Barion Pixel

Home
2022. október 4. kedd |h k sze cs p szo v
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
 
Február 9. szerda, 19:00 - 20:00
Izomzsidó
Yudl Rosenberg és a konstruált mítosz - Lőw rabbi titkos élete
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Új programsorozatot indítunk azoknak, akik nem a történelemkönyvekből akarják megismerni a múltat, és nyitottak az izgalmas intellektuális megközelítésekre. Takáts Márk újgenerációs történetmesélő, aki teljesen más szemszögből boncolgatja a zsidóság nagy kérdéseit. 
 
A Gólem a csodarabbi által életre keltett agyagbábu. Engedelmeskedni is csak neki engedelmeskedik, és az ő hatalmában áll az életének esetleges elvétele is. A beavatott személynél van a Gólem készítéséhez szükséges szó, mozdulat, vagy szám, esetleg mind a három együtt, vagyis a Gólem életre keltésének a rituáléja. A Gólem az üldözött zsidóságot megvédeni kelt életre. 
Az Izomzsidó a zsidóság bizonyítéka, hogy a közmegegyezéssel ellentétben a népük nem nyeszlett és beteges. Az Izomzsidó az üldözött zsidóságot megvédeni kel életre. Ő a modern, demisztifikált világ góleme. 
 
Az előadások során a két toposz történelmét követjük végig filmeken, regényeken, képregényeken, népmeséken, festményeken, filozófiai, tudományos és történelmi szövegeken keresztül. Vizsgáljuk a különbségeiket, hasonlóságaikat, a köztük lévő esetleges narratív-történelmi kontinuitást. És eközben ezzel együtt vizsgálnunk kell, így vizsgáljuk is a zsidóság utolsó ötszáz, és a következő ötszáz évét. Vitatkozunk, megbeszélünk, ítélkezünk. 
 
Első előadás: Yudl Rosenberg és a konstruált mítosz - Lőw rabbi titkos élete 
Yudl Rosenberg vitathatatlanul az egyik legmeghatározóbb figurája a Gólemtörténet jelenlegi interpretációinak. 1909-ben megjelent műve, a "The Wondrous Deeds of the Maharal of Prague", amellett, hogy sok tekintetben megelőzi korát, alapvetően határozza meg, hogy hogyan gondolunk a Gólem történetre a következő évszázadban, nem mellesleg pedig a megjelenésének és terjesztésének a körülményei is regénybe illők. 
A szöveg lapjain megjelenő Lőw rabbi egy misztikus tanokban jártas, a kabbala mágiáját gyakorlati értelemben hasznosító karakter, azonban ez a történelmi Lőw rabbival nem összeegyeztethető. Hogyan és miért alakulhatott ki ez a kép? 
 
Szerdánként 19.00-kor, egyelőre online. 
 
Az első előadás ingyenes! 
 
Zoom:
Meeting ID: 819 5641 5247
passcode:5782 
 
 
 
Szervező 
 
 
Az esemény főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként . A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 31 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.
 
Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja,Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és Narancsliget Adományközpont.
 
 
Ingyenes program.