Home
November 18. csütörtök, 18:00 — - 19:30
Női végzetek a Bibliában (Bírák könyve 19-21. fejezet)
Dr. Balázs Gábor - Női hősök a zsidó kultúrában
0
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Alapjegy 1000 Ft db
Bérlet Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Van rosszabb az egyszemélyi diktatúránál? – Igen, ha mindenki azt teheti, amit csak jónak lát – legalábbis a Bírák könyve politikai konklúziója szerint. Egy névtelen, elárult, megerőszakolt és meggyilkolt nő történetét és annak tanulságait fogjuk vizsgálni a Héber Biblia egyik legmegrázóbb szövegén keresztül. 
 
Az előadások minden csütörtökön 18:00-kor kezdődnek. 
 
Idén hibrid módon, ÉLŐBEN és OTTHONRÓL is nézheted (vagy/vagy). Ha megteheted, és kedved is van kimozdulni, várunk a Révay utcában, a maceszgombóc teremben, maszkban. De ha úgy kényelmesebb, csatlakozz Zoom-on, ahogy tavaly, mindössze annyi a különbség, hogy idén már jegyet kell venned. 
 
 
A program jegyvásárláshoz kötött! 
A jegyet az előadások előtt egy órával, a ház pénztárában (17:00-18:00), online az előadás előtti napokban a műsor weboldalán lehet megvásárolni. 
  
 
Jegyár: 
1.000 Forint / Alkalom  
9.000 Forint / Bérlet (11 alkalom)* 
 
Támogatói árak:  
2.000 Forint / Alkalom  
18.000 Forint / Bérlet (11 alkalom)* 
 
 *Bérletet vásárló nézőinknek az előadásokat 2022-ben utólag is elérhetővé tesszük.  
 
A jegyet az előadások előtt egy órával, a ház pénztárában (17:00-18:00), online az előadás előtti napokban a műsor weboldalán lehet megvásárolni. 
 

 
A SOROZATRÓL RÉSZLETESEBBEN: 
 
A Bálint Ház idei éves témája a nőket, és különösképpen a zsidó nőket állítja fókuszba. A zsidó vallás történetében sokszor inkább a férfiak központi szerepét szokták kiemelni, de éppen ezért ez a – a tavasszal megkezdett – előadássorozat a zsidó történelem, és kiváltképp a Biblia női szereplőire helyezi a hangsúlyt, őket mutatja be a zsidó kultúra hőseiként. 
Az előadások klasszikus és modern zsidó források közös elemzésére és megvitatására épülnek. Noha a témák összefüggenek, de az egyes előadások önmagukban is érthetők. A részvételhez nem szükséges előképzettség.  
„Ha Hérodotosz volt a történetírás atyja, akkor a zsidók a történelem értelmének atyái voltak.” – írta Yosef Hayim Yerushalmi a zsidó közösségi emlékezetről írt, klasszikussá vált könyvében, a Zákhorban. Az előadássorozat a zsidó történelem fontos fejezetein halad át a Bibliától napjainkig. Nem eseménytörténeti áttekintésre kerül sor, hanem állandóan visszatérő központi kérdés lesz, hogy az egyes történelmi eseményeknek milyen értelmet tulajdoníthatunk a zsidó történelem egésze szempontjából. 
  
 
Az előadások témái: 
okt. 7. Ros hásáná nemzsidó hősnője: Hágár - Női hősök a zsidó kultúrában 
okt. 14. A zsidók és a modern állam - A zsidó történelem értelme 
okt. 21. A nő, akitől imádkozni tanultunk: Hanna - Női hősök a zsidó kultúrában 
okt. 28. Zsidó identitások a 19. század végén I. - A zsidó történelem értelme 
nov. 4. Végzetes nők a Bibliában (Jáel és Judit) - Női hősök a zsidó kultúrában 
nov. 11. Zsidó identitások a 19. század végén II. - A zsidó történelem értelme 
nov. 18. (Sok) nő végzete a Bibliában (Bírák könyve 19-21. fejezet) - Női hősök a zsidó kultúrában 
nov. 25. Zsidó politikai stratégiák a modern világban - A zsidó történelem értelme 
dec. 2. Hanuka kapcsán – új típusú női hősök az ókorban: egy újabb Hanna - Női hősök a zsidó kultúrában 
dec. 9. Az Izrael földjén újjászülető zsidó kultúra - A zsidó történelem értelme 
jan. 6. Hanukára visszapillantva – egy elfelejtett királyné - Női hősök a zsidó kultúrában 
jan. 13. Európai és izraeli zsidóság a két világháború között- A zsidó történelem értelme 
 
  
 
A JCC Budapest-Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB  együttműködésében megvalósuló kurzus előadásait Dr. Balázs Gábor eszmetörténész tartja, az OR-ZSE általános rektorhelyettese és a rabbiképzés szak szakfelelőse. 
 
 
 
Szervező 

 

Az esemény főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként . A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 31 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint HázHolokauszt Túlélők Programja,Intergenerációs ProgramJaffe Zsidó CsaládsegítőJudafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és Narancsliget Adományközpont.

 
 

 

Alapjegy 1000 Ft