Home
Május 8. szerda, 16:00 —
Bársony Ági zenei filmklub
Igor Sztravinszkij: A katona története
0
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
A világ operafilmtermésének legjavából válogat Bársony Ági. A legnagyobb énekesek, kiemelkedő előadások filmen, és hozzá egy szakértő személyiség, akivel el lehet beszélgetni a látottakról, és főként - a hallottakról!

Igor Sztravinszkij: A katona története
Szövegkönyv: Charles-Ferdinand Ramuz
Fordította: Lackfi János
Mesélő: Mácsai Pál
 
Sztravinszkij élete az I. világháború kitörése előtt megoszlott ukrajnai háza és svájci lakása között. 1914 júliusában még időben sikerült visszautaznia Svájcba, mielőtt a határokat lezárták. Komoly anyagi gondokkal küszködött, és ezért olyan mű megírásán gondolkodott, ami kevés muzsikussal előadható, érdekes és szórakoztató. Charles-Ferdinand Ramuz, jeles sváci író segítségével készült el az a szövegkönyv, amelynek alapját egy orosz népmese szolgáltatta. A fausti történetben a balek, hiszékeny katonát az ördög átveri. A tulajdonában lévő hegedűt gazdagság, siker ígéretével kicsalja, végül a kifosztott, csalódott katona mindenét elveszíti.
A művet 1918. szeptember 28-án mutatták be  Lausanne-ban. Az ördög úgy tűnik, nemcsak a darabban győzött. A bemutató után kitört a spanyolnátha, a muzsikusok egymás után haltak meg, hatalmas, pénzt hozó turnékról szó sem lehetett. Mindazonáltal A katona története ma Sztravinszkij egyik legnépszerűbb darabja. Műfaját nehéz meghatározni, hiszen színpadi előadásra írta a szerző, „Szóban, játékban, zenében”, de a nagyszerű zenét maga a komponista korán átírta zenekari szvitté is, az is kedvelt darabja a koncert repertoárnak.

Kelemen Barnabás  -  hegedű
Knut Erik Sundquist  -  nagybőgő
Thorsten Johanns  -  klarinét
Jankó Attila  -  fagott
Nemes Balázs  -  trombita
Káip Róbert  -  harsona
Rácz Zoltán  -  ütőhangszerek
Maxim Rysanov – karmester

Előadásunk egy 2017-es zeneakadémiai koncert felvétele.
 

 
A Bálint Ház Salom Klubja a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, kulturális és közösségi programokat.
 
Információ: Repper Rita - repper.rita@balinthaz.hu
Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub
Ingyenes program.