Barion Pixel

Home
2022. május. 23. hétfő |h k sze cs p szo v
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
 
December 1. szerda, 16:00 - 17:30
Bársony Ági zenei filmklub
Johann Sebastian Bach: János-passió
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 1000 Ft, db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
A filmklub immár 13 éve jelentkezik a Bálint Ház Salom Klubjában, havi rendszerességgel. Minden alkalommal valamilyen komolyzenei téma kulisszatitkaiba avat be minket a klub programtartója Bársony Ágnes, zenei szerkesztő.
 
Johann Sebastian Bach: János-passió
(feliratos, 120 perc)
Közvetítés a párizsi Théâtre du Châtelet operaházból
A felvétel  2021. május 10-én és 11-én készült
 
Johann Sebastian Bach János-passiója Jézus szenvedéstörténetét és halálát jeleníti meg János apostol evangéliuma alapján. Köztudott Bachról, hogy kortársaival ellentétben nem írt egyetlen operát sem, de nagyon is érzékeny volt arra, hogy történetet meséljen. Fennmaradt két passiója közül a János hihetetlen drámaisággal követi az eseményeket. Nem véletlen, hogy a spanyol származású rendező, Calixto Bieito  színpadi változatot álmodott az eredetileg a templomi liturgia céljait szolgáló műből. Egy interjúban arról beszélt, hogy  művet nem is tekinti igazán vallásos műnek, inkább olyannak, amely táplálja az emberiség állandó igényét, hogy történetmesélésen keresztül fejezze ki magát. A világ számos pontján játsszák el a passió-játékot, bevonva az előadásba a falu, város közösségét. Ezt a közösségi elemet a Chœur de Paris negyvennégy amatőr énekese testesíti meg. 
 
A jelképes díszletek és mai öltözékek látszólag hétköznapi színtérré változtatják a helyszínt. Bieito rendezése nem riad vissza attól, hogy megmutassa nekünk az emberi természetben rejlő ellentmondásokat is. A sokrétű világ ábrázolásával a rendező  a szöveg antiszemitizmusát is képes tompítani. 
A kiváló énekesek és a kórus az egész művet, mint operai cselekményt kotta nélkül éneklik és játsszák el, ami elképesztő teljesítmény. Sok elgondolkodtató jelenet, szimbólum teszi a darabot jelenidejűvé. A történet követéséhez a magyar feliratok nyújtanak segítséget. 
 
 
Jézus – Benjamin Appl
Evangélista – Joshua Ellicott
Szoprán – Lenneke Ruiten
Alt – Carlos Mena
Tenor – Robert Murray
Basszus / Pilátus – Andreas Wolf
Magdaléna – Céline Boudineau
Péter  – Arnaud Keller
Chœur de Paris, Les Talens Lyriques – zenekar
Philippe Pierlot - karmester
Rendező – Calixto Bieito
 
Érvényes Salom Klub tagságival a programon a részvétel ingyenes. A belépéshez szükséges Zoom linket emailben küldjük az előadás előtt. 
 
Klubtagságival nem rendelkezőknek a jegy ára 1.000 Ft, amit a lenti regisztráció kitöltésével lehet vásárolni.
 
A Salom Klub a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervez kulturális és közösségi programokat.
Kapcsolat: Repper Rita - repper.rita@balinthaz.hu.
Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub 
 
 
Belépő: 1000 Ft,