Barion Pixel

Home
2022. július 7. csütörtök |h k sze cs p szo v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Március 16. szerda, 17:30 - 20:00
TOTÁL filmklub – nem csak film
Romákkal szembeni előítéletek - igazságszolgáltatási rendszer
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 900 Ft, db
Kedvezményes jegy 700Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

Ragályi Elemér megrázó erejű 2006-os filmje szerepel a Totál Filmklub következő programjában. A 2016-ban a Bálint Házban indult Totál Filmklub jellemzően olyan filmeket tűz műsorára, amely az egyetemes emberi jogokról és a politikai, etnikai, vallási és biológiai toleranciáról szól. Persze, hogy hol vannak a tolerancia határai? Ki és hogyan, s minek alapján dönti el, hogy mi a határsértés? Rajtunk múlik, milyen választ adunk ezekre a kihívásokra. De egy biztos. A jó megoldások lehetőségéhez a másik megismerésén keresztül vezet az út.
 

A film után a romákkal szembeni előítéletekről, az igazságszolgáltatási rendszer működési mechanizmusáról és történeti hátteréről, illetve az integráció dilemmáiról és a romák elleni erőszakról beszélgetést folytat  Osztolykán Ágnes politológus és Dr. Csonka Árpád ügyvéd Bárdos Csaba filmesztétával és a résztvevőkkel.


A Nincs kegyelem (magyar, 70 perc, 2006) Pusoma Dénes tragédiájáról szóló alkotás, amely egy Isten háta mögötti faluban történt gyilkosság ártatlanul lecsukott gyanúsítottjának igaz történetét meséli el. Magyar Elemér, Pusoma Dénes hajdani védője drámát írt védence szörnyű haláláról és még szörnyűbb életéről. A dráma alapján a világhírű filmrendezővel és operatőrrel, Ragályi Elemérrel együtt, filmet is készített Pusomáról.
Főbb szerepekben: Nagypál Gábor, Csuja Imre, Gazsó György, Eperjes Károly

A vetítést követően Dr. Csonka Árpád, a romák elleni sorozatgyilkosságok jogi képviselője, és a roma integrációban játszott szerepéért az amerikai Külügyminisztérium a „Bátor Nők Nemzetközi Díjjal” kitüntetett  politikusa, Osztolykán Ágnes beszélget a filmről és személyes történeteiről.

 

Házigazda:
Bárdos Csaba filmtörténész, filmesztéta és
Nagy Erzsébet


A filmről


Az eldugott faluban meggyilkolnak egy idős férfit. Az áldozatnál alkalmi munkát végző Suha Dénest tanúként idézik a rendőrségre, de rövidesen már őt vádolják az elkövetéssel. A gyanúsított mindvégig tagad, de a két rutinos vizsgáló tiszt végül is egy besúgó segítségével és szabadulásának ígéretével beismerő vallomást csikarnak ki belőle. Ártatlansága ellenére neki kell a bíróság elé állnia. Bár az ellene felhozott bizonyítékok nem igazán meggyőzőek, de a beismerő vallomás birtokában a bíróság is az ő bűnösségét mondja ki. A jogerős ítélet 8 év börtön. Suha két év négy hónapot tölt a hűvösön, amikor egy véletlen folytán megtalálják az igazi gyilkost. Hazatérhet, de faluja kiközösíti. Munkát nem kap senkitől. Hogy életét fenntartsa néhány tízezer forintos adósságba keveredik, amit az állami kártérítésből szándékozik megadni. A kártalanítási per azonban egyre húzódik, végül jogorvoslatát elutasítják. Közben hitelezői elveszik házát, már laknia sincs hol. Végső kétségbeesésében felakasztja magát. Suha Dénes senkinek sem kellett, senkinek sem hiányzik, elszámolnia sem kell tehát senkinek egy tönkretett életért.
 

MottóAlapvető értéknek tekintjük a szabadságjogokat, a hátrányos helyzetben lévők és a jövő nemzedékek védelmét, a szolidaritást, valamint a nyitottságot a különböző világnézetű emberek és csoportok között.
A különböző nemzetiségű, vallású, kultúrájú és identitású emberek, közösségek együttélése világunk realitása. Csakhogy a szokások, a gondolkodásmód különbségei mindig magukban hordozzák a feszültségek, a konfliktusok lehetőségeit. Az elzárkózás, a megfélemlítés, az erőszak spontán vagy tudatos formái mindezekre látszólag egyszerű megoldást kínálnak. Valójában azonban egyikük sem "kifizetődő". Hiszen olykor még az megalázottakból, megalázó, elnyomottból is elnyomó lehet, ha csupán a különbözőséggel - mássággal élők, vagy a leigázottak gyűlölete hajtja.
Persze, hol vannak a tolerancia határai? Ki és hogyan, s minek alapján dönti el, hogy mi a határsértés? Rajtunk múlik, milyen választ adunk ezekre a kihívásokra. De egy biztos. A jó megoldások lehetőségéhez a másik megismerésén keresztül vezet az út.
A tanév filmjei és előadásai erre szolgálnak. Kevéssé- vagy félreismert közösségeket, hagyományokat, politikai helyzeteket, együttélési konfliktusokat mutatnak be, s a művészet eszközeivel önmagunkkal szembesítenek. Alkalmat adnak rá, hogy mindenki feltehesse a kérdést: vajon én hogyan döntenék, miként viselkednék ebben vagy abban a helyzetben? A filmek, a problémák értelmezésében meghívott előadóink segítenek, az adott tárgykör hazai szakértői. A vetítések után módunk lesz véleményünket, érzéseinket, tapasztalatainkat megosztani, azokkal a meghívott vendégekkel, akikkel a közös filmnézés élményében is osztoztunk.

 

A program szerdai napokon 17:30-kor a Bálint Házban kerül megrendezésre.


JEGY

Belépőjegy: 900 Ft
Bálint Ház Tagságival, nyugdíjas igazolvánnyal: 700 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.
Középiskolás diákigazolvánnyal és a kísérő tanároknak ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a sajto@balinthaz.hu címen.
 

 

Vetítésre és megbeszélésre szánt illetve tervezett filmjeink2016. április 6.  
Működik-e a romák integrációja a társadalomban?
A roma közösségek hagyományos együttélése – a 20-21. század – és a korábbi korok – integrációs kísérletei, nehézségei.
Cséplő Gyuri 
színes, magyar dokumentum játékfilm, 97 perc, 1978
Beszélgetőtársak: Osztolykán Ágnes politológus és Iványi Gábor metodista lelkész

2016. április 20.  
Etnikai feszültségek, gazdasági nyomor, népirtások
Hotel Ruanda (Hotel Rwanda)

színes, magyarul beszélő, amerikai-angol-olasz-dél-afrikai filmdráma, 121 perc, 2004
Beszélgetőtárs: Búr Gábor történész

2016. május 4.
(Lassan) levetjük a homofóbiát? (Homoszexualitás – coming out)
A homoszexualitás társadalmi megítélésének jellemzőiről,változásairól. Etnikumok interkommunikációja
Az én mosodám (My Beautiful Laundrette)
színes, feliratos, angol filmdráma,
97 perc, 1985
Beszélgetőtárs: Tóth László szociológus

2016. május 18.
Nőies nők és a Kádár-korszak tilalomfái
A nemek, a gender különbözőségével szembeni intolerancia kezdetei a 18. század végéig nyúlnak vissza.
Egymásra nézve
színes, magyar filmdráma, 103 perc, 1982
Beszélgetőtárs: Szelényi Zsuzsanna pszichológus, genderkutató

2016. június 1.
Kinek kell állni a pofonokat?
Hazánkban kimagaslóan magas a családon belüli erőszak.
Csajok
színes, magyar filmszatíra, 95 perc, 1995
Beszélgetőtárs: Herczog Mária szociológus és Ertsey Katalin gender szakértő

2016. június 15.
Fizikai, biológiai másság – elfogadás.
A fogyatékossággal élőkről nagyon jó törvényeink rendelkeznek, de hol van még az, hogy a teljes fizikai akadálymentesség mellett a fejünkben, a tudatunkban is egyenrangúaknak és teljes életre joggal vágyóknak ismerjük el a születetten fogyatékos, vagy váratlan esemény következtében megváltozott képességűvé lett embereket, és segítsük is őket a valóban emberi élethez jutni?
Szavak nélkül  (Chce sie zyc)
színes, feliratos, lengyel filmdráma, 112 perc, 2013
Beszélgetőtárs: dr. Hegedűs Lajos ügyvéd

Belépő: 900 Ft, Kedvezményes jegy 700Ft
Hűség Kártyával ingyenes