h k sze cs p szo v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
 

 

Május 30. kedd, 20:00 - 04:00
SAVUOT - A Bálint Ház Éjszakája
Töltsük együtt a Tóraadás ünnepét!
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

Idei témánk a nő és a férfi, minden, ami ennek szűkebb és tágabb értelmezésében jelen van.

Savuot, a tanulás éjszakája ismét a Bálint Házban. Idei téma a nő és férfi. Arra keressük a választ, hogy mit jelent férfinak, illetve nőnek lenni ma és mit jelentett őseink idejében? Hogyan értelmezik a nemeket a zsidó vallás különböző irányzatai, hogyan jelenik meg a nő és a férfi a festészetben, filmművészetben, reklámban, színművészetben? Megtudhatjuk, mi a gender az állatvilágban és miért vannak nemek bizonyos nyelvekben?

LETÖLTHETŐ PROGRAM (PDF):  goo.gl/hWSQkj
 

20:30 - 21:45 Pszichoszínház Bácskai Júliával Nőkről és férfiakról - Főszerepekben: Kakasy Dóra és Tamási Zoltán. Közbehegedül: Bóna János
„Nem a te életedet boncolgatjuk, de beletrafálhatunk. Nem a miénket teregetjük, de nagyon ott leszünk!”
A Pszichoszínház regisztrációhoz kötött: www.balinthaz.hu/pszichoszinhaz

22:00 és 03:00 között párhuzamosan futó előadások közül választhatsz.
Minden előadás 45 perces, amit 15 perces frissítő szünet követ. Előadóink a teljesség igénye nélkül: Balázs Gábor, Borgula András, Büchler Tamás, Darvas István, Deutsch Péter rabbi, Fritz Zsuzsa, György Péter, Herczog Noémi, Horányi Gábor, Iványi Gábor, Nádasdy Ádám, Oltai Kata, Petró Eszter, Raj Ferenc rabbi, Réz Anna, Rubin Eszter, Toronyi Zsuzsa, Zev Paskesz rabbi, Wéber Edina

03:00 és 04:00 között Toronyi Zsuzsa muzeológus, Balázs Gábor eszmetörténész és Horányi Gábor fizikus a férfi és nő különbségéről szóló vitája zárja az estet. 


22:00 és 02:00 között héber kalligráfia Magyar Sárával.
+Akik végig velünk töltik az éjszakát, azok között a Láng Téka könyvcsomagját sorosoljuk.
 
 
Ne maradj le róla, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE: www.balinthaz.hu/hirlevel
 


MIÉRT PONT ÉJJEL?


 
Savuot a TÓRA ÁTADÁSÁNAK ÜNNEPE. Ilyenkor végigtanuljuk az éjszakát – így tesszük jóvá, hogy a hagyomány szerint nem vártuk ébren a Tórát. Beszélgetünk, vitatkozunk, együtt gondolkozunk. 
 


PROGRAM // LETÖLTHETŐ PDF: goo.gl/hWSQkj


20:20 - 20:30
Fritz Zsuzsa
Tanéjnyitó 
 
20:30 - 21:45
Bácskai Juli PSZICHOSZÍNHÁZA
Nőkről és férfiakról című előadás
Improvizáció csipetnyi pszichoterápiával. A főszerepekben: Kakasy Dóra és Tamási Zoltán. Közbehegedül: Bóna János. „Nem a te életedet boncolgatjuk, de beletrafálhatunk. Nem a miénket teregetjük, de nagyon ott leszünk!”
Regisztrációhoz kötött: www.balinthaz.hu/pszichoszinhaz
 
22:00 - 22:45 
Darvas István rabbi és Iványi Gábor lelkész
Ádám és Éva
Az első emberpár kapcsán beszélgetünk Iványi Gáborral a két (?) teremtéstörténetről, a bűnről (?), melynek következtében el kellett hagyniuk az Édenkertet, a Lilit-legendáról, és arról, hogy mindez miért lehet érdekes napjainkban.
 
György Péter esztéta, médiakutató, egyetemi tanár
Nem megy lélek nélkül
Előadás a lélek és a test problémájának vitathatatlan jelenlététről a kortárs médiakultúrában, a férfi, női szerepekben.
 
Oltai Kata művészettörténész, kurátor
A női szempont a családportrék tükrében
A társadalmi rend érdekében a nők kulturálisan felépített és évszázadok óta életben tartott identitását a család és a házimunka primátusában hangsúlyozzák, melyhez a belépőjegyet feleségként kapják meg. A nő, mint anya, feleség, hátország; a nőiesség (és férfiasság) szerepmodelljei átalakulásának vizsgálata kortárs fotográfiai példákon keresztül. 

23:00 - 23:45 
Raj Ferenc rabbi, Bét Orim Reform Zsidó Hitközség, Berkeley Beth El Közösség
Nő és férfi – zsidó módon az egyenlőtlenségek ellen. Mit tanulhatunk az amerikai zsidóságtól?
1972-ben avatták fel Sally J. Priesandot, az első női rabbit az Egyesült Államokban. Az azóta eltelt 45 évben az amerikai zsidóság minden irányzatában pozitív változások történtek és a nemek közötti egyenlőtlenségek elhomályosultak. 
Közreműködik Polnauer Flóra kántor.
 
Deutsch Péter rabbi
Férfi és nő a neológia értelmezésében 
A zsidó vallás irányzatai sem vélekednek egységesen a női és férfi szerepekről. Vajon a neológia mit gondol a nemekről, a családról, a kapcsolatokról? 
 
Zev Paskesz rabbi
Férfi és nő az ortodoxia tükrében 
A teremtés művének befejezése. A teremtés koronájának megkoronázása. Avagy ki a teremtés koronája és, hogy is fejeződött be a Nagy Mű? 

00:00 - 00:45 
Wéber Edina judaista (Talmud nem csak nőknek)
Isten számolja a nők könnyeit?!
Hol a nők helye? A konyhában vagy a zsinagógában? A családban a férfi támogatása a feladata? De mit ér egy nő férj nélkül?
 
Réz Anna filozófus
Mi a baj a nemi sztereotípiákkal? 
Számtalan tudatos és tudattalan előítélet munkál bennünk azzal kapcsolatban, hogy milyenek a nők és milyenek a férfiak. Előadás a férfiasról és nőiesről, genderről és társadalmi hierarchiákról.
 
Herczog Noémi kritikus
A kiválasztottak színházától a lúzerekig 
A 90-es évek elején fordulat következik be a színházban: a Színész-Isten és a Színész-Istennő mellett megjelenik a színpadon a kicsi és tökéletlen ember. Vele pedig a pech, a kudarc, amatőrök, dilettánsok, a pocakos férfi és a szőrös nő.
 
01:00 - 01:45 
A fuvolista - Felolvasószínházi előadás Rubin Eszter Bagel című regénye alapján
A gasztronómia és a színház, a zene és a narratív történetmesélés szinkópáit ötvöző előadás. Léna: Kálóczi Orsolya, Fuvolista: Nagy Judit, Dramaturg: Tóth Réka Ágnes, Rendező: Géczi Zoltán
 
Borgula András művészeti vezető, Gólem Színház 
Nem azt akarom, hogy elmosogass, hanem hogy el akarjál mosogatni, avagy párkapcsolatok a mozivásznon 
Amióta ember van a földön, azt próbálja elhitetni magával, hogy az együttélés a fajfenntartás záloga. Vajon ezt kommunikálja a filmművészet is? 
 
Nádasdy Ádám egyetemi tanár, ELTE
A nyelv = di shprakh = dos loshn: miért vannak nyelvtani nemek?
A három kifejezés ugyanazt jelenti: „a nyelv”. Az első a magyar, ebben nem léteznek nemek; a második a jiddis, itt nőnemű a „sprakh” (ahogy a német die Sprache), a harmadik is jiddis, de itt egy héber szó vált jiddissé („lashón” nyelv), és – ki tudja, miért – a jiddisben semleges nemű. Mire jók a nyelvtani nemek; mi a különbség „sex” és „gender”, azaz biológiai nem és nyelvtani nem között. Miért egészen más a francia és az angol (pedig látszatra mindkettőben vannak nemek)? Vajon a magyar anyanyelvűek kevésbé érzik a férfi-nő különbséget, mint a jiddis, héber, német anyanyelvűek?
 
02:00 - 02:45 
Fritz Zsuzsa, igazgató, Bálint Ház
A rút, a keserű, a férfi és a király, azaz Rút könyve
Bibliodráma foglalkozás. Rút könyve egy igazi „happy end”-es történet. Sávuoti bibliaolvasás a dráma eszközével. Kinn maradni nem lehet és nem is érdemes.
 
Büchler Tamás Minyanim programigazgató, Szochnut
„A Talmud ötven árnyalata”
A beszélgetés során arról lesz szó, hogy a talmudi időkben miről is vitatkoztak a rabbik a nemek kapcsán a legintimebb viszonyok szabályainak meghatározása során. Nemek és nemiség a Talmudban, ahogy talán még soha nem hallották.
 
Petró Eszter, etológus, MTA TTK
Szex és agresszió a Kongó partjainál?
A Kongó egyik partján csimpánzok, másik partján bonobók élnek – genetikailag legközelebbi rokonaink. Szexuális viselkedésük – akárcsak a folyó jobb és bal partja –, igen különbözik egymástól. És az embertől?
 
03:00 - 03:45
Toronyi Zsuzsa muzeológus, igazgató, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, Horányi Gábor fizikus, igazgató, Lauder Javne Iskola és Balázs Gábor eszmetörténész
Van különbség? És ha nem, miért igen?!
A férfi és nő különbségéről szóló vita zárja az estet.
Összevont Tanéjzáró előadás.
 
 
A rendezvény főtámogatója a JDC-MAZS Alapítvány, amely 1991-ben jött létre, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.

A rendezvény megvalósulását a MAZSIHISZ támogatja.

Az esemény médiatámogatója: Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat, Kibic Magazin
Ingyenes program.
Akarsz önkéntes lenni?