Home
Május 22. szerda, 18:30 — - 20:00
Csáth Géza nyomában
Bálint Irodalmi Szalon
0
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Alapjegy 900 Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
A Bálint Irodalmi Szalon májusi témája Csáth Géza világa. 
 
A Csáth beszélgetés margójára
 
Csáth novellái a naturalista, szimbolista és az anekdotikus novellák hagyományait követik. Ám a valóság minél mélyebb átélése, megértése és megvilágítása vagy másképpen mondva megírása és Csáth sajátos önpusztító élete, valamint foglalkozása új távlatokat nyitott számára a századvég-századelő irodalmában. Az ember belső világának, a tudatos és ösztönös „én” egymással harcoló világának, a freudizmus hatásainak kereszteződése vezet el a lélektani novellák világába. Csáth a félelem, a szorongás, a képzelődés megszállottjainak élethelyzeteiről ír történeteket. Az álom és valóság közt feszülő ellentét tragikus életsorsokat idézi elénk, ahogyan a személyiségfejlődés különböző szakaszaiban, pl. a gyermekkorban elszenvedett traumák, gyötrő élmények az élet végéig elkísérik az embert, miközben meghatározzák egész életbeli magatartását. Orvosként, pszichiáterként foglalkozott azokkal a betegekkel, akik egymaguk nem tudtak túllépni belső válságaikon, íróként megírta a történetüket, de maga is szenvedett a tudat mélyét gyötrő rettenetektől. Csáth novelláinak segítségével erről a belső világról fogunk beszélgetni a Bálint Irodalmi Szalon következő találkozóján.
 
A Szalonon az alábbi linken található Csáth-novellákról beszélgetünk majd: katt ide
 

Bálint Irodalmi Szalon címmel klasszikus beszélgetős irodalmi szalont indítunk Diószegi Endre és Szántó Eszter szervezésében. A szalonban az irodalom óriásait szeretnénk megidézni prózai és lírai szövegek közös olvasásával és a róluk való beszélgetésekkel. A havi rendszerességgel megvalósuló program a szabad eszmecsere és gondolkodás helyszíne szeretne lenni. Itt lesz helye a vitának, észrevételeknek és a közös gondolkodásnak. A szerzők és műveik köré szerveződő beszélgetések mellett kellemes zenékkel és az irodalmi kávéházak hangulatát idéző finom kávéval várjuk vendégeinket.
 
Belépő: 900 Ft, diákoknak ingyenes

 

További alkalmak és témák 
 
A nyári szünet után ősszel folytatjuk! Figyeljétek a weboldalunkat és a Facebook oldalunkat! 
 
 
A szervezőkről 

Szántó Eszter vagyok, a Bálint Irodalmi Szalon szervezője, ötletgazdája. A gimnáziumban meghatározó élményem volt Diószegi Endre, a Dió, irodalom órái. Akkor szerettem meg igazán az olvasást, pedig nem kímélt minket, rengetget kellett olvasnunk és beszélgetnünk, vitatkoznunk az órákon. Megéltem, hogy lehetnek kérdéseim, megoszthatom a gondolataimat és mindig kapok választ. Jó visszagondolni azokra az órákra. Azt gondolom, hogy felnőttként is van miről beszélnünk, lehetnek kérdéseink és felfedezhetjük az olvasás élményét. Nagyon örültem, amikor a Dió rögtön igent mondott erre a lehetőségre.
 
Diószegi Endre vagyok, a budapesti Ady Endre Gimnázium tanára. Három évtizede tartok irodalomórákat fiatalabb és idősebb diákoknak. Egy esztendővel ezelőtt iskolánk 30. születésnapján meghívtuk régen végzett tanítványainkat, hogy üljenek vissza az iskolapadba és legyenek részesei „nosztalgia-óráknak”, azaz régi tanáraikkal beszélgessenek, most már felnőtt fejjel irodalomról, történelemről, matematikáról, fizikáról és általában a világ dolgairól. Nagy siker volt. Ez adta az ötletet a Bálint Irodalmi Szalon megszületéséhez. Az pedig, hogy egykori tanítványommal, Szántó Eszterrel közösen szervezhettük meg a Szalont, különösen szívmelengető számomra. Szeretettel várunk tehát minden érdeklődőt, aki szívesen beszélget fontos és nagyszerű dolgokról a Bálint Irodalmi Szalonban.
 
(Diószegi Endre magyar-történelem szakos tanár, tankönyvíró, számos televíziós ismeretterjesztő műsor közreműködője (Repeta, Válaszd a Tudást), a sulinet Digitális Tudásbázis irodalom anyagának szerzője és projektvezetője, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság alelnöke.)
 

Helyszín 


Bálint Ház (1065, Révay utca 16.)


 

Szervező 

A program fő támogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, a The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. Hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete kiemelten közhasznú szervezet,  célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak nyújt segítséget. Ezen felül közösségépítő és önkéntes programokat szervez. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint HázHolokauszt Túlélők ProgramjaIntergenerációs ProgramJaffe Zsidó CsaládsegítőJudafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI)Narancsliget Adományközpont és Női Egészségmegőrző Program.
 
Alapjegy 900 Ft