Home
2021. február 25. csütörtök |h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
február 26.
Purim (Ádár 14.)

március 27.
erev Pészah (Niszán 14.)

április 30.
Lag Báomer (Ijjár 18.)

május 17.
erev Sávuot (Sziván 6.)

 

Kedves Tagjaink, Partnereink, Barátaink! 

A JCC Budapest – Bálint Ház csapatával és más partnereinkkel egyeztetve, a járványügyi helyzetet végiggondolva, úgy döntöttünk, hogy bizonytalan időre a ház zárva tart. Tesszük ezt azért, mert felelősséget érzünk kis és nagy közösségünk jóllétéért, s mert szeretnénk megóvni a hozzánk járókat, valamint az ők hozzátartozóit, barátait, kisebb-nagyobb közösségeit.

Február 10. hétfő, 13:00 - 14:30
Tu BiSvát a Salom Klubbal
Tubisvát a Salom Klubbal
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 500 Ft, db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

A TuBisvati ünnepi hangulatot Dr Verő Tamás rabbi adja meg, a gyümölcsökre és egyéb termésekre mondott közös áldásokkal. Elsőként a Salom Klubban kísérletet teszünk kis tavaszi növények elültetésével, és megismerkedünk egy zsidó család otthonának belső tereivel, a népszerű "Éld át" program kulisszái között.


A fák újéve
 
Tu biSvát, a négy zsidó újév egyike. A másik három Pészah (a kivonulás ünnepe, a vallási újév), Ros Hásáná (az év feje, a naptári újév) és a tizedek újéve.
A fáj újéve is egy új kezdet, hiszen Izraelben ebben az időben van vége a télnek és éled újjá a természet. Ekkor kezdenek el rügyezni és hirtelen virágba borulni a fák, és ekkor kivirul az egész ország. ​
 
Tu biSvátkor a hagyomány szerint 15 féle gyümölcsöt kell enni, általában amiket a Tóra említ, mint Izrael földjén honosakat: szőlőt, datolyát, fügét, gránátalmát, olajbogyót.
Izraelben ezen a napon szokás facsemeték ültetése.  Viszonylag új hagyományról van szó, amelyet az író, kutató és történész Zeev Jeabec kezdeményezett, aki Zichron Jákov mosávban élt száz évvel ezelőtt. 1892-ben Tu Bisvát ünnepén Jeabec tanítványaival közösen fákat ültetett Zichron Jákovban, ekkor született meg az új hagyomány: az izraeli diákok évenkénti faültetési akciója. Tu Bisvátkor évről évre közel negyedmillió izraeli diák vesz részt a S'vát hónap folyamán lezajló faültetési ünnepségeken. 
A héber naptár szerint, az ünnep Svát hónap 15-re esik, innen származik a neve is.
A természet szeretete már Mózes korában is fontos volt a zsidó nép számára, a gyümölcsfák védelme pedig különösképpen. Ezt igazolja az, hogy a gyümölcsöt termő fákat még háború idején sem volt szabad kivágni
 
Sok vallásos zsidó ilyenkor az asztalra teszi a hét "alapétket", amiket a Tórában Izrael földjével azonosítanak, amik a Deuteronómium (8:8) szerint a búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olivabogyó és a datolya.
A kabbalizmus szerint a különböző fajta gyümölcsöknek különböző spirituális jelentőségük, függetlenül attól, hogy szárítottak vagy frissek az alábbi sorrendben kell enni őket:
1. Gyümölcsök és magvak, amiknek külső héjuk kemény és/vagy nem ehető, viszont belsejük puha és finom képviselik a legmagasabb szintet. Pl.: narancs, banán, dió, mogyoró, pisztácia. (Ide tartoznak természetesen azon citrusfajták is, amiknek egészük ehető pl. etrog)
 
2. Gyümölcsök és magvak, amik kívül puhák és ehetőek, belső részük viszont kemény, mint a datolya, sárgabarack, olajbogyó, afarszimon (khaki szilva) tartoznak a második szinthez.
 
3. A harmadik szint pedig azon gyümölcsöké, amiket teljes egészében elfogyasztunk, például a füge, málna, ribizli és hasonló gyümölcsök.
 
A kabbalista tradíció azt tanítja, hogy ha a gyümölcsöket ebben a sorrendben esszük, akkor kapcsolatba kerülünk az Élet fájával, amit Isten ültetett az Édenkertbe, ahová Ádámot és Évát is teremtette. A sorrend fontos jelentése, hogy eljutunk a külső valóságtól a különböző szinteken át a végső, legbelső negyedik dimenzióig, amit ebben az esetben a gyümölcsök illata képvisel.
 
 
Érvényes Salom Klub tagsági kártyával a program ingyenesen látogatható!
 

 

A Budapest JCC - Bálint Ház Salom Klubja a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, kulturális és közösségi programokat.
 
Információ: Repper Rita - repper.rita@balinthaz.hu
 
Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub
 
Belépő: 500 Ft,