h k sze cs p szo v
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

Október 9. szerda, 18:00 - 20:00
Üvegplafon - Női Közéletmód
Egyenlőtlenséggel az egyenlőségért? – női kvóta és diszkrimináció
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 700 Ft, db
Program kártya 500Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
társadalmi beszélgetéssorozat

Moderátor: Réz Anna, filozófus | Résztvevők: Farkas Katalin, filozófus, a CEU pro-rektora | Schleicher Nóra szociológus | Szelényi Zsuzsa pszichológus
 
Legyen szó a politikai és közéletről, az akadémia világáról vagy a privát szektorról: a vezető pozíciókat túlnyomó többségében férfiak töltik be. Magyarországon például a Tudományos Akadémia doktorainak 15%-a, míg a parlamenti képviselőknek 9%-a nő. Milyen pszichológiai, társadalmi, intézményes mechanizmusok akadályozzák, hogy a nők áttörjék az úgynevezett "üvegplafont"? Milyen módszerek vezethetnek el a vezető pozíciók igazságosabb eloszlásához? Hatékonyak-e hazánkban a diszkriminációellenes törvények? Mit értünk pontosan pozitív diszkrimináción, és nem jelenti-e a férfiak negatív diszkriminálását? Erről beszélget az első Üvegplafon-esten meghívott vendégeivel Réz Anna, filozófus.
 

Az Üvegplafon-estekről:

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a nyugati demokráciákban élő nők előtt pontosan ugyanazok a lehetőségek nyitottak, mint a férfiak számára. A társadalomtudósok mégis nap mint nap szembesítenek bennünket a sokkoló ténnyel: az „átlagos” férfi és női élet továbbra is radikálisan különbözik egymástól. Attól függően, hogy milyen neműek vagyunk, a körülöttünk élők születésünktől kezdve máshogy nevelnek és máshogy szólnak hozzánk; másfajta szerepek elfogadására buzdítanak és más lehetőségekkel kecsegtetnek. Ezek a különbségek pedig később megmutatkoznak a tanulmányi eredményekben, a karrierválasztásokban, a fizetésekben, a családhoz való viszonyban.
 
Üvegplafon:
a nőkhöz kapcsolódó nemi sztereotípiák következtében lejátszódó hátrányos megkülönböztetés
Honnan erednek ezek a különbségek és mi élteti őket? Szabadon választanak a nők vagy valamifajta kényszer hatására cselekszenek, amikor rátérnek egy-egy tipikusan „női” életútra?
 
Beszélhetünk-e eltérő, de egyenrangú férfi és női szerepekről? Léteznek „elfogadható” és „elfogadhatatlan” különbségek a két nem között? Milyen eszközökkel küzdhetünk az utóbbiak ellen?
 
Az Üvegplafon-esteken elméleti szakemberek, érdekképviselők és azok, akiknek az érdekei védelemre szorulnak együtt beszélgetnek arról, milyen tipikus problémákkal kell a nőknek szembenézniük, és hogy hogyan segíthet a társadalom és a politikai döntéshozatal a nemek közti elfogadhatatlan különbségek mérséklésében.
 

További alkalmak:
 
November 6. szerda – Ugye tetszem? – a női szépség reprezentációi
 
Almási Kitti pszichológus, Lőrincz Dalma médiaszociológus, Mannheim Patrícia, a Plus Size Model Agency Budapest tulajdonosa
 
December 4. szerda - A férfi sír, a nő hazudik? – DNS és a nemi szerepek
 
Bereczkei Tamás pszichológus, egyetemi tanár, Gerle Éva blogger, a csakazolvassa.hu blog szerzője, Pléh Csaba pszichológus, egyetemi tanár, Szántó Nikolett autóversenyző
 
 

 

Belépő: 700 Ft, Program kártya 500Ft