h k sze cs p szo v
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

Augusztus 30. vasárnap
Bálint Ház Évadnyitó Utcabál
A közösség építőkockái
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.

A Bálint Ház évadnyitó eseménye az Utcabál, mely egy igazi zsidó közösségi rendezvény. A nagyünnepek előtt egy jó lehetőség arra, hogy legújabb évadunk inspirációval kezdődjön. A Bálint Ház a budapesti zsidó közösségi élet egyik központja, ahova évente 40 ezer látogató tér be.

Borgula AndrásKovács PatríciaRangos KatalinDr. Csapó Gábor ✡ Hamsa zenekar ✡ Dina ✡ Dés András ✡ Lamm Dávid ✡ Szokolay Dongó Balázs ✡ Katáng gyerekzenekar ✡ Hagesher Band ✡ Raj Ferenc ✡ Büchler AndrásProf. Dr. Erős FerencPléh CsabaNémeth GáborDomokos GáborHorányi GáborBodó Réka EszterTurán Tamás

Az utcabál programjában a nagy érdeklődésre számot tartó kerekasztal beszélgetések, előadások mellett mindig van szórakoztatva tanító gyerekprogram, lehet kérdezni a nap folyamán itt tartózkodó rabbitól, és látogatóink megismerkedhetnek a zsidó közösség különböző szervezeteivel, kezdeményezéseivel.

A 2015-ös Utcabál témája a Közösség Építőkockái. Szeretnénk még aktívabban bevonni a közösség szervezeteit, civil aktivistáit, hogy valóban megmutathassuk vendégeinknek, kikre és milyen értékekre épül közösségünk.  

Pályázz és Szavazz! Ezen a vasárnapon mi is összerakjuk az "építőkockákat". Neked miből áll össze a "közösség"? Tedd hozzá a részed Te is! Lehet kép, fotó vagy szlogen és mi hozzárakjuk a többi építőkockához. Légy része a közösségünknek!

 

Baba-Mama (negyedéves 7 000 Ft, éves 15 400 Ft) és Fitnesz kártyák
(éves 21 000 Ft, negyedéves 10 500 Ft) 30% kedvezménnyel!
Salom Klub Bálint kártya egy évre 10% kedvezménnyel (5 000 Ft)!
Az aktív Fitnesz Kártyával rendelkezők 40%-os kedvezménnyel tudnak hosszabbítani.
Részletek

 

Augusztus 30-án vasárnap a Révayban az utcabálunkon koncertekkel, árusokkal, beszélgetésekkel, sport- és gyerekprogramokkal, valamint a zsidó konyha remekeivel várunk minden érdeklődőt.

Posted by Bálint Ház on Sunday, 16 August 2015

 

Színpad a Révay utcában


 

13:00 Három a kislány 2x - Operett félóra, melyben népszerű operett dallamok csendülnek fel Csák József operaénekes előadásában a Salom Klub dalosainak kíséretével. A zongoránál: Hegedűs Valér

13:30 Bemutatkoznak a Bálint Házban működő tanfolyamok: Salsa, Capoeira, Táncoló talpak

15:00 Hamsa koncert

16:00 Dina Zenekar koncert

17:00 Katáng Zenekar gyerekkoncertje

17:45 Tombola és a "Légy része te is!" pályázat eredményhirdetése

18:30 Hagesher koncert

 

13:00-20:00 között folyamatosan


 

A kicsiket egész délután KocKaland állomásos játék, kézműveskedés, arcfestés és az ingyenes Éden Játszóház várja Ketuba festés Börze az utcán Trambulin ✡ Ingyenes Fitnesz terem: kardio & kondicionáló gépek, finn szauna ✡ Tanuld meg héberül leírni a neved! ✡ Szelfizz a rabbival!Sabre Kávézó kóserpálinkával és zsidó finomságokkal

Az utcabálon "közösségünk építőkockái" is itt lesznek: Bét OrimBZSHIzraeli Kulturális IntézetGólem SzínházHéber Nyelvi Központ Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Magyar Társasjátékos Egyesület
MAZS alapítvány MaZsike - Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Szivárvány Misszió AlapítványSzombatSzochnut (The Jewish Agency For Israel)
 

Az ősszel induló előadássorozatokból is ízelítőt adunk (Nagyterem)


 

16:00 - 17:00
Kívül-belül zsidó vircsaft
Szorongok, tehát vagyok!

Beszélgetéssorozat olyan ügyekről, amelyek egyaránt érintik a hazai társadalmat és a zsidó közösséget. 2015 őszén induló új sorozatunkban olyan témákat járunk körbe, mint a szorongás, a korrupció, a bevándorlás, Trianon képe, a családmodellek változása, vagy például az olvasási szokások átalakulása. A beszélgetéseken szakértőkkel, művészekkel, tudósokkal vitatjuk meg, hogy a zsidó közösséget érintő kihívások miként jelennek meg a hazai, vagy európai társadalomban, és fordítva.
A sorozat első eseményén Szorongok, tehát vagyok! címmel a zsidó identitás egyik féltve őrzött pillérét, a szorongást járjuk körbe Büchler András moderálásával. Vendégeink: Prof. Dr. Erős Ferenc pszichológus, Pléh Csaba pszichológus, szorongáskutató és Németh Gábor József Attila-díjas író

17:00 - 18:00
Kockafejek
A tökéletes tökéletlenség, avagy a gömböc és a formák evolúciója

Domokos Gábor mérnök, matematikus több ezer kavicsot osztályozott a görög tengerparton, hogy megértse, miféle rendszert alkotnak a természet formái, s hol van ebben a rendszerben a helye a gömböcnek, ennek a különleges, tökéletlenségében tökéletes tárgynak, melyet tanítványával, Várkonyi Péterrel alkotott meg 2007-ben.
A gömböc rövid idő alatt világszenzációvá vált, számozott példányai a legnagyobb megbecsülésnek örvendenek. A gömböc léte bizonyítja, hogy nem csak a szabályos struktúrákból vezet út a tökéletlen dolgok világa felé, ahogy ezt a természettudományos absztrakció mondatja velünk, hanem a szabálytalan, tökéletlen dolgok tökéletesedését, szabályossá válását is megfigyelhetjük és a matematika nyelvén le is írhatjuk. Az evolúció tehát nem csak az élőlények kiváltsága.
S hogy mindennek mi köze lehet a NASA Mars missziójához? Domokos Gábor és Horányi Gábor évadnyitó beszélgetésén talán ez is kiderül, folytatás minden hónapban.

18:00 - 19:00
Flódni, avagy egy téma négy oldalról

A tehetség

A flódni egy több rétegű zsidó sütemény, amely egyszerre édes és keserű, bonyolult és izgalmas, pont, mint a róla elnevezett műsor. Minden hónapban adott témát bont rétegeire egy rádiós és egy színházi személyiség, valamint két szakértő. Finom lesz és kóser! Hozzászólni kötelező!
Borgula András vendégei: Kovács Patrícia színésznő, Rangos Katalin újságíró és Dr. Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
 

19:00 - 20:00
A nyelvtörőn túl, Talmud nem csak nőknek!
Lashon Hara- Rosh Hasana

 
A “Talmud nem csak nőknek” előadássorozat azzal a céllal indult útjára tavaly decemberben, hogy közelebb hozza az ősi zsidó szövegeket a felgyorsult rohanó világunkhoz, és vendégelőadók iránymutatásával bárkinek lehetősége nyíljon elmélyülni egy-egy olyan témában, ami nagyon is aktuális napjainkban, de már bölcseinket is foglalkoztatta. A Fogasház, a Drunken Tailor és a Bánkitó Fesztivál után a “Talmud nem csak nőknek” következő alkalommal a Bálint Házba költözik.  
Ezúttal Bodó Réka Eszter, a Héber Egyetem Talmud szakának végzős hallgatója, valamint Turán Tamás érkezik a Bálint Ház évadnyitó utcabáljára: A köznapi hírforgalommal, pletykálkodással és hasonlókkal kapcsolatos normákról lesz szó, ami alkalmat ad a mai kommunikációs formákkal való összevetésekre is. Ki gondolná, hogy az egyik legnagyobb bűn a Talmud szerint az indokolatlan gyűlölködés? A hagyomány szerint ez vezetett a Második Szentély pusztulásához is… Két héttel Ros Hásáná előtt kevés találóbb történetet lehet olvasni.

 

 


 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Médiatámogatóink: Klubrádió 95.3 Mhz Budapest | Magyar Narancs

Addig is, hogy ne maradj le semmiről, kövess minket a facebookon és íratkozz fel a hírlevelünkre!

 

A Bálint Ház 1994. októberében nyitotta meg kapuit, Közép- és Kelet-Európa első zsidó közösségi központjaként a holokauszt óta. Létrehozása a JDC, az angol World Jewish Relief (WJR), a Doron Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közös erőfeszítéseinek eredménye. A Ház névadója a magyar származású, Londonban élő Bálint család, amely jelentős adománnyal járult hozzá a közösségi ház megalapításához.

A Bálint Ház fenntartója a Joint Magyarország / MAZS Alapítvány, amely 1991-ben jött létre, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.

Ingyenes program.
Akarsz önkéntes lenni?