h k sze cs p szo v
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

Június 8. szombat, 00:00 - 01:00
Talmud a Színpadon
Improvizációs est Savuot éjszakáján
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Itt és Most Savuot éjszakáján is! Hiszünk benne, hogy a tanulás, amely Savuotkor éjszaka a dolgunk, sokféle lehet, és abban is, hogy az egyik leghatásosabb tanulási mód az együtt gondolkodás, és méginkább az együtt nevetés! Nézzük meg, hogyan bánik szabadon és kreatívan a Tóra és a Talmud szövegeivel egy improvizációs társulat! 
 
A szabadság hatalma. Improvizációs színházi est Dr. Balázs Gábor eszmetörténész közreműködésével 
A Talmud lenyűgöző intellektuális bátorsággal és kreativitással kezeli a tórai szövegeket, és átemeli azokat a saját környezetébe. Az Itt és Most Társulat hasonlóképp bánik a talmudi történetekkel saját korunkban; ötletesen újraértelmezi, újra írja azokat. Sosem lehet előre tudni, vajon meddig tart és hogyan végződik egy-egy jelenet. A talmudi történetek témája ezúttal a hatalom és szabadság kapcsolata lesz. 
 
A Savuoti éjszakai tanulásunk teljes programját itt találod
 

Mi az az improvizáció? Hogyan születik meg egy-egy jelenet a színpadon? És mi a kapcsolat az improvizációs színház és a Talmud között? A Talmud, a zsidó rabbinikus irodalmi hagyomány egyik legfontosabb szöveggyűjteménye, majdnem ezer év vitáinak, történeteinek, filozófiai gondolatainak több ezer oldalas jegyzőkönyve vajon hogyan kerülhet fel a színpadra, ráadásul másfél órában? Kíváncsi vagy rá? Gyere el, legyél az élmény részese!

Mindenkinek vannak izgalmas történetei, és ha akarod, most a színpadon is elmondhatod! Nem hívunk fel a színpadra akarata ellenére senkit, de gyakran kérünk nézőinktől inspirációnak egy szót, mondatot, helyszínt, történetet. Mondd ki az első dolgot, ami eszedbe jut, ne agyalj, csak legyél IttÉsMost! Magyarországon, itt és most: Talmud a színpadon.

Szervezők: Talmud NOW, Bálint Ház
Partnerek: Itt és Most Társulat, Mozaik Zsidó Közösségi Hub, Limmud Magyarország
A program a Keller Foundation jóvoltából valósul meg.


 
TalmudNOW 

A TalmudNOW (Talmud Nem Csak Nőknek) vitaesteken, kerekasztal-beszélgetéseken, improvizációs színház és egyéb rendezvények keretében szeretné felhívni a figyelmet a kérdezés és a kritikus gondolkodás fontosságára. 
Programjaink középpontjában sokszor a Talmud áll, mert hisszük, hogy ennek a struktúrája eszközül szolgálhat a párbeszéd ösztönzésére. A Talmud a zsidóság egyik legfontosabb, főleg jogi szövegekből álló gyűjteménye, melyre lehet úgy is tekinteni, mint 900 év vitáinak és eltérő szövegmagyarázatainak "jegyzőkönyvére".
Az impró színház kiindulópontját is talmudi történetek adják, azonban hogy hova lyukadunk ki az este során ott és akkor dől el...
 
Itt és Most Társulat 

Az Itt és Most Társulat improvizációs színházzal foglalkozik. Az impró személyiség-és közösségépítő hatásában maximálisan hisznek - ezért játszanak rendszeresen előadásokat és szerveznek tréningeket azoknak, akik fejleszteni szeretnék magukat. Budapesten két bázisuk van, Budán a Fadrusz Alkotó Műhely (FAM), Pesten pedig az Itt és Most Közösségi tér. Emellett külső helyszíneken is fellépnek. 
 
Balázs Gábor eszmetörténész 
 
Az Országos Rabbiképző Intézet és Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse. Az izraeli Bar-Ilan egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Hitközség alelnöke.
 
Helyszín 

Bálint Ház (1065, Révay utca 16.)
 
 

 

A Bálint Házról

Az Bálint Ház főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, a The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. Hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete kiemelten közhasznú szervezet,  célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak nyújt segítséget. Ezen felül közösségépítő és önkéntes programokat szervez. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint HázHolokauszt Túlélők ProgramjaIntergenerációs ProgramJaffe Zsidó CsaládsegítőJudafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és a Narancsliget Adományközpont.
 
Ingyenes program.