h k sze cs p szo v
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3

 

 

 
5779 zsidó ünnepek
 
2019. január 21. kedd
Tu BiSvát, a fák újéve
 
2019. március 20. csütörtök
Purim

 

Május 3. csütörtök, 15:30 - 17:30
Bársony Ági zenei filmklub
Josh Aronson: Menekültek zenekara
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
A világ operafilmtermésének legjavából válogat Bársony Ági. A legnagyobb énekesek, kiemelkedő előadások filmen, és hozzá egy szakértő személyiség, akivel el lehet beszélgetni a látottakról, és főként - a hallottakról!
 
Josh Aronson: Menekültek zenekara (Orchestra of Exiles, 90 perc, USA-izrael, 2012) 

Sokszor előfordul, hogy jelentős eseményeknek nyoma vész a történelem viharában. Ilyen történet és személy kerül filmünk fókuszába. Bronislaw Huberman pályája lengyel csodagyerekként indult, hogy azután élete egészen más fordulatot vegyen. Sokáig nehéz körülmények között küzdött saját karrierjének felépítésén. Az antiszemitizmus térnyerése Európában megváltoztatta a művész életét. Legfontosabb feladatának ettől kezdve zsidó muzsikus kollégái kimentését tartotta. Ehhez találta ki a legnemesebb célt, egy zenekar (Palesztin Szimfonikus Zenekar) létrehozását az ősi földön, Palesztínában. 4 éves küzdelmét mutatja be a film, melynek eredménye nemcsak közel 1.000 élet megmentése volt, hanem egy új ország új kultúrájának megteremtése is. 

A dokumentumfilmben Josh Aronson rendező Itzhak Perlman, Joshua Bell, Zubin Mehta és Pinchas Zukerman segítségével eleveníti fel Bronislaw Huberman hegedűművész rendkívüli erőfeszítéseit, hogy a Palesztin Szimfonikus Zenekar létrehozásával német, magyar, osztrák, lengyel zsidó zenészeket, szám szerint ezer muzsikust mentsen meg a biztos haláltól.
A Palesztin Szimfonikus Zenekar 1936. december 26-án adta első tel-avivi koncertjét, amelynek karmestere – Huberman meghívására – Arturo Toscanini volt. A zenekar alapítását más értelmiségiek mellett Albert Einstein is üdvözölte.
Josh Aronson időtlen meseként, a művelődéstörténet izgalmas krónikáját adja a New York Times méltatása szerint, a film arra készteti a nézőt, hogy feltegye magának a kérdést: mit tenne hasonlóan rettenetes időkben?

 

A programon a részvétel ingyenes!

 
Bronislaw Huberman
A világhírű hegedűművész, Bronislaw Huberman 1882-ben született a lengyelországi Czestochowában, élete több szállal kötődött a magyar kultúrához. 1892-től például Joachim Józsefnél tanult Berlinben.
1893-ban már turnézott Hollandiában és Belgiumban, ahol megismerkedett a hatéves zongoristával, Arthur Rubinsteinnel. A két csodagyerek életre szóló barátságot kötött. Huberman mindössze 14 esztendős volt, amikor 1896-ban Brahms jelenlétében eljátszotta hegedűversenyét, az előadással elkápráztatta a zeneszerzőt.
Feleségül vette Galafrés Elsa színész- és táncosnőt, aki válásuk után hozzáment Dohnányi Ernőhöz. A magyar zeneszerző-karmester adoptálta az előző házasságból született fiút, Johannest.
A nácik hatalomra jutása után Huberman visszautasította Wilhelm Furtwängler koncertmeghívásait, és nyílt levélben fordult a német értelmiséghez kérve, hogy a fontos értékeket ne hagyják veszni.
Az Anschluss előtt, 1937-ben Huberman elhagyta Bécset és Svájcba menekült. Egy évvel később repülőgép-balesetet szenvedett Szumátrán, eltörte a bal csuklóját és két ujját, ezzel szólókarrierje megtört, bár átképezte magát jobb kézre. A svájci Corsier-sur-Vevey-ben hunyt el 64 éves korában, 1947-ben.

 

A Bálint Ház Salom Klubja a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, kulturális és közösségi programokat.

Információ: Repper Rita - repper.rita@balinthaz.hu

Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub

Érvényes Salom Klub tagsági kártyával a programon a részvétel ingyenes!

 

Ingyenes program.

 
 
 

Sorsok Háza - Rangos beszélgetések a Bálint Házban

Közzétette: Bálint Ház – 2018. október 4., csütörtök