Barion Pixel

Home
2022. szeptember 28. szerda |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
 
Május 16. vasárnap, 17:00 - 19:00
A Teleki tér asszonyai
Séta
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
A külső Józsefváros néhány utcájában, ezen a nagyon szűk területen, egy korábban alig ismert zsidó női életmód, életstratégia öltött alakot. A Gláser Jakab Emlékalapítvány 2012 óta folyó kutatásának eredményeként azt tapasztaltuk, hogy számos családban a nők, a feleségek, a nagyanyák közül feltűnően sokan nem egyszerűen besegítettek a családfő munkájába, nemcsak pénzkereső munkát folytattak – ami az 1920-30-as években azért már nem volt annyira ritkaság, főleg a szegényebbek között – hanem saját vállalkozásuk volt, ők vitték a boltot, mely adott esetben a nevükön volt. Ráadásul remek üzletembernek bizonyultak.
A kozmetikus, a fodrász, a szőnyegkereskedő, a zsibárusok és ószeresek, a fényképész, a szűcs, a kávékimérés és delicates tulajdonosok, a mozivezető, a varrónők, a zöldségesek és libások – a Teleki tér asszonyai a fővárosban találtak parónét, azaz megélhetést. Élelmességük, talpraesettségük tartott össze és életben sok-sok családot.
 
A túra hossza: 1,5-2 óra
 
A programra a helyek beteltek, további regisztráció nem lehetséges.
 
 
 
Vezeti: Fris E. Kata, Gláser Jakab Emlékalapítvány
Szervező:  Gláser Jakab Emlékalapítvány
 
 
Fotó: Pauker Rezsőné, Teleki tér - 30-as évek vége

 
 

Szervező

 

Az esemény főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként . A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 29 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és Narancsliget Adományközpont.

 

Ingyenes program.