab szónak, ennek is számos más értelme is van: idegen, magányos, kirekesztett. Története a mondák világába vész: az emlékezet egy asszonyról szól, aki Jeruzsálemből érkezett ide gyalog, s megpihent Dzserbán. Egyedül volt és alamizsnából élt. Amikor egy tűzben meghalt, a kunyhója ugyan porig égett, de az ő teste sértetlen maradt. A templomot a zsidóság szent helynek tekinti, a hívek évszázadok óta keresik fel. A zsinagóga mai formáját a XIX. században nyerte el, 1920-ban renoválták.

 

Az esemény a Zsidó Kulturális Fesztivál részeként kerül megrendezésre.

Megtekinthető: 2018. augusztus 27. és szeptember 27. között minden nap 9:00-20:00-ig, programjainktól függően. Látogatása előtt kérjük, tájékozódjon: +361 791 0102
Finisszázs: 2018. szeptember 27. csütörtök 17:00-tól dzserbai hangulatban, színes programokkal és családi nappal búcsúzunk a kiállítástól.


 
A ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁLRÓL
 
Büszkén és örömmel ajánljuk figyelmükbe az immár huszonegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Zsidó Kulturális Fesztivál rendezvényeit. Örömmel azért, mert ez a fesztivál nem csak egy rendezvénysorozat, hanem ünnep is, amely lehetőséget ad számunkra a sokszínű és páratlanul gazdag magyar zsidó – zsidó magyar kultúra megismertetésére, népszerűsítésére. Büszkeségre pedig az ad okot, hogy ez a művészet – amely a zsidó hagyomány gyökereinek évezredekben mérhető múltjából táplálkozik – a 21. században is szemünk láttára növeszt újabb és újabb hajtásokat.
A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi. Találkozzunk minél többen, mert ne feledjék: együtt az igazi!
Ingyenes program.

 
 
 

Sorsok Háza - Rangos beszélgetések a Bálint Házban

Közzétette: Bálint Ház – 2018. október 4., csütörtök