Home
Január 27. szerda, —
A holokauszt nemzetközi emléknapja
0
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Bérlet Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
1945. január 27-én az első ukrán front néhány katonája lépett be elsőként az auschwitzi haláltábor kapuján. A látvány döbbenetes volt. Halottak mindenütt, az élők pedig emberi roncsok voltak csupán. 1942–45 között majd 2 millió ember pusztult el a legnagyobb náci haláltáborban.

Auschwitz-Birkenau náci német koncentrációs tábora a holokauszt egyik legismertebb szimbóluma és a népirtás világszerte legismertebb helyszíne. 2005-ben, a tábor felszabadításának 60. évfordulóján az ENSZ Közgyűlése január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. A világon mindenütt megemlékeznek a népirtás áldozatairól, a körülbelül 6 millió emberről, aki már soha nem térhetett vissza az életbe.

 
Auschwitz a német koncentrációs- és megsemmisítőtáborok legnagyobbika volt. Létrehozásának oka a megszállók által tömegesen letartóztatott lengyelek egyre növekvő létszáma és a német megszállás alatt lévő Lengyelország börtöneinek túlzsúfoltsága volt. A lengyel politikai foglyok első transzportja 1940. június 14-én érkezett meg a táborba.
Két évvel később a tábor vált az „Endlösung der Judenfrage” (azaz „a zsidókérdés végső megoldása”) végrehajtásának egyik fő helyszínévé – annak a náci tervnek, amelynek célja a Német Birodalom által megszállt területeken élő zsidók meggyilkolása volt.
A német bűnözők csak az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban 1-1½  millió embert öltek meg, köztük körülbelül egymillió zsidót, akik közül sokan a Lengyel Köztársaság állampolgárai voltak.
A német terrorgépezet a holokauszt végrehajtására nem csak Auschwitzet, de több száz másik, Németország, a vele szövetséges tengelyhatalmak, és az általuk megszállt országok területén elhelyezkedő koncentrációs táborokat, gettókat, európai falvak és városok utcáit is felhasználta. Becslések szerint a második világháború során hatmillió zsidó vesztette életét.
A tömeges népirtásra sírok, emlékművek és más emlékhelyek ezrei emlékeztetnek. A háború ideje alatt Auschwitz-Birkenau még ezek közül is kiemelkedett hírhedtségével. Bár a holokauszt áldozatainak többsége nem nyugodhat saját sírjában, emléküket emberek, intézmények és a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjához hasonló kezdeményezések tartják életben.