Home
Január 22. szerda, 09:00 — - 13:00
A magyar kultúra napja
Az Éld Át a Csodák Palotájában látogat
0
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
TUDKULT 2020 kulturális – művészeti tudományfesztivál

Ünnepelje rendhagyó módon 2020. január 22-én a magyar kultúra napját osztályával a Csodák Palotájában ahol idén is idén is vendég a JCC Budapest - Bálint Ház ÉLD ÁT programja!

Éld át! - A program játékos, interaktív eszközökkel mutatja be a gyerekeknek a mai zsidóság életét, azokat a hasonlatosságokat és különbözőségeket, melyek egy az identitását megélő zsidó és nem-zsidó család otthonai között lehetnek. A programban a résztvevő diákok virtuális meghívást kapnak egy zsidó család „lakásába”, s azt végigjárva, kérdezve, játszva tanulnak meg alapvető dolgokat a zsidó hagyományokról, identitásról.
 
A harmadik alkalommal (2019, 2018) megrendezésre kerülő TudKult programon szakmai partnereink izgalmas állomásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, a Csopa látványos Öveges termi kísérlet bemutatóval és 250 interaktív eszközzel várja az érdeklődőket, legyenek akár óvodások, általános vagy középiskolások.
 
Keressük közösen a kapcsolatot a könyvek, az irodalom, a zene, a festészet, a filmezés, a bankjegyek, a vendégszeretet, a hagyományok, a környezetvédelem és a természettudományok között!

Minden bejelentkezett csoport részese lesz a zene fizikájáról szóló látványos kísérlet bemutatónak.


A program a Csopába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes, amennyiben csatakoznak a Csopa Pedagógus Klubhoz. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.

 
A kulturális-művészeti tudományfesztiválon bemutatkozó partnereink (a névsor és a programok folyamatosan bővülnek):
    Barnaföldi Anna képzőművész
    - Science center itt és ott, avagy milyen a bostoni Csodák Palotája - Az Iréne és Péter Ludwig Alapítvány ösztöndíj támogatásával lehetőségem volt egy hónapot Bostonban töltenem. A kutatás során az bostoni közművelődés, tudománynépszerűsítés lehetőségeit is vizsgáltam. Eljutottam többek között a bostoni science múzeumba (Museum of Science) ahol nagyon is otthon éreztem magam, hiszen tele volt olyan interaktív demonstrációs játékokkal, amelyek a Csodák Palotájában is megtalálhatók. Az interaktív állomáson élményeimről mesélek, valamint kipróbálható lesz CsopArt ismeretterjesztő sorozatom néhány kedvelt aktivitása is.
    Csopa Iránytű
    - Hónapról-hónapra izgalmas hivatások, fordulatos életutak, pályaorientációs beszélgetések, előadások várják a felső tagozatosokat és a középiskolásokat a Csodák Palotájában. Egyed László tudományos újságíró vendégeivel egy-egy szakma szépségeit és kihívásait boncolgatja, támpontot nyújtva a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Januárban Vicsek Tamás interdiszciplináris természetkutató látogat el hozzánk, a kb. 50 perces beszélgetés 11 órakor kezdődik. Vendégünk Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A biológiai fizika és a komplex alakzatok természetben történő kialakulásának neves kutatója. Munkáiban a statisztikus fizika és a fraktálgeometria eszközeit használja.
    Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
    - A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria fő célja a 3-23 év közötti fiatalok vizuális nevelése kortárs művészeti kiállítások és az azokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével. Kézműves foglalkozásunk a 2020. januári időszaki kiállításunkhoz kapcsolódik, amelyen a BME építészhallgatóinak munkái kerülnek bemutatásra. A munkák Haász István képzőművész alkotásaiból indulnak ki, központi témájuk a forma- és téralkotás, a síkban és térben való vizuális gondolkodás. A kiállítás jó példája a képzőművészetek és a mérnöki tudományok kapcsolatának, a kézműves foglalkozás pedig ízelítőt nyújt a Deák 17 Galéria múzeumpedagógiai tevékenységéből is.
    Debreceni Egyetem, Ásvány- és Földtani Tanszék - Dávid Árpád címzetes egyetemi docens ismeretterjesztő előadása 10 órától Kőbe zárt szerelem; dínók násza címmel: A földtörténeti múltban élt állatok maradványait vagy élettevékenységük nyomait vizsgálva bár ritkán, de találkozhatunk a szerelem rítusára vagy a szaporodásra utaló ősmaradványokkal. Elmúlás és szerelem egyazon pillanatban? Az elmúlt 520 millió év anyagából válogatunk. Nem csupán a dinoszauruszokat vesszük sorra! Különös tekintettel leszünk a magyarországi ősmaradványokra. Ilyen módon is felhívva a figyelmet a lelőhelyek védettségének szükségességére és természetvédelmi jelentőségére!
    Fény - hang - habarcs Tamás Péter kreatív vezetővel
    - Fedezd fel az alkotószobát, ahol kedvedre építkezhetsz hangjegyekből, habszivacsból vagy fénysugarakból! Digitális és analóg szórakozás vár rád vegyesen.
    Fővárosi Állat- és Növénykert
    - Mi az a vadállatmentés? Miért szorulnak a segítségünkre a körülöttünk élő védett állatok? Honnét tudjuk, hogy segítség kell nekik? Kik kerülnek be leggyakrabban a Mentőhelyre? Ezekre a kérdésekre és még sok-sok másikra is választ kaphatsz az Állatkert természetvédelmi mentőmunkáját végző kollégáktól. És mi lesz még? Játékos feladatok, elgondolkodtató történetek és maguk a felgyógyult páciensek képviselői is.
    Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
    - Ki mondta, hogy a könyvtár unalmas, a tudomány meg csak a kockáknak való!? A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraiban található sok ezer könyv, játékos foglalkozások, interaktív programok sokasága bizonyítja ennek az ellenkezőjét. Izgalmas felfedezések, döbbenetes tények és kalandok várnak a könyvtárban és a tudomány világában. A könyvtárosok ezekből mutatnak be egy kis ízelítőt a Csopa TudKult 2020 programja keretében.
    JCC Budapest/Bálint Ház
    - Éld át! - A program játékos, interaktív eszközökkel mutatja be a gyerekeknek a mai zsidóság életét, azokat a hasonlatosságokat és különbözőségeket, melyek egy az identitását megélő zsidó és nem-zsidó család otthonai között lehetnek. A programban a résztvevő diákok virtuális meghívást kapnak egy zsidó család „lakásába”, s azt végigjárva, kérdezve, játszva tanulnak meg alapvető dolgokat a zsidó hagyományokról, identitásról.
    Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
    - Szórakoztató társasjátékunkban felfedezzük a konyhai jelenségek mögötti kémiát, fizikát. Teszteljük memóriánkat, tudásunkat és logikánkat.
    Magyar Nemzeti Bank
    - Bankjegy- és érmeismeret: A forint érmék és bankjegyek kizárólagos kibocsátója Magyar Nemzeti Bank. A jegybank készpénz-szakértői segítségével új oldalukról mutatkoznak be a forgalomban lévő forint bankjegyek a TudKult 2020 rendezvényen. Ismerjük meg együtt a forint bankjegyek biztonsági elemeit, illetve azok ellenőrzési lehetőségeit!
    Spóner Hajnalka fotográfus
    – A művész FÉNY - GÉP – ÉSZ című tárlata 2019 nyarától invitálja időutazásra a látogatókat Csopa Galériánkban. Letűnt korok mezőgazdasági gépei, háztartási eszközök, ipartörténeti kincsek elevenednek meg a felvételeken. A TudKult 2020 keretében a képek létrejöttéről, a fényképész eszköztáráról, az alkotó előtt álló kihívásokról kaphatnak információt az érdeklődők.

 

Ingyenes program.