Home
2021. december 3. péntek |h k sze cs p szo v
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
 
November 10. vasárnap, 19:00
Talmud a színpadon
Amikor a hagyomány életre kel…
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 2500 Ft, db
Kedvezményes jegy 2000Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
Fúziós improvizációs színház a magyar impró-szcéna meghatározó szereplőivel, a Grund Színház és az Itt és Most Társulat közös estjén dr. Balázs Gábor eszmetörténész közreműködésével.

A színház: sűrített élet -, az improvizációs színház pedig különösen az. A Talmud nem csupán ősrégi szövegek áthatolhatatlan, arámi nyelvű tengere, hanem rólunk is szól, arról, hogy végre élünk. A szereplői úgy beszélgetnek, mint mi a barátainkkal: feszülten, koncentráltan, szabadon. Vita, amelyet körülfolynak a kommentárok, ahol mindenki egyszerre beszél – ez a Talmud. És ilyen az a színház is, amelyben mindenki főszereplő.
A két társulat a talmudi történeteket, ahogy a talmudi rabbik a Bibliát, Itt és Most írja át, értelmezi újra. Sosem lehet előre tudni, vajon meddig tart és hogyan végződik egy-egy jelenet, hol a határ a hagyomány és a jelen, a Talmud és az életünk között.
A Talmud NOW 5, a Bálint Ház 25 éves. Ünnepeljünk együtt ezen az estén.
 
Kapunyitás: 18:40
 
Belépő
 
Elővételben: 2000 HUF, helyszínen: 2500 HUF
Ha teheted, válts támogatói jegyet: www.talmud.hu/tamogatoi

 
 

Mi az az improvizáció? Hogyan születik meg egy-egy jelenet a színpadon? És mi a kapcsolat az improvizációs színház és a Talmud között? A Talmud, a zsidó rabbinikus irodalmi hagyomány egyik legfontosabb szöveggyűjteménye, majdnem ezer év vitáinak, történeteinek, filozófiai gondolatainak több ezer oldalas jegyzőkönyve vajon hogyan kerülhet fel a színpadra, ráadásul másfél órában? Kíváncsi vagy rá? Gyere el, legyél az élmény részese!

Mindenkinek vannak izgalmas történetei, és ha akarod, most a színpadon is elmondhatod! Nem hívunk fel a színpadra akarata ellenére senkit, de gyakran kérünk nézőinktől inspirációnak egy szót, mondatot, helyszínt, történetet. Mondd ki az első dolgot, ami eszedbe jut, ne agyalj, csak legyél IttÉsMost! Magyarországon, itt és most: Talmud a színpadon.

Szervezők: Talmud NOW, Bálint Ház
Partnerek: Itt és Most Társulat, Grund Színház, Mozaik Zsidó Közösségi Hub, Limmud Magyarország
A program a Keller Foundation jóvoltából valósul meg.


 
TalmudNOW 

A Talmud NOW (Talmud Nem Csak Nőknek) vitaestek, kerekasztal-beszélgetések, improvizációs színházi előadások és egyéb rendezvények keretében hívja fel a figyelmet a kérdezés, a kritikus gondolkodás, a vita és a beszélgetés fontosságára. 
Programjai középpontjában sokszor a Talmud áll, mert ez a gyűjtemény tulajdonképpen egy végtelen, soha le nem záruló beszélgetés, amelybe bárhol bekapcsolódhatunk, és amely minket is megtaníthat újra, igazán beszélgetni, odafigyelni egymásra. A Talmud a zsidóság egyik legfontosabb, főleg jogi szövegekből álló szöveggyűjteménye, amelyre lehet úgy is tekinteni, mint 900 év vitáinak és eltérő szövegmagyarázatainak "jegyzőkönyvére".  
 
Az improvizációs színház kiindulópontját is talmudi történetek adják, azonban hogy hova lyukadunk ki az este során ott és akkor dől el...  A TalmudNOW (Talmud Nem Csak Nőknek) vitaesteken, kerekasztal-beszélgetéseken, improvizációs színház és egyéb rendezvények keretében szeretné felhívni a figyelmet a kérdezés és a kritikus gondolkodás fontosságára. 
Programjaink középpontjában sokszor a Talmud áll, mert hisszük, hogy ennek a struktúrája eszközül szolgálhat a párbeszéd ösztönzésére. A Talmud a zsidóság egyik legfontosabb, főleg jogi szövegekből álló gyűjteménye, melyre lehet úgy is tekinteni, mint 900 év vitáinak és eltérő szövegmagyarázatainak "jegyzőkönyvére".
Az impró színház kiindulópontját is talmudi történetek adják, azonban hogy hova lyukadunk ki az este során ott és akkor dől el...
 
Itt és Most Társulat 

Az Itt És Most Társulat fő tevékenysége az improvizáció, melynek személyiség-és közösségépítő hatásában maximálisan hisznek. Az improvizációban olyan alapértékeket fejlesztenek
és hasznosítanak, mint az egymásra figyelés, elfogadás, nyitottság. Improvizációs estjeiken a közönség ötleteiből építkeznek. Bármilyen formával is lépnek színpadra, elmélyült műhelymunka, belső tréningek támasztják alá játékukat. 
 
Grund Színház 

Grund Színház társulata 2011-ben jött létre; fennállása óta egyre növekvő számú és típusú előadással áll a közönség elé. Alapítója és vezetője Andrew Hefler, aki meghonosította Magyarországon a színházi és alkalmazott improvizáció műfaját. A társulat művészei elkötelezettek abban, hogy a való életből visszaköszönő pillanatokat mutassanak a színpadon, amelyek ismerősek, ugyanakkor más megvilágításba helyeznek mindennapi és társadalmi problémákat, gyakran a kifinomult humor segítségével.
 
Balázs Gábor eszmetörténész 
 
Az Országos Rabbiképző Intézet és Zsidó Egyetem rektorhelyettese és rabbi szakának szakfelelőse. Az izraeli Bar-Ilan egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Hitközség alelnöke.
 
Helyszín 

Bálint Ház (1065, Révay utca 16.)
 
 


 

A Bálint Házról

Az Bálint Ház főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, a The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. Hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete kiemelten közhasznú szervezet,  célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak nyújt segítséget. Ezen felül közösségépítő és önkéntes programokat szervez. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint HázHolokauszt Túlélők ProgramjaIntergenerációs ProgramJaffe Zsidó CsaládsegítőJudafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és a Narancsliget Adományközpont.
 
Belépő: 2500 Ft, Kedvezményes jegy 2000Ft