h k sze cs p szo v
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

Február 12. vasárnap, 16:00
Természet. Tudat. Zsidóság.
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

Fát ültetni? Februárban? Megőrültek ezek a zsidók? Nem, nem őrültek. Csak egy olyan naptárt követnek, mely más földrajzi tájon született, s melyet onnan szétvittek magukkal a diaszpóra minden irányába. Izraelben tavasz van, nálunk hideg tél, de sebaj. Ez lehetőséget ad nekünk, hogy a Fák Újévének kapcsán gondolkodhassunk, beszélhessünk arról, mit is jelent számunkra a környezet, a természet, a fák, virágok, lepkék…
Tu Bisvát egy rabbinikus, gyakorlatias időpont, melyet azután a cfáti kabalisták megtöltöttek irodalommal, mi pedig megtaláljuk a kapcsolódási pontot magunkhoz, most 2017-ben itt Magyarországon.
Kapcsolódjon mindenki úgy, ahogy tud.
Egy biztos. Lesz zene, irodalom, gyümölcsök, természetesség és közösség.

 

Program
 
16:00 Az ember és egyéb állatok | Balázs Gábor
A zsidó hagyományt sokszor éri dicséret, mert - legalábbis elvben - érzékeny az állatok szenvedésére. Az előadás azokat a kérdéseket fogja vizsgálni, hogy az elmélet és a gyakorlat találkozik-e, vajon a kóser vágás tényleg olyan könyörületes-e mint gondolni szeretnénk és vajon az ember kategóriába sorolt kegyetlen majomfajta tehetne-e többet állattársaiért.
 
16:30 Amikor Herzl fát ültetett... | Büchler Tamás
Cionizmus, környezetvédelem, fenntartható fejlődés, Izrael, tűzvész, emberi jogok, Talmud, beduinok, előitéletek, diaszpóra. Ha kiváncsi vagy, hogyan lehet egy 20 perces előadás keretében az összes előbb emlitett szót felhasználni, itt a helyed! 
 
17:00 Globális felmelegedés! Globális felmelegedés? | Szarka László, geofizikus-mérnök, az MTA levelező tagja, Mika János meteorológus (éghajlatkutató), az MTA doktora, Moderátor: Horányi Gábor
Talán a legtöbbet hallott szóösszetétel, amit manapság a tudományos és a civil életben egyaránt hallunk, használunk. Úgy tűnik, véleménye mindenkinek van az ügyről és az is bizonyosnak látszik, hogy még a szakemberek sem értenek egyet a témában. Van-e egyáltalán globális felmelegedés és, ha igen, miért nem?! A globális felmelegedésről beszélget két szakember, akiknek az álláspontja közel sem azonos.
 
18:00 Tu Bisvát széder | dr. Verő Tamás rabbi  Hámori György  Fináli Gábor
Rendhagyó Tu Bisvát széderünk a korlátlan gyümölcsfogyasztáson kívül lehetőséget ad majd a természetről való elgondolkodásra, rabbinikus magyarázatok kritikai meghallgatására, s a köztes rövid kis szüneteket különböző színű bor fogyasztásával és zenehallgatással töltjük majd.
Röviden: rabbik  bölcs idézetek  rövid és elgondolkodtató szövegek  smúzolás  zene  bor és gyümölcs
A részvétel regisztrációhoz kötött: info@balinthaz.hu
 
16:00-18:00 Öko díszes fényfüzér készítő workshop
Készíts hangulatos fényfüzért az újrahasznosítás nevében! Te is szeretnél saját készítésű hangulatvilágítást? Esetleg kedvesed, szeretteid lepnéd meg ezzel a különleges ajándékkal?
Gyerek- és babaszobába inspiráló dekoráció, ünnepekre vagy jeles eseményre kiváló meglepetés minden korosztály számára.
A részvétel regisztrációhoz kötött: info@balinthaz.hu
 
 
15:00-19:00 Kockaland az egész családnak |  A varázslatos újratöltődő gyümölcskosár  
Ökodélután óriási gyümölcsevéssel, természet-imádattal, kreatív újrahasznosítással és a fák születésnapi felköszöntésével.
A Tikun olam, a világ megjavítása, nagyon fontos a zsidóság számára, a fák újévén te is részt vehetsz ebben. Környezetvédelmi játékainkat végigjátszva megtudhatod, miben van szüksége a Földnek a segítségedre. Szó lesz a globális felmelegedésről, a levegő és a vizek szennyezéséről, az állatvédelemről, a szelektív szemétgyűjtésről, a pazarlásról és a tudatos vásárlásról.
 


 
2017. február 12-én 14:00 és 20:00 között szokásos éves tagsági kedvezményt kínálunk.  
Tekintettel a felújításra, ami miatt egy ideig zárva tartunk, jelentős kedvezményt nyújtunk.
 

Fitnesz kártya: 10 000 Ft / 1 év
Játszóház kártya: 8 000 Ft / 1 év
Salom Klub 
kártya: 5 000 Ft /1 év

Ezen a napon ingyenes Éden Játszóház várja a gyerekeket + hogy ne csak a természetre gondolj, hanem a testedre is: ingyenes Konditerem és Finn szauna vár rátok.

 

Ingyenes program.