Home
Január 17. hétfő, 18:00 —
FemIntell
0
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Alapjegy 1200 Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

AZ ESZTERHÁZ EGYESÜLET ÚJ SOROZATA


Beszélgetések alkotó nőkkel az útjaikról, törekvéseikről és arról, hogy miképpen látják a világot

2. rész:
Jablonczay Tímea Beszélget Földes Györgyivel
Miért "ír" a test, és hová tűntek a nők a magyar avantgárdból?
 
Időpont: 2022. január 17. hétfő, 18.00 - 19.30
Helyszín: Zoom Platform

Van-e test szöveg nélkül, van-e szöveg test nélkül? Miként íródik bele a testről való tudásunk (irodalmi) szövegeinkbe, miképp alakítják az (irodalmi) szövegek a testről való tudásunkat? Hol a test a szövegben, hol a szerző teste a szövegben, és hol a másik /a Másik teste? Ki a szöveg Másikja? A nőknek és az avantgárd mozgalmaknak közös lényegi vonása – Susan Rubin Suleiman szerint – a marginális státusz, az, hogy a kultúra margóján helyezkednek el: a nők oda szorulnak, az avantgárd inkább szándékosan oda helyezi magát. Ami az avantgárd mozgalmakban részt vevő, azok esztétikáját osztó nők helyzetét illeti, az pedig már a kettős marginalitás esete. Állítható ez vajon a magyar avantgárd női szereplőiről is?
 
Földes Györgyi PhD, tudományos munkatárs a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Modern MagyarIrodalmi Osztályának tudományos munkatársa, a Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle főszerkesztője, irodalomtörténész és kritikus. Főbb kutatási területei: modern magyar irodalom, avantgárd, testelméletek és korporális narratológia, gender studies.
 
Jablonczay Tímea PhD, irodalomtörténész és kultúrakutató, fő kutatási területe: holokauszt emlékezet, női alkotók, többes identitásmintázatok, transznacionális irodalom.
Jelenleg kitüntetetten Szenes Erzsi pályaképével, valamint a 60-as évek holokauszt emlékezeti formáival foglalkozik.
 
xxx

Az EszterHáz Egyesület FemIntell sorozata nyitott, de a részvétel regisztrációhoz kötött. A részvételi díj 1200 Ft / alkalom, az EszterHáz Könyvklub tagjai számára pedig a beszélgetések szabadon látogathatóak.
 
Infó & bejelentkezés: eszterhaz@gmail.com

Alapjegy 1200 Ft