Home
2021. február 25. csütörtök |h k sze cs p szo v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
február 26.
Purim (Ádár 14.)

március 27.
erev Pészah (Niszán 14.)

április 30.
Lag Báomer (Ijjár 18.)

május 17.
erev Sávuot (Sziván 6.)

 

Kedves Tagjaink, Partnereink, Barátaink! 

A JCC Budapest – Bálint Ház csapatával és más partnereinkkel egyeztetve, a járványügyi helyzetet végiggondolva, úgy döntöttünk, hogy bizonytalan időre a ház zárva tart. Tesszük ezt azért, mert felelősséget érzünk kis és nagy közösségünk jóllétéért, s mert szeretnénk megóvni a hozzánk járókat, valamint az ők hozzátartozóit, barátait, kisebb-nagyobb közösségeit.

Október 9. szerda, 18:00 - 20:00
Üvegplafon - Női Közéletmód
Egyenlőtlenséggel az egyenlőségért? – női kvóta és diszkrimináció
Jegyfoglalás
Kérjük, adja meg kötelező adatait (e nélkül a foglalás érvénytelen!)

Kérjük nyomtassa ki a visszaigazolt e-mailt. Jegyét ennek birtokában tudjuk biztosan kiadni!
Belépő: 700 Ft, db
Program kártya 500Ft db

Ajánlás
Kérjük adja meg adatait.
társadalmi beszélgetéssorozat

Moderátor: Réz Anna, filozófus | Résztvevők: Farkas Katalin, filozófus, a CEU pro-rektora | Schleicher Nóra szociológus | Szelényi Zsuzsa pszichológus
 
Legyen szó a politikai és közéletről, az akadémia világáról vagy a privát szektorról: a vezető pozíciókat túlnyomó többségében férfiak töltik be. Magyarországon például a Tudományos Akadémia doktorainak 15%-a, míg a parlamenti képviselőknek 9%-a nő. Milyen pszichológiai, társadalmi, intézményes mechanizmusok akadályozzák, hogy a nők áttörjék az úgynevezett "üvegplafont"? Milyen módszerek vezethetnek el a vezető pozíciók igazságosabb eloszlásához? Hatékonyak-e hazánkban a diszkriminációellenes törvények? Mit értünk pontosan pozitív diszkrimináción, és nem jelenti-e a férfiak negatív diszkriminálását? Erről beszélget az első Üvegplafon-esten meghívott vendégeivel Réz Anna, filozófus.
 

Az Üvegplafon-estekről:

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a nyugati demokráciákban élő nők előtt pontosan ugyanazok a lehetőségek nyitottak, mint a férfiak számára. A társadalomtudósok mégis nap mint nap szembesítenek bennünket a sokkoló ténnyel: az „átlagos” férfi és női élet továbbra is radikálisan különbözik egymástól. Attól függően, hogy milyen neműek vagyunk, a körülöttünk élők születésünktől kezdve máshogy nevelnek és máshogy szólnak hozzánk; másfajta szerepek elfogadására buzdítanak és más lehetőségekkel kecsegtetnek. Ezek a különbségek pedig később megmutatkoznak a tanulmányi eredményekben, a karrierválasztásokban, a fizetésekben, a családhoz való viszonyban.
 
Üvegplafon:
a nőkhöz kapcsolódó nemi sztereotípiák következtében lejátszódó hátrányos megkülönböztetés
Honnan erednek ezek a különbségek és mi élteti őket? Szabadon választanak a nők vagy valamifajta kényszer hatására cselekszenek, amikor rátérnek egy-egy tipikusan „női” életútra?
 
Beszélhetünk-e eltérő, de egyenrangú férfi és női szerepekről? Léteznek „elfogadható” és „elfogadhatatlan” különbségek a két nem között? Milyen eszközökkel küzdhetünk az utóbbiak ellen?
 
Az Üvegplafon-esteken elméleti szakemberek, érdekképviselők és azok, akiknek az érdekei védelemre szorulnak együtt beszélgetnek arról, milyen tipikus problémákkal kell a nőknek szembenézniük, és hogy hogyan segíthet a társadalom és a politikai döntéshozatal a nemek közti elfogadhatatlan különbségek mérséklésében.
 

További alkalmak:
 
November 6. szerda – Ugye tetszem? – a női szépség reprezentációi
 
Almási Kitti pszichológus, Lőrincz Dalma médiaszociológus, Mannheim Patrícia, a Plus Size Model Agency Budapest tulajdonosa
 
December 4. szerda - A férfi sír, a nő hazudik? – DNS és a nemi szerepek
 
Bereczkei Tamás pszichológus, egyetemi tanár, Gerle Éva blogger, a csakazolvassa.hu blog szerzője, Pléh Csaba pszichológus, egyetemi tanár, Szántó Nikolett autóversenyző
 
 

 

Belépő: 700 Ft, Program kártya 500Ft