Home
Október 13. szerda, 16:00 — - 18:00
Bársony Ági zenei filmklub
Igor Sztravinszij: Tavaszi áldozat (balett)
0
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Alapjegy 1000 Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Zenés filmklubunk továbbra is online jelentkezik, a Zoom esemény a filmvetítés után beszélgetéssel folytatódik. 
 
Bársony Ági ajánlása: "Olyan sokféle programot kínált  a Zenei Filmklub az elmúlt 12 évben operától portrékig, online beszélgetéstől könyvbemutatóig, hogy most bátran ajánlok egy több, mint 100 éves, mégis avant garde művet, Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című táncjátékának előadását."
 
Szergej Gyagilev, az Orosz Balett megalapítója és vezetője már 18  éves korában felfigyelt a tehetséges zeneszerzőre. Felkérte egy balett megírására. Ez volt a Tűzmadár, amellyel egyszerre világhírűvé vált. A második, az együttes számára komponált balett, a Petruska, ugyancsak óriási sikert aratott, így mindenki arra számított, hogy a harmadik darab is folytatja a sikerszériát.  Sztravinszkij azonban a romantikus hangzástól elfordulva egy teljesen új, avant garde nyelvezeten szólalt meg, ami az 1913-as bemutató irgalmatlan bukásához vezetett. A mű azonban túlélte a kudarcot, és azóta a zenetörténet egyik legnagyszerűbb, újító, új zenei nyelvet megalkotó zenedarabjává vált, melyet egyaránt hallhatunk koncerttermek műsorán és láthatuk táncelőadásokon is. 
Az eredeti történet egy elképzelt pogány rituálét mutat be, melyben tavasszal, a bő termés érdekében feláldoznak egy fiatal lányt, aki halálba táncolja magát. A most bemutatandó előadás koreográfusa saját gyökereihez nyúlt vissza. A haiti származású művész Jeanguy Saintus, saját népe különös vallását, a vudut idézi meg a tánc nyelvén. A látványosan komponált és fotografált előadás éppúgy extatikus és pogány, mint az eredeti mű.  
 
Táncosok: 
Manon Arianow, Natalie Alleston, Carmen Vasquez Marfil, Carlos J. Martinez, Michael Marquez, Vanessa Vince-Pang, Prentice Whitlow, Aaron Chaplin
 
Zeneszerző      Igor Stravinsky 
Koreográfus      Jeanguy Saintus
Jelmeztervező    Yann Seabra 
Karmester    Garry Walker 
Közreműködik az Opera North zenekara
 
A felvétel 2019. február 16-án készült a Leeds-i Grand Theatre-ben az Opera North és a Phoenix Dance Theatre együttműködésében.
 
Zoom eseményre való belépéshez szükséges jelszót, az érvényes Salom Klub tagságival rendelkezőknek automatikusan küldjük, arra az e-mail címre, amivel regisztráltak a rendszerünkbe. Számukra az előadás ingyenesen megtekinthető!
 
 
A filmklubról
A filmklub immár 12 éve jelentkezik a Bálint Ház Salom Klubjában, havi rendszerességgel. Minden alkalommal valamilyen komolyzenei téma kulisszatitkaiba avat be minket a klub programtartója Bársony Ágnes, zenei szerkesztő.
 
A Salom Klubról 
A Salom Klub a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervez kulturális és közösségi programokat.
Kapcsolat: Repper Rita - repper.rita@balinthaz.hu.
Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub 
 
 
 
Alapjegy 1000 Ft