Barion Pixel

Home
2022. július 7. csütörtök |h k sze cs p szo v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
December 16. kedd, 17:00 - 20:00
PROAKTÍV - program vallásról és társadalmi aktivizmusról
Hanuka: fókuszban a hajléktalanság
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

A Bálint Ház, a Gozsdu Udvar és a kolor idén együtt ünnepli hanuka első napját, idén december 16-án, kedden: ez a PROAKTÍV. A most induló program-sorozat a társadalmi aktivizmus és a vallás kérdéseit járja körül egy-egy zsidó ünnep apropóján. Első alkalommal fókuszban: a hajléktalanság.

Itt lesz: Krétakör Szabadiskola - Hajléktalanság-akció; 20 forintos hanuka-tüzijáték (Pneuma Szöv./Mókus Maxi); Gyertyagyújtás - fánkosztás; Udvarhelyi Tessza; Misetics Bálint; Fourtissimo Jazz Orchestra.

KÜLSŐ HELYSZÍN: GOZSDU UDVAR ÉS KOLOR (Király utca 13.)

Részletes program:

16:45 -17:00 (Gozsdu - C-udvar)  bemutatkozik a Krétakör Szabadiskola - Hajléktalanság akció

A Krétakör Szabadiskola és a Goethe Intézet lakhatási szegénységgel és hajléktalansággal foglalkozó programjában résztvevő középiskolás diákok prezentálnak. A diákok a Szabadiskola program idei szemeszterében érintettekkel és szakértőkkel való találkozások élményei alapján vizuális művészeti eszközzel reflektálnak a hajléktalan embereket leíró társadalmi előítéletekre,illetve a kirekesztő és a szegénységet büntető kormányzati és városvezetői döntésekre.

17:00-17:30 (Gozsdu - C-udvar) Pneuma Szöv. – "20 forintos" hanuka-tűzijáték | színház

A Pneuma Szöv. nevű nyitott hálózatot sokan csak Mókus csoportként ismerik, mert tagjai 2012-ben mókusmozgalmat indítottak Budapest VIII. kerületében, azaz a Nyolcadik Tengeren, ahol idén Mókus Maxi személyében saját polármester-jelöltet (sic!) is állítottak. A Mókusok a társadalmi struktúrák réseiben-repedéseiben húzzák meg magukat, és játékos-abszurd utcai ünnepekkel, zenés felvonulásokkal, 20 forintos mókuspompával alakítják (át) a hétköznapok történéseit. A Pneuma Szöv. most a Hanuka nyitányaként a Gozsdu udvar első tűzijátékát celebrálja. A közös tűzijátékot felajánlják a jövőnek, és elküldik a kiszolgáltatottság ellen tüntetőknek.

17:30-18:30 (kolor) Kerekasztal beszélgetés hajléktalanokkal és lakásszegénységben élő emberekkel.

Résztvevők: Gede Márton, a Fedél Nélkül 2099-es terjesztője; Hajas Gábor, a Város Mindenkié hajléktalan aktivistája; Berkes Kinga (Közel Hozzánk).

Moderál: Udvarhelyi Tessza, Közélet Iskolája

18:30-19:00 (Gozsdu - C udvar) Gyertyagyújtás és fánk osztás hanuka első napján. A gyertyákat gyújtja: Fritz Zsuzsa a Bálint Ház igazgatója | Zenél: Bíró Nóra és Olti Dávid | Legyél vendégünk egy hanukai fánkra!


19:00-20:00 (kolor) Vallás és szociális aktivizmus - kerekasztal beszélgetés a szegénységről pappal, lelkészekkel és rabbival.

Résztevők: Bolba Márta evangélikus lelkész, Domokos Tibor evangélikus lelkész, Kelemen Katalin rabbi, Urbán József piarista szerzetes.

Moderál: Misetics Bálint szociálpolitikus

20:00-21:00 Fourtissimo Jazz Orchestra | koncert


 

A PROAKTÍV szeretné ráirányítani a figyelmet a Szociális Csomagküldési Mozgalomra (SZOCSOMA): a többségi társadalom felelősségvállalása a legszegényebb települések főleg roma lakosságáért. Kapsz egy címet és te magad küldheted el, ami már nem kell otthon. Átláthatóság és kényelem. Segíts hatékonyan egy gombnyomással!


Részletek:

A SZOCIÁLIS CSOMAGKÜLDŐ MOZGALOM (röviden SZOCSOMA) a tartós, extra szegénységben, elkülönítő kirekesztettségben élő, főleg vidéki romák sokrétű támogatására létrejött csoport.

Létrehozója Kiss Anikó polgárjogi aktivista, képzőművész. Társcsoportok az általa létrehozott Társadalmi falbontó és a Cigánysoron – Cigánysorson nevű csoportok.

A Szociális Csomagküldő Mozgalom, a SZOCSOMA – tagjai közvetlen bevonásával – főképp csomagokat küld azoknak a családoknak, akikkel korábban személyes kapcsolatba került: találkozók, látogatások alkalmával. A csoport így küszöböli ki a személytelen, intézményes küldés átláthatatlanságát. Segítő kapcsolatokat építünk, ami által jobban megismerjük egymást.

A SZOCSOMA címkereső munkája során olyan tapasztalatokat szerez, melyeket továbbít a csoporttagoknak, ezzel szolgálja a társadalmi megértést olyan, egymástól távoli társadalmi csoportok között, melyek lehetőségei erősen eltérnek egymásétól.

A SZOCSOMA tevőlegesen fellép a kirekesztő rasszizmus ellen. Érvel tudásával a szegények mellett, artikulálja bajaikat, sérelmeiket, segíti a túlélést egy olyan korban , amiben a társadalmi berendezkedés, a demokrácia hiánya megköveteli mindezt a morális embertől.

A SZOCSOMA folyamatosan fenntartja a személyes csomagküldést, akkor is, amikor közben személyesen is visz adományokat olyan esetekben, amikor hirtelen nagyobb mennyiségű adomány érkezik, mert a folyamatos csomagküldést tekinti bázistevékenységének.

A csoportban kifejezetten a segítők vannak jelen. Külön kéréseket nem teljesítünk, mert a megadományozottak helyzetéről elsődlegesen személyesen tájékozódunk, a csoport ezért működik zárt, nem pedig nyitott formában.

Alakult: 2014. július 15-én

Alapító: Kiss Anikó

Ingyenes program.