h k sze cs p szo v
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3

 

 

 
5779 zsidó ünnepek
 
2019. január 21. kedd
Tu BiSvát, a fák újéve
 
2019. március 20. csütörtök
Purim

 

Április 7. szombat, 18:00 - 21:00
Mimuna
Pészach-záró mulatság, a hosszú kovásztalan napok után!
A műsor elmarad!
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 2200 Ft, db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Elolvadt a hó, kisütött a nap, elfogyott a pászka, a sáskák tovább álltak, a hőmérséklet is elviselhető, itt az ideje, hogy méltó fogadtatatásban részesítsük a tavaszt. Érdekel vajon milyen lehet egy hálaadás napi lakoma zsidó berkekben?
A Bálint Ház jóvoltából részesülhetsz eme kiváltságban. A Mimuna hagyományaihoz hűen hatalmas terített asztal fogad mindenkit, aki hajlandó hódolni az ünnepnek és degeszre enni magát.
De lesz még koncert, hisz zene mellett jobban csúsznak azok a finom falatok, üvegfestés, mert ugye kinek van szüksége manapság vászonra? És henna. Olyan, mint a tetoválás csak jobb, mert mire megunod már le is kopott. Mind ezek mellett pedig olyan keleti hangulat, amitől rögtön egy sivatagi oázisban érzed magad.
 

Mi a Mimuna?


A keleti zsidók, jemeniek, magrebiek, marokkóiak megelégelve a kovásztalan napokat rögtön Pészah kimenetele után telerakják asztalaikat tejes, szimbolikus és főleg kovászos ételekkel, barátkoznak, zenélnek, mulatnak. Tetszik nekünk ez a szokás, ezért úgy döntöttünk, meghonosítjuk. Ahogy kimegy Pészah ünnepe, és eljön a hétvége, mi is finomabbnál finomabb péksütikkel, pitával, keleti ételekkel várunk mindenkit!

 

Belépő


A jegyár tartalmazza az asztalokra kihelyezett étel és italfogyasztást is.
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.
Belépő: 2200 Ft, előjegyzéssel: 1800 Ft (az itt lévő ürlap kitöltésével)

Az esemény technikai okokból elmarad.


Érdekességek a Mimunáról


A Mimuna az észak-afrikai zsidóság hagyományos ünnepe, melyet a Pészah kimenetele utáni este tartanak, a tavasz kezdetét is jelzi. Egyúttal természetesen visszatérés is a homec ételek fogyasztásához, mint például a kelesztett kenyér és más tésztafélék, melyeket a Pészah idején tilos fogyasztani.

Az észak-afrikai zsidók nagyon erős közösségi életet élnek, ám Pészah idején szigorúan nem látogatják egymást és nem esznek együtt a családok, hogy biztosan be tudják tartani a homec elkerülését. Ezért a Pészah kimenetele a Mimunával hatalmas közösségi ünnep, nagy vendégeskedéssel, vendéglátással.

A Mimuna név eredete: vannak akik úgy vélik, az elnevezés Maimonidesz nevéből ered,  az ő születésének vagy halálának időpontját jelöli. Mások szerint a 'mimuna' szó a héber hit szóból ered, arab jelentése boldogság.

Szokások: az ünnep Pészah utolsó napján kezdődik meg, napnyugta után. A marokkói és algériai zsidók megnyitják otthonaik kapuját a város minden lakója előtt és bőségesen kínálják az ünnep hagyományos ételeit, édességeit. Az egyik kedvelt ünnepi étel a Mufletta, egy olajos, frissen sült tészta, amely a tortillához hasonló, de könnyebb és édességekkel szolgálják fel, mézzel, lekvárral, vajjal. Az asztalon az ételek mellett helyet kapnak a boldogság, béke, szerencse és termékenység szimbólumai is, az ötös számnak pedig kiemelt szerep jut (mint például öt arany ékszer, vagy 5 babszem, mazsola a sütemény tetején). A sok édes íz az élet „édességét” jelképezi.

Különleges szokás a hennázás: ilyenkor nem elsősorban díszítő henna kerülhet a testre, hanem egy különleges, házasságkötés előtti szokással is össze szokták vonni a Mimunát. Ilyenkor a hennát a tenyérbe helyezik, gézzel lekötik egy rövid időre,vagy pecséttel viszik fel, és így a tenyér közepén egy piros folt lesz. Ez áldást jelentő szokás.

Izraelben a Mimuna népszerű évenként megrendezett esemény, szabadtéri partikkal, piknikekkel, szabadtéri sütéssel. Az Észak-Afrikából Izraelbe települt zsidók családjukkal ünnepelik, a fentiek szerint. 1966 óta hivatalos nemzeti ünnep és más etnikai csoportok is átvették, főleg a Mizrahi régióból.

2006-ban a marokkói zsidók párizsi közössége első ízben ünnepelte meg nyilvánosan.

Az amszterdami marokkói emigráns zsidók közössége évek óta tartja a Mimunát.

✡ A Bálint Ház 2012 óta minden éveben tart Mimuna ünnepséget.

Belépő: 2200 Ft,
Hűség Kártyával ingyenes

 
 
 

Sorsok Háza - Rangos beszélgetések a Bálint Házban

Közzétette: Bálint Ház – 2018. október 4., csütörtök