h k sze cs p szo v
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

November 12. kedd, 17:30
Gondolkodó zsidóság a XXI. században
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
- Dr. Balázs Gábor előadássorozata a 16-23 éves korosztály számára -

Az emberiség jövőjének nagy kérdéseit (mesterséges intelligencia, túlnépesedés, globális felmelegedés, a nemi identitás relativizálódása, a robottechnika fejlődése és az emberi munkahelyek csökkenése, stb.) fókuszba helyezve az előadások azt fogják vizsgálni, hogy a felvetett problémák hogyan befolyásolják a zsidó közösség és egyén kapcsolatát, önértelmezését és elköteleződését.

Az előadások keddenként 17:30-kor kezdődnek a Bálint Ház Kibic termében.

Az előadások témái:

November 5., kedd – Mi közünk van a Tórához? - 2B Galéria
November 12., kedd – Határok - anything goes?
November 19., kedd – Van szabad akarata a neuronoknak?
November 26., kedd – Vallás és erkölcs szabad akarat nélkül?
December 3., kedd – A „post truth” kora – volt valaha „truth” korszak?
December 10., kedd – Kinek higgyünk és mikor hazudjunk?
December 17., kedd – A hazugság és a zsidó hagyomány etikája

 
Találkozzunk keddenként!
 

 

Az első előadás, november 5., kedd, 18 óra. Rögtön egy rendkívüli alkalom, amikor a helyszín a 2B Galéria lesz, és amelynek egyik szervezője a JCC Budapest - Bálint Ház, és egyik résztvevője pedig Frici, aki többek között a Lauder kurátora és JCC Budapest - Bálint Ház igazgatója is. 
 
 
Tavaly indítottunk egy közösségi hetiszakasz értelmező projektet, amelyben sok Lauderes is részt vett (az első kommentárt Horányi Gábor, illetve az elsők egyikét Szonja írta), és ezzel sikerült kisebb botrányt kavarnunk a konzervatív körökben, mert rabbik és tudósok mellett a közösség "nem-szakértő" tagjaitól is kértünk kommentárokat, sőt, ezeket teljesen egyenrangú értelmezésként közöltük. A szövegekhez képi kommentár is készült, Roskó Gábor (ő a másik résztvevő az eseményen, neki is van Lauderes kapcsolódása, de nem árulom el mi) grafitjából, szintén sok izgalmas kérdést vetve fel a művészet határairól.
Ez az esemény abszolút a Gondolkodó zsidóság kurzus szellemében zajlik, és kapcsolódik első témánkhoz, ami röviden és közérthetően: Határok.
Kicsit hosszabban, és sokkal sznobabbul kifejtve:  A mindennapi kifejezéseink természetes részévé vált a posztmodern kultúra egyik alapszlogenje: Anything goes. Ennek a kifejezésnek és a hozzákapcsolódó kulturális relativizmusnak a különböző aspektusait fogjuk vizsgálni, zsidó szemszögből is: létezik-e még blaszfémia (szentséggyalázás)? Minden lehet művészet? Minden vélemény/kommentár egyenértékű?
A kifejtésre és megbeszélésre természetesen már nem a 2B galériában, hanem a következő héten (nov. 12.), a JCC Budapest - Bálint Házban, 17.30-kor kerül sor. 

 

 

 

 
Helyszín 

Bálint Ház (1065, Révay utca 16.)


 

A Bálint Házról

Az előadássorozat főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, a The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. Hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete kiemelten közhasznú szervezet,  célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak nyújt segítséget. Ezen felül közösségépítő és önkéntes programokat szervez. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint HázHolokauszt Túlélők ProgramjaIntergenerációs ProgramJaffe Zsidó CsaládsegítőJudafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és a Narancsliget Adományközpont.
 
Ingyenes program.