h k sze cs p szo v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
 

 

Április 22. szombat
Mimuna - Chalaban koncert
Pészáh-záró mulatság, a hosszú kovásztalan napok után!
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 1800 Ft, db
Kedvezményes jegy 1500Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Pészáh-záró mulatság, a hosszú kovásztalan napok után!
Igazi keleti hangulattal várunk: keleti ízek, dallamok és hóra táncház! Lesz laffa, palacsinta, falafel, humusz, saláta, kézműves foglalkozások, zene és tánc! 
A belépő tartalmazza az étel és italfogyasztást.
 
18:00-18:30 Tavaszünnep a mecsetek árnyékában: Peszah Casablancában - Dr Kárpáti Judit, egyetemi docens előadása
18:00-21:00 Üvegfestés marokkói módra
19:00-19:45 Hóra táncház Pataki Judittal
20:00-21:00 CHALABAN koncert
 
Belépő
Elővételben: 1500 Ft (április 20. csütörtök estig, pénztár nyitva tartás)
Helyszínen: 1800 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.
 
Chalaban zenekar

A Chalaban zenekart a marokkói származású Saïd Tichiti (ejtsd: Tisiti) alapította 1999-ben Budapesten. Köré épül a változó létszámú együttes, amelybe gyakran hív meg különbözõ zenei hagyományokkal rendelkező vendégzenészeket.
Saïd Tichiti dél-marokkói sivatagban született, családjának minden tagja autodidakta muzsikus. Gyerekként ösztönösen szívta magába a berber kultúra zenei hagyományait. A marokkói színházművészeti egyetem színész szakán diplomázott, majd ösztöndíjjal 1996-tól két évig nemzetközi kulturális menedzselést tanult Franciaországban, ahol megismerkedett az európai zenei trendekkel.
2000-ben jelent meg első lemezük Moroccan Nomad címmel, amelyben keveredtek a magyar, spanyol, indiai, bolgár hatások, de a zenekar megtartotta afrikai-arab gyökereit is. További albumaik: Moroccan Spring, Albaraka és Transzolok; a Hashish Freee a Chalaban ötödik nagylemeze.
Fennállása óta a Chalaban zenekar az afro-arab zene elsőszámú képviselőjévé vált Közép- és Kelet-Európában. 
 
A zenekar tagjai:
Said Tichiti - ének, guembri, Oud és ütőhangszerek
Khalid Moutahir - vokál, percussion
Jelasity Péter - szaxofon
Vázsonyi János - szaxofon
Golovics Feri - dob
Tórják Dávid - bassz gitár
Gob Abdulaziz - ütőhangszerek
Kovács Bálint - gitár
 

Érdekességek a MimunárólA Mimuna az észak-afrikai zsidóság hagyományos ünnepe, melyet a Pészah kimenetele utáni este tartanak, a tavasz kezdetét is jelzi. Egyúttal természetesen visszatérés is a homec ételek fogyasztásához, mint például a kelesztett kenyér és más tésztafélék, melyeket a Pészah idején tilos fogyasztani.

Az észak-afrikai zsidók nagyon erős közösségi életet élnek, ám Pészah idején szigorúan nem látogatják egymást és nem esznek együtt a családok, hogy biztosan be tudják tartani a homec elkerülését. Ezért a Pészah kimenetele a Mimunával hatalmas közösségi ünnep, nagy vendégeskedéssel, vendéglátással.

A Mimuna név eredete: vannak akik úgy vélik, az elnevezés Maimonidesz nevéből ered, az ő születésének vagy halálának időpontját jelöli. Mások szerint a 'mimuna' szó a héber hit szóból ered, arab jelentése boldogság.

Szokások: az ünnep Pészah utolsó napján kezdődik meg, napnyugta után. A marokkói és algériai zsidók megnyitják otthonaik kapuját a város minden lakója előtt és bőségesen kínálják az ünnep hagyományos ételeit, édességeit. Az egyik kedvelt ünnepi étel a Mufletta, egy olajos, frissen sült tészta, amely a tortillához hasonló, de könnyebb és édességekkel szolgálják fel, mézzel, lekvárral, vajjal. Az asztalon az ételek mellett helyet kapnak a boldogság, béke, szerencse és termékenység szimbólumai is, az ötös számnak pedig kiemelt szerep jut (mint például öt arany ékszer, vagy 5 babszem, mazsola a sütemény tetején). A sok édes íz az élet „édességét” jelképezi.

Különleges szokás a hennázás: ilyenkor nem elsősorban díszítő henna kerülhet a testre, hanem egy különleges, házasságkötés előtti szokással is össze szokták vonni a Mimunát. Ilyenkor a hennát a tenyérbe helyezik, gézzel lekötik egy rövid időre, vagy pecséttel viszik fel, és így a tenyér közepén egy piros folt lesz. Ez áldást jelentő szokás.

Izraelben a Mimuna népszerű évenként megrendezett esemény, szabadtéri partikkal, piknikekkel, szabadtéri sütéssel. Az Észak-Afrikából Izraelbe települt zsidók családjukkal ünnepelik, a fentiek szerint. 1966 óta hivatalos nemzeti ünnep és más etnikai csoportok is átvették, főleg a Mizrahi régióból.

2006-ban a marokkói zsidók párizsi közössége első ízben ünnepelte meg nyilvánosan.

Az amszterdami marokkói emigráns zsidók közössége évek óta tartja a Mimunát.

✡ A Bálint Ház 2012 óta minden évben tart Mimuna ünnepséget.

 

Belépő: 1800 Ft, Kedvezményes jegy 1500Ft
Hűség Kártyával ingyenes