Home
2021. február 25. csütörtök |h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
február 26.
Purim (Ádár 14.)

március 27.
erev Pészah (Niszán 14.)

április 30.
Lag Báomer (Ijjár 18.)

május 17.
erev Sávuot (Sziván 6.)

 

Kedves Tagjaink, Partnereink, Barátaink! 

A JCC Budapest – Bálint Ház csapatával és más partnereinkkel egyeztetve, a járványügyi helyzetet végiggondolva, úgy döntöttünk, hogy bizonytalan időre a ház zárva tart. Tesszük ezt azért, mert felelősséget érzünk kis és nagy közösségünk jóllétéért, s mert szeretnénk megóvni a hozzánk járókat, valamint az ők hozzátartozóit, barátait, kisebb-nagyobb közösségeit.

Szeptember 13. vasárnap
Judafest - a zsidó közösség ünnepe
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Kedves Barátaink!
 
Idén 13. alkalommal kerül megrendezésre a Judafest a JCC Budapest - Bálint Ház szervezésében. Mondhatnánk, hogy nem valami szerencsés szám ez a 13, hiszen a zsidó közösség legnagyobb fesztiválját most először nem tarthatjuk meg olyan módon, ahogy azt a korábbi években megszokhattátok. Nem lesz nagy utcabál, ahol a hömpölygő embertömegben szemezgethetünk a zsidó kulturális és közösségi események közt, találkozva barátainkkal, ismerősökkel, egymással. Nem szervezhetünk nagy koncerteket, kóstolókat, gyerekprogramokat. Mindezt azért nem tehetjük, mert fontosabbnak érezzük szűkebb és tágabb közösségünk, és az érdeklődők egészségét és biztonságát, mint bármi más szempontot.
 
Bár nem lehetünk együtt úgy idén, ahogy szoktunk, azért mégis megtaláljuk a módját, hogy ismét ünnepelhessük a zsidó kultúrát és közösséget, csak egy kicsit más módon. Sőt, felemelő érzés, hogy minden kihívás ellenére közösségünk nem fogy ki a kreativitásból. Különleges programsorozattal készülünk Nektek.
Az idei virtuális Judafest keretében 34 program kerül megrendezésre 25 partnerrel együttműködve 4 napon keresztül. Válogathattok a zenei, irodalmi, gasztronómiai, vallási, intellektuális és beszélgetős, valamit egyéb kulturális és közösségi programok közt. Sőt, anélkül, hogy másokkal közelről érintkeznétek, még gyerekprogramon is részt vehettek állomásos játékon, vagy felnőttprogramon városi séta keretei közt.
 
Mindannyiunkat nehézségek elé állít ez a távolságtartós, szabály-betartós, fokozottan-odafigyelős helyzet. De arra buzdítunk Titeket, így a zsidó újév közeledtével, hogy ne adjátok fel! Tartsatok ki és tartsatok velünk! Öntsünk egymásba lelkesedést és hitet, hisz ez az, ami sok évezreden át összetartott minket: a közösség megtartó ereje. 2020-ban sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre, hogy egy ilyen helyzetben kapcsolatban tudjunk maradni egymással, mint bármikor az ezt megelőző időkben. Késznek, adottnak veszünk olyan dolgokat, mint a ZOOM, a Facebook, a kép- és videómegosztás, az online kvízek. Pedig jobb, ha emlékeztetjük magunkat: nem is olyan rég ezeknek híre-hamva sem volt. Arról nem is beszélve, hogy ennél szinte csak nagyobb kihívásokkal néztünk szembe a történelem során, mint nép, vallás, közösség.
 
Hamarosan beköszöntenek az őszi zsidó ünnepek. Valószínűleg ezeket is kicsit más módon kell majd ünnepelnünk, mi azon leszünk, hogy ebben is segítsünk mindenkinek. Találjuk meg együtt a módját, hogy ápoljuk szokásainkat, tradícióinkat, megőrizzük és egyben relevánssá tegyük értékeinket.
 
Tartsunk hát ki, és ünnepeljünk együtt olyan intenzitással, ami ezen a virtuális csövön csak kifér!

KENESEI Marcell
Igazgató
JCC Budapest - Bálint Ház

Részletes program:
www.judafest.org/program
 
 

Támogatóink: The European Jewish Fund (EJF)
Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök)
Külön köszönet a Thalheimer család támogatásáért!

A Judafest főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS Alapítvány), amelyet 1991-ben alapított az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC).

 

Ingyenes program.
Akarsz önkéntes lenni?