Home
2021. február 25. csütörtök |h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
február 26.
Purim (Ádár 14.)

március 27.
erev Pészah (Niszán 14.)

április 30.
Lag Báomer (Ijjár 18.)

május 17.
erev Sávuot (Sziván 6.)

 

Kedves Tagjaink, Partnereink, Barátaink! 

A JCC Budapest – Bálint Ház csapatával és más partnereinkkel egyeztetve, a járványügyi helyzetet végiggondolva, úgy döntöttünk, hogy bizonytalan időre a ház zárva tart. Tesszük ezt azért, mert felelősséget érzünk kis és nagy közösségünk jóllétéért, s mert szeretnénk megóvni a hozzánk járókat, valamint az ők hozzátartozóit, barátait, kisebb-nagyobb közösségeit.

Március 17. szerda, 18:00
Lakásszeminárium Extra: Kőbe vésve
A Tízparancsolat a képzőművészetben és az irodalomban
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 1500 Ft, db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
A Lakásszeminárium Extra a Lakásszeminárium és a JCC Budapest – Báint Ház közös programsorozata.
 
Hogyan is kell érteni a kőbe vésett törvényeket? És főleg, miként viszonyuljunk hozzá mai világunkban? Tíz alkalmas szemináriumsorozatunkban erre keressük a választ. 
 
A Lakásszeminárium Extra eseményein azt vizsgáljuk, hogy Isten törvényei, tiltásai milyen megközelítés- és ábrázolásmódot kaptak a művészetekben. Vagy megfordítva: jelentős művek miként látnak, láttatnak történeteket, eseményeket, emberi jellemeket, gyengeségeket, amelyek a Tízparancsolat valamelyike ellen vétenek, vagy azt helyezik ábrázolásuk középpontjába, akár közvetlenül, akár közvetve az értelmezés által. A sorozat folyamán a törvények szigorú, megmásíthatatlan rendje és a művészi szabadság, fantázia végtelensége csap össze. 
 
A szemináriumok online zajlanak, Zoom-on lehet csatlakozni. A Zoom-linket a jegyvásárlás után küldjük el a regisztrált email címre. 
 

A tíz szeminárium - a Tízparancsolat:
 
1. Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről. 
 
2. Ne legyen más istened rajtam kívül! 
 
3. Ne mondd ki hiába Istenednek, az ÚRnak a nevét. 
 
4. Emlékezzél meg a szombat napjáról,és szenteld meg azt! 
 
5. Tiszteld apádat és anyádat! 
 
6. Ne ölj!  
 
7. Ne paráználkodj! 
 
8. Ne lopj! 
 
9. Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen! 
 
10. Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóját, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a felebarátodé!  
 

Mi is a Lakásszeminárium? 

Előadássorozat, műhelymunka, ami során alkalom nyílik együtt gondolkodásra, tudásátadásra, több művészeti ág rugalmas és nyitott befogadására. Szoros olvasatok, komoly közelítések műalkotásokhoz.  
 
A 2018 óta működő Lakásszeminárium három jelentős művészeti sorozatot valósított meg intim, barátságos közegben egy magánlakás nappalijában. Ezt a szemléletet közvetítjük, és igyekszünk hasonló hangulatot teremteni a Bálint Házzal való együttműködésünkben is, egyelőre online formában, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát. 
 
A Lakásszeminárium a Facebookon: kattints ide!
 

A programtartók:
 
Halász Rita 1980-ban született Budapesten. Író, művészettörténész, tanár. A Szépművészeti Múzeum munkatársa. Első regénye Mély levegő címmel 2020 októberében jelent meg a Jelenkor Kiadónál. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visy Beatrix, PhD, (1974, Budapest) irodalomtörténész, kritikus, esztéta. Fő kutatási területei a Nyugat kora, Babits költészete és Az európai irodalom története című munkája, valamint a fotó narratív esztétikája a 20. századi kortárs magyar prózában. Kritikusként 2011-ben indult a Holmiban, azóta rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban és az Élet és Irodalomban. 2018-tól a Lakásszeminárium művészeti műhely működtetője. A kortárs irodalom elkötelezett olvasója. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mottójuk: Csak a művészetet vesszük komolyan, magunkat nem. 
Belépő: 1500 Ft,