Home
Május 12. vasárnap, 17:00 — - 19:30
Élet és sors
Vaszilij Grosszman: Élet és sors
0
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Alapjegy 600 Ft db
Kedvezményes jegy 480 Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

Előadás és beszélgetés Vaszilij Grosszman különös, műfajteremtő könyvéről György Péterrel és M. Nagy Miklóssal és Csabai Lászlóval, akinek frissen megjelent könyve szintén a szovjet tapasztalat mély ismeretére épül.

György Péter az egész kort, és annak máig ható követelményeit veszi sorra, M. Nagy Miklós pedig az e regényt követő nagy orosz irodalmat mutatja be.

"Kedves Bálint Ház, Tisztelt Közönség,
meghívtam Csabai Lászlót, a Szindbád Szibériában című, pár napja megjelent kiváló regény szerzőjét, hogy vele együtt beszéljünk Vaszilij Grosszman életéről, művéről. Ez a könyv - ritka jelenség a kortárs magyar irodalomban - a szovjet tapasztalat mély ismeretére épül, tehát annak a világnak az értő és bátor interpretációja, amelyben Vaszilij Grosszman létezett. Kérem fogadják hát Csabai Lászlót azzal a szeretettel, amelyet, mindazok, akik ismerősek a Bálint Házban, már megtapasztalhattunk."
György Péter

/////////////////////////////////

Grosszman könyve a XX. századi egyetemes irodalom egyik legfontosabb, s legkülönösebb könyve. Vitathatatlan irodalomtörténeti jelentősége mellett ugyancsak említésre, elemzésre méltóak a kultúr- és társadalomtörténeti vonatkozásai: a könyv pótolhatatlan forrása a sztálinizmus évtizedeit megismerni óhajtó olvasónak, illetve annak a folyamatnak, ahogyan a kommunizmus kritikája megszületett a rendszeren belül.A két előadó ugyan e könyv sorsáról, világáról beszél, de feltűnik majd a körülötte keringő irodalmi csoda világa is, a közelmúlt, és az élő orosz irodalomé, amely talán ismét a legnagyobb az irodalmak sorában.

Azt véltük korábban, Szolzsenyicin törte meg a hallgatás falát – embermilliók szenvedéséről a Gulagon, és az odavezető rettegés stációiról. Idővel megnyíltak a fiókok, jött Salamov lágervilága, és a szellem kiszabadult a palackból. Tavaly télen jelent meg nálunk az „igazi első”: Grosszman nagyepikája, amely az európai létezés folytathatóságának 2-3 hónapnyi határmezsgyéjét állítja gyújtópontba: a sztálingrádi csatáét, melyben személyesen is részt vett, Az a pár hónap eldöntötte Európa sorsát - ez vitathatatlan. Ezt a kurta, de a világ sorsával terhes periódust tágítja kozmikussá a szerző: bemutatja a pusztuló világ egészét, különböző hátországokat és lágereket, a tűzben pernyeként szálló emberi sorsokat. Grosszman a háborút követően, mintegy vezeklésként megteremtette a sztálinizmus feltárásához vezető bátorság világát. Belőle fakadtak később (mintegy Gogol köpönyegeként) Szolzsenyicin, Akszjonov könyvei, de Ulickaja, Szorokin alkotásaiba is beszűrődik hatása, majd jöttek Germán filmjei – a sor végtelen.

Belépőjegy: 600 Ft, Kedvezményes jegy 480 Ft

Bővebben:

http://www.szombat.org/kultura-muvesztek/ketszaz-evig-kiadhatatlan

http://www.inaplo.hu/nv/200106/18.html

http://magyarnarancs.hu/konyv/roppantul-elavult-78012

http://embed.indavideo.hu/player/html5/6a8d9d7bf8

 

 

 

Alapjegy 600 Ft Kedvezményes jegy 480 Ft