Barion Pixel

Home
2022. május. 23. hétfő |h k sze cs p szo v
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
 
November 11. csütörtök, 18:00 - 19:30
Lakásszeminárium Extra: Kőbe vésve
A Tízparancsolat a képzőművészetben és az irodalomban
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Folytatjuk! Lakásszeminárium Extra: Kőbe vésve sorozatunk megújul, és az őszi évadban végre visszaköltözik az offline térbe, mi több, egy (majdnem) lakásba - a Közkincs Könyvtárba várunk mindenkit szeretettel! Ám a Covid-helyzetre való tekintettel online kapcsolódási lehetőséget is biztosítunk.  
 
Helyszín: Közkincs Könyvtár (Budapest, Rákóczi út 11., 1088. A könyvtár az Astoria és az Uránia között helyezkedik el, a Puskin utcai saroknál, 125-ös csengő. A házban az első emeleten található a könyvtár, a lépcsőn az emeletre felérve rögtön az első ajtó balra. A lépcsőházban táblák is segítik a tájékozódást.)  
 
Jegy: 1900 Ft  
 
A jegy elővételben megvásárolható a JCC Budapest - Bálint Ház info pultjában, illetve online. A helyszínen csak kártyás jegyvásárlásra lesz lehetőség.  
 
 

Aktuális témánk: Negyedik parancsolat: Emlékezzél meg a szombat napjáról, és szenteld meg azt! 
 
Tudjuk, a hetedik napon megpihent… A heti robot utáni szabadnap, lehet az akár a világ teremtése is, zsidó találmány. A megszentelt napon tilos bármiféle munka. A parancsolat további jelentéssel bővült Mózes 5. könyvében: az Egyiptomból, a fogság állandó robotjából való szabadulás után emlékeztetni kellett a népet a szombat szentségére.  
E parancsolat kapcsán azt vizsgáljuk, hogyan, milyen jelentésekkel megy át a szombat a kereszténység vasárnapjába, s a húsleves-rántotthús pavlovi reflexei, a vasárnapi családi ebéd ábrázolásai mellett mit jelent pontosan, és mivel áll kapcsolatban a szomorú vasárnap. Hogyan töltik el, élik meg manapság az emberek a szabadnapjukat, beszélhetünk-e egyáltalán „szertartásos” pihenésről napjainkban? Az irodalmat és a képzőművészetet sem hagyták érintetlenül ezek a kérdések, ezért mi egyáltalán nem pihenünk, majd az előadás után! 
 
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
Hogy mi volt eddig? Kácsor Zsolt a Mazsihisz oldalán megjelent cikkeiből megtudhatod: 
El kell indulnunk, ha azt akarjuk, hogy megtörténjen velünk az életünk (Első parancsolat: Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről.)
Az örökmozgó bálványok mozdulatlansága (Második parancsolat: Ne legyen más istened rajtam kívül!)
 
 
A programról:
 
Művészet? Uncsi. Biblia? Uncsi. Szemináriumot hallgatni? Megauncsi. Vagy mégsem? A Lakásszeminárium Extra művészeti előadásain kő kövön nem marad. Mit is kezdett a művészet a Tízparancsolattal? Együtt a régi és az új, szabadon jövünk-megyünk korszakok, irodalmi és képzőművészeti műfajok, stílusok között, egyedül a kőbe vésett törvények mozdulatlanok. A Lakásszeminárium megálmodói, Halász Rita és  Visy Beatrix lazán, frissen, merészen nyúlnak a halálosan komoly témákhoz, de azért/és nem tartanak attól, hogy a kőtábla megreped érintésüktől.
 
A 10 alkalmas sorozat mindegyike egy-egy parancsolatot állít a középpontba. A sorozat a Lakásszeminárium, a JCC Budapest – Bálint Ház és a Mazsihisz közös programja. 
____________________________________________________________________________________________________________________________________
 
A tíz szeminárium - a Tízparancsolat:
 
1. Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről. 
 
2. Ne legyen más istened rajtam kívül! 
 
3. Ne mondd ki hiába Istenednek, az ÚRnak a nevét. 
 
4. Emlékezzél meg a szombat napjáról,és szenteld meg azt! 
 
5. Tiszteld apádat és anyádat! 
 
6. Ne ölj!  
 
7. Ne paráználkodj! 
 
8. Ne lopj! 
 
9. Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen! 
 
10. Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóját, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a felebarátodé!  
 

Mi is a Lakásszeminárium? 

Előadássorozat, műhelymunka, ami során alkalom nyílik együtt gondolkodásra, tudásátadásra, több művészeti ág rugalmas és nyitott befogadására. Szoros olvasatok, komoly közelítések műalkotásokhoz.  
 
A 2018 óta működő Lakásszeminárium három jelentős művészeti sorozatot valósított meg intim, barátságos közegben egy magánlakás nappalijában. Ezt a szemléletet közvetítjük, és igyekszünk hasonló hangulatot teremteni a Bálint Házzal való együttműködésünkben is, egyelőre online formában, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát. 
 
A Lakásszeminárium a Facebookon: kattints ide!
 

A programtartók:
 
Halász Rita 1980-ban született Budapesten. Író, művészettörténész, tanár. A Szépművészeti Múzeum munkatársa. Első regénye Mély levegő címmel 2020 októberében jelent meg a Jelenkor Kiadónál. A könyv elnyerte a 2021-es Margó-díjat.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visy Beatrix, PhD, (1974, Budapest) irodalomtörténész, kritikus, esztéta. Fő kutatási területei a Nyugat kora, Babits költészete és Az európai irodalom története című munkája, valamint a fotó narratív esztétikája a 20. századi kortárs magyar prózában. Kritikusként 2011-ben indult a Holmiban, azóta rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban és az Élet és Irodalomban. 2018-tól a Lakásszeminárium művészeti műhely működtetője. A kortárs irodalom elkötelezett olvasója. 
 
 
 
 
 
 
Mottójuk: Csak a művészetet vesszük komolyan, magunkat nem
Ingyenes program.