h k sze cs p szo v
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
 

 

November 20. kedd, 13:00 - 22:00
Hogyan szeressük a gyerekeket? - Janusz Korczakra emlékezünk
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

Reformpedagógus, a gyermeki jogok "apukája", író, példakép?

Az ENSZ Gyermekjogi Világnapján emlékezzünk meg közösen Janusz Korczakról, a gyermekvédelem rendkívüli alakjáról, és hangosítsuk fel örökérvényű tanítását: a gyermeknek joga van a szeretethez, a tisztelethez, a megfelelő fejlődési feltételekhez és legfőképpen, hogy személyét, vágyait elismerjék és szükség esetén segítségben részesítsék.

De hogyan szerethetjük jól a gyerekeket? Mire vágynak? Mi a fontos számukra? A november 20-i rendezvényen rájuk
figyelünk, az ő gondolataikat hallgatjuk meg. Egy órától Korczak: Tíz gyufásdoboz című írásából készült előadást sajókazai, baranyai és budapesti hátrányos helyzetű fiatalok tekintik meg egy izraeli színész előadásában, majd drámafoglalkozás keretében dolgozzák fel élményeiket. 16 órakor nyílnak meg a Bálint Ház kapui a nagyközönség számára, amikor az ünnepélyes megnyitót követően rendhagyó gyermek kerekasztal-beszélgetés veszi kezdetét. A szülők, pedagógusok, gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára Herczog Mária és Bombera Krisztina beszélgetése adhat képet Korczakról, ezt a Katona József Színház színművészeinek, Fullajtár Andreának és Borbély Alexandrának felolvasóestje egészíti ki. Ezt követően pedig konfliktus-megoldási kísérletet végzünk az improvizációs színház eszközeivel: színészek és mediátorok segítségével arra vállalkozunk, hogy feszegessük a mindannyiunkat érintő gyermekjogi, gyermeknevelési kérdéseket, problémákat.

Várunk mindenkit, aki szeretne részt venni egy tartalmas és sokrétű kulturális programon. Akinek fontosak a gyerekek jogai, akinek számít, hogy a gyerekek azt kapják, amire szükségük van – és tudja, hogy ezért tenni is kell.


Szervezők: Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület | Lengyel Intézet | Humana Egyesület

Tervezett program:

13:00-14:45 Korczak Tíz gyufásdoboz című darabjának előadása. Rendező és előadó: Amichai Pardo, az izraeli The Orna Porat Gyermekszínház tagja.
Bővebben a darabról itt olvashat.

15:00-16:00: A résztvevő gyerekekkel drámafoglalkozás, közös uzsonna.

16:00: Ünnepélyes megnyitó: A rendezvényt Batia Gilad, a Nemzetközi Korczak Egyesület elnöke és Herczog Mária, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület elnöke nyitja meg.

16:30-17:30 Gyerek kerekasztal-beszélgetés a gyermekjogokról, gyerekektől a felnőtteknek. Mit gondolnak a gyerekek rólunk? Hogyan látják Korczak történeteit? És mit gondolnak az iskoláról? Ma ők beszélnek, mi pedig meghallgatjuk a történeteiket.

17:45-19:00 Felolvasóest és szakmai beszélgetés: Dr. Herczog Máriával Pikó András újságíró beszélget Korczak életéről, munkásságáról az emberarcú pedagógia eszközeiről. Közben a Katona József színház színészei olvasnak fel Korczak utolsó és talán legszemélyesebb írásából, a treblinkai koncentrációs táborban vezetett naplójából.

19:30-21:30: Hogyan szeressük jól a gyerekeket? Rendhagyó konfliktus-megoldási kísérlet a színház eszközeivel. Az Import Impro társulat Vajna Virág és Berta Ferenc mediátorokkal közösen fogják a résztvevők által felvetett kérdéseket, problémákat új megvilágításba helyezni. Itt a helyed, ha: tanár vagy, esetleg leszel? Szülő vagy, netán leszel? Gyerekekkel foglalkozol? Várunk!

21:30 Dokumentumfilm vetítés Korczak életéről (Korczak of the children, 30 perc, angolul, angol felirattal)

A rendezvény minden programja ingyenes! A belépésnél felajánlott adományokat a sajókazai hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola részére továbbítjuk!


Együttműködő partnerek:

Bálint Ház
Baranya Megyei Esélyek Háza
Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola, Sajókaza
Katona József Színház
The Orna Porat Theater

Ingyenes program.