h k sze cs p szo v
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

Október 22. csütörtök, 19:30
Rangos beszélgetések a JCC Budapest - Bálint Házban
Forradalom és antiszemitizmus: Rainer M. János és Stadiensky Éva
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Folytatódik sorozatunk Rangos Katalinnal, aki havonta aktuális, a közéletünket leginkább meghatározó és egyéb érdekes témákban beszélget vendégeivel. A vírushelyzetre való tekintettel a beszélgetéseket a Facebook oldalunkon nézhetitek meg. 
 
Októberben Rainer M. János és Stadiensky Éva lesznek a riporter beszélgetőtársai. Témájuk: Volt-e antiszemizmus a forradalom alatt? "Annak ellenére, hogy nagy általánosságban nem volt jellemző a zsidóellenes hangulat a forradalom ideje alatt, a zsidóság köreiben mégis érthető volt a félelem a holokauszt közelsége miatt." És vidéken valóban fordultak is elő zsidóellenes atrocitások. Milyen szerepe volt a hazai zsidóságnak a forradalomban? Milyen okokból fordult ellenük a tömeg haragja, ahol ez történt? S milyen következményei lettek mindennek - azaz választották-e az emigrációt a zsidók az újból megtapasztalt félelem miatt?  
 
Mindezekről, és kapcsolódó fontos kérdésekről hallhattok a következő Rangos beszélgetésen. Tartsatok velünk! 
 
(Az idézet forrásául szolgáló Kibic Magazin cikket ide kattintva olvashatják el.) 
 
 
Beszélgetőtársak 
 
Dr. Rainer M. János történész, akinek egyik szakterülete az 1956-os forradalom, a volt 1956-os Intézet utolsó igazgatója. Elsőként publikált könyvet Nagy Imréről. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem Történettudományi Intézet tanára.  
 
Stadiensky Éva történész, a Debreceni Egyetem oktatója és a volt 1956-os Intézet munkatársa. Kutatási témái többek között: a hatalom és az irodalom, a nagy politika és társadalmi kataklizmák hatása a mindennapok emberére; 1956 társadalom- és eszmetörténete és a XX. századi magyarországi antiszemitizmus. 
 

 

Szervező

 

Az esemény főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként . A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 29 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és Narancsliget Adományközpont.

 

Ingyenes program.