Home
November 5. kedd, 18:00 —
A Tóra mint viszonyítási pont ma
Helyszín: 2B Galéria - 1092 Budapest, Ráday u. 47.
0
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Szeretettel meghívunk november 5-én 18:00-kor a Mozaik Zsidó Közösségi Hub, a Bálint Ház és a 2B Galéria közös eseményére, melyet a Dáf Párását Sávuá - Hetiszakasz Oldalak oktatási projekt elindításának alkalmából szervezünk.
 
Az eseményen Balázs Gábor, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem (OR-ZSE) rektorhelyettese, Fritz Zsuzsa, a JCC Budapest - Bálint Ház igazgatója, valamint Roskó Gábor képzőművész járják körbe, egyebek mellett, hogy milyen szerepet tölthet be a Tóra mint referencia pont a mai zsidó közösségben és a kortárs gondolkodásban. Ezen felül beszélgetni fogunk a képi ábrázolás korlátozásairól a zsidó hagyományban és arról is, hogy mi történik akkor, ha nem "szakértők" kommentálják a Tórát.
 
A Dáf projektről 

A Dáf Párását Sávuá, vagyis Hetiszakasz Oldalak egy új online oktatási felület tórafordításokkal és kommentárokkal. Egy-egy dáf az adott hetiszakasz egy újrafordított és magyarázatokkal ellátott részletét közli, ezen kívül tartalmaz három további kommentárt, melyek más-más aspektusól tárgyalják az adott szövegrészt. A zsidó közösség sokszínűségét leképezve, a kommentárok között egyaránt megjelennek a szekuláris és vallási hangok, a különböző irányzatok képviselői, valamint egyenlő arányban férfi és női kommentálók. A projekt keretein belül a zsidó közösség több mint 100 tagja helyezte érthető, releváns megvilágításba a tórai hetiszakaszok üzenetét.

 
A projekthez a hetiszakasz-részletek újrafordítását és a kommentárok gondozását Balázs Gábor végezte.

A projekt a https://dafonline.hu webcímen érhető el.
 
A felületet, vizuális kommentárként, Roskó Gábor egyedi grafikái is színesítik. A munkák egy részét a 2B Galériában november 15-ig lehet megtekinteni.
 
Helyszín 

Bálint Ház (1065, Révay utca 16.)


 

A Bálint Házról

Az előadássorozat főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, a The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. Hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete kiemelten közhasznú szervezet,  célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak nyújt segítséget. Ezen felül közösségépítő és önkéntes programokat szervez. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint HázHolokauszt Túlélők ProgramjaIntergenerációs ProgramJaffe Zsidó CsaládsegítőJudafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és a Narancsliget Adományközpont.
 
Ingyenes program.