Barion Pixel

Home
2022. július 4. hétfő |h k sze cs p szo v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Hanukatalizátor díjra jelöltek és közönségszavazás 5775
Megjelent: 2015. december 7. hétfő 12:00
 
„A közösség élő kölcsönös kapcsolatokból épül,
s az építő ennek élő és hatékony középpontja.”
(Martin Buber)
 
Szavazás a két kategória jelöltlistájának tetején. 
 
Idén is átadjuk a közösség szavazatai alapján megítélt Hanukatalizátor Díjat két kategóriában. A díj az 5775. zsidó naptári év élő és aktív, zsidó közösségért munkálkodó projektjeit/szervezeteit és egyéni teljesítményeit értékeli.
 
A díjjal szeretnénk kifejezni, hogy a zsidó közösség szolgálata a jövőnk megteremtésének egyik fontos alapja és szeretnénk, hogy a közösség tagjai és aktivistái lássák, hogy értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén erőn felül tesz a közösségéért. Fontosnak tartjuk, hogy a hétköznapokban megélt sikerek mellett egyszer egy évben együtt is kijelentsük, kinek a munkája volt ebben az évben a leginspirálóbb és leginnovatívabb. Hosszútávon a díj motivációt teremthet olyan fiataloknak is, akik ma még talán nem aktívak a közösségi életben.
 

A képen az eddigi díjazottak láthatók. | Felső sor: a 2014. díjátadás két nyertese Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Magyar Zsidó Levéltár igazgatója és CSILLAGOS HÁZAK projekt csapata | Középső sor: a 2013. díjátadás két nyertese a Kibuci Bucik a Lauder Javne Iskola temetőfelújító tábora és és Nagy jános Ádám a az Országos Rabbiképző Intézet - Zsidó Egyetemen megkezdett könyvtár megújítási munkálatok hátterében álló vállalkozó. | Alsó sor: a 2012. díjátadás két nyertese Dr. Szeszler Anna a Lauder Javne Iskola igazgatója és a Hanoar Hatzioni Hungary ifjúsági szervezet; Szász Károly

A TAVALYI DÍJÁTADÓRÓL IDE KATTINTVA OLVASHAT.

 
 
 • A díjazottakról a közösség dönt on-line szavazással, 2015. december 7. (hétfő) 12:00 és december 14. (hétfő) 12:00 között a www.balinthaz.hu/hanukatalizator5775 címen.
 • A szavazás eredményét a Bálint Ház weboldalán és Facebook oldalán hirdetjük ki 2015. december 14-én hétfőn 21:00-kor.
 • A jelöltről szóló pár soros indoklást a jelölő személyek küldték, ezeket szerkesztve közöljük.
 • Köszönjük azoknak, akik jelölést küldtek.

 

HANUKATALIZÁTOR EGYÉNI JELÖLTEK
(katalizátorként működő, a zsidó közösségért tett egyéni teljesítmény)


 • Borgula András
  A Gólem Színház művészeti vezetője, a Judafest események és a ZsiFi kreatív agya, mindemellett a KIBIC Szövetség és a Limmud Alapítvány önkéntesen rengeteget dolgozó elnöke. Összes munkájával, rádiós és tévés szerepléseivel egyre nagyobb hullámokat verve azon dolgozik, hogy a zsidó közösséget érintő dolgokról elgondolkodtasson, párbeszédet generáljon, együttműködéseket teremtsen a szervezetek között és ez által jobbá tegye a világot.
   
 • Büchler Tamás
  Több mint három éve Tomi vezeti a MiNYanim nevű programot, mely a budapesti Szochnut egyik legfontosabb projektje. Ez a program kelet-közép-európai és izraeli fiatal zsidó vezetőket képez ki, valamint fejleszti őket. Tomi az évek során kiemelkedő oktatóvá vált a közösségben, különösen az informális oktatás azon területén, amely a zsidó identitás, Izrael, a co-existence és társadalmi aktivizmus témaköreihez kapcsolódik.

   
 • Drelyó Ágnes
  A Magyar Zsidó Szociális Segély Alapítvány Önkéntes Programjának vezetőjeként nagyon sokat tett a gyöngyösi zsidó temető megrongált sírjainak helyreállításáért, a Mazsihisszel és a BSZH-val együttműködve. Ezen kívül aktívan részt vett több vidéki zsinagóga rendbe tételében és takarításában. Többször és aktívan segített a menekültek ellátásában, segítésében, adományok gyűjtésében, majd civil kezdeményezés formájában az adományok Szegedre szállításában.

   
 • Hámori György
  2014 őszén lett újra aktív a zsidó közösségben, azóta madrichból igazi zsidó vezetővé vált. Megújította a Taglit madrich képzést, aminek köszönhetően egyre több fiatal vehet részt a képzésen, akiket humorával, tudásával és lelkesedésével inspirál. A Mózes Házban eltöltött idő alatt egy új, aktív közösséget alakított ki. Ma ő a magyarországi Herzl Központ koordinátora, zsidó, és nem zsidó gyerekeknek tart informatív, szemléletformáló foglalkozásokat. Személye és munkája fontos, építő és motiváló, az egyik alapköve a mai fiatal zsidó közösségnek.
   
 • Keleti Dávid rabbi
  A Lativ Kolel vezetését és finanszírozását erőn felül biztosítja. Sok támogatót szerzett a magyarországi zsidók oktatására, ünnepek kóser megtartására, és szórakoztatásra, annak ellenére, hogy a magyar közösségről sokan lemondtak. A ráckevei Sabaton rendezvényre több mint 10.000 USD-t gyűjtött össze, idejét, energiáját, hatalmas kapcsolati hálóját nem kiemelve dolgozik a zsidóságért. Közösségébe mindenkit jó szívvel befogad, mindenkivel elfogadó, kedves. Egyaránt biztosít lehetőséget és segítséget vallásgyakorlásra, tanulásra, lelki fejlődésre vallásosok, kevésbe vallásosok, betérők, és betértek számára. Köztiszteletben álló, szuper ember.

   
 • Mircea Cernov
  A Mozaik Hub létrehozása miatt, amely megosztott munkateret és infrastruktúrát kínál zsidó közösségi szervezetek és kezdeményezések számára. A Mozaik Hub keretei között szervezett képzések, előadások és további tanulási lehetőségek mellett, szakmai, valamint pénzügyi támogatást biztosít közösségi szervezetek és kezdeményezések számára. Ezen kívül a magyar zsidó civil szervezetek irányában végzett évtizedes munkája miatt.

   
 • Nagy Erzsébet
  Aktív tagja a zsidó közösségi kulturális életnek. Kulturális sorozatokat szervez, ahol különböző művészeti ágakon keresztül mutat be fontos társadalmi kérdéseket, amelyek mindenkit érintenek. A 2014. évi Holokauszt Emlékévben nagyon aktívan vett részt több program megszervezésében, lebonyolításában.

   
 • Radnóti Zoltán rabbi
  Nagyon inspiráló, ahogy építi a zsidó identitást és befogadva, de a zsidó vallási értékeket szem előtt tartva és ahhoz felemelve integrálja a „jövevényeket". Célja a zsidóság „tudat ébresztése", honnan jön, hova megy, mi a célja az útjának, mi a szerepe a diaszpórában... és ezt szívvel - lélekkel, szeretettel, türelemmel teszi.

   
 • Toronyi Zsuzsanna
  Munkássága nyomán rendszeressé váltak az interaktív kiállítások. 2015-ben új, könnyen elérhető és a közösségi párbeszéd formálása szempontjából jól használható vándorkiállítást szervezett, a kiállítást kész, kompakt formában, egy lakókocsi berendezett terében valósították meg. A lakókocsi könnyen eljuttatható minden érdeklődő közösséghez, azonnal működő időszaki kiállítást nyújt. A lakókocsiban tervezett kiállítás a zsidó istenszolgálat központi elemének, az Amida imának a tartalmát ismerteti tárgyakkal, további interpretációk bemutatásával.

   
 • Verő-Bán Linda és Dr. Verő Tamás rabbi
  Linda és Tamás egyénileg is nagyon sokat tesznek a magyar zsidó közösségért. A Frankel zsinagógában együtt egy olyan közeget teremtettek meg, ahol kortól függetlenül az emberek szívesen térnek be hétről hétre. Viszont ezzel nem ér véget a „munkájuk”. Mert számos más szervezet vagy kezdeményezés nélkülük vagy egyáltalán nem, vagy nagyon más lenne, legyen szó mondjuk Szarvasi Ifjúsági Táborról vagy a Judafest Fesztiválról, Bálint házas programokról. Lelkükön viselik az emberek és a közösség sorsát és mindig valami újjal próbálnak előállni, jó példa erre a Super Rabbi kezdeményezésük. Vagy az, hogy támogatásukkal létrehozták a BBYO ifjúsági szervezetet Budapesten.
 
 
HANUKATALIZÁTOR INNOVÁCIÓ JELÖLTEK
(innovatív közösségi kezdeményezések)
 

 

 • 70 év unokái című kiállítás
  Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a Madách téren mutatta be „70 év unokái" című köztéri fotókiállítását a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából. A bemutatott képeken a vészkorszakot túlélő magyar zsidók láthatók unokáikkal, dédunokáikkal, legtöbb esetben saját otthonukban. A 25 alkotás mindegyike a generációk egymás mellett élését, a túlélést, a továbbélést szimbolizálja, a legtöbb fotón rövid ismertető is olvasható a szereplőkről. „A holokauszt nem csak a történelemkönyvekben, de emberek személyes életében is megtörtént, ám van jelenünk és jövőnk, a múlt nem győzött le minket. Utódaink jelentik a biztosítékot a hitre, a hagyományra, a szabadságra, az életre, a jövőre és a múltra. Ezért láthatók a képeken a legfiatalabb generáció tagjai is, hiszen a múlt, a jelen és a jövő így együtt jelenik meg szemünk előtt.”

 

 • Gólem Színház - Jön a gólem! projektje
  A projekt célja az emlékezés kultúrájának javítása, másrészt lehetőséget teremteni az őszinte, félelmek nélküli párbeszédre, az előítéletekről való közös gondolkodásra, a tévhitek eloszlatására. A közvetlen célcsoport azoknak a kiválasztott településeknek és térségeknek a lakosai, ahol 1944 előtt nagyobb zsidó közösségek éltek, mint pl. Gyöngyöspata, Verpelét, Mezőcsát stb. 1944-ig többszázezer zsidó élt vidéki településeken. A ma ott élők nem is tudják, mennyi szálon kapcsolódik történelmük a zsidóságéval, pedig még élnek néhányan, akik emlékezhetnek. Sok ilyen helyen nő a szélsőjobboldali eszmék térnyerése, a helyi közbeszédet, gondolkodásmódot rengeteg előítélet terheli. Az indulatok félelem nélküli megbeszéléséhez nincs megfelelő platform. A projekt segít, hogy azok, akik ott élnek, megismerjék a saját lakóközösségük történetét, bűneit és áldozatait is, és ezáltal elindulhat egy termékeny, a feszültségek feldolgozását segítő párbeszéd.
   
 • groszmannlili.blog.hu
  A blog a Cserépfalu környéki zsidóság történetéről szól. Balázs István és Tóth Péter naplójában digitalizált iratokat mutat be, interjúkat készít és keresi, kutatja a még élő primer forrásokat. A 18. század végén létrejött és 1940-ben még mintegy ezerfős Mezőkövesd-környékbéli izraelita hitközség egykor fontos része volt a környék gazdasági, társadalmi és kulturális életének, mára azonban megszűnt. A kutatók évente egyszer legyalogolják azt a távot, amit 1944 májusában a cserépiek is megtettek a mezőkövesdi gettóig.
   
 • Hanna Klub
  A Hanna  Klub több mint  10 éve teremt lehetőséget zsidó nőknek, hogy évente öt alkalommal együtt töltsenek egy tartalmas estét baráti körben. Jó érzés olyan azonos érdeklődésű zsidó nőkkel találkozni, akik hasonlóan élik meg a zsidóságukat. Az egyes találkozásokon felmerülő témák -  akár a közeledő ünnepek, akár valamilyen aktuális közéleti kérdés alapos ismertetése - nagyon gyakran új, eddig nem ismert információval gazdagítja a  jelenlévőket. Mindezeket a tartalmas programokat szép környezetben kóser vacsora mellett élvezhetjük. A sikeres program minden percében érezhető a szervezők sokoldalú, odaadó munkája.
   
 • Hosszúlépés - Járunk? városi séták csapata
  A tematikus városi sétákat szervező Hosszúlépés csapata évek óta egyre több programon mutatja be Budapest zsidó múltját és jelenét. Sétáikon a város sokszínűségét közel hozzák a benne lakókhoz, és az idelátogatókhoz. Rendszeresen szerveznek zsidó témájú sétákat, így olyanokhoz is eljutnak Budapest zsidó történetének kevésbé ismert részletei, akiket hagyományos eszközökkel nem lehet elérni. Eddigi működésük során több száz hasonló programot szerveztek, a zsidósághoz kötődő különböző fesztiválok alkalmából (pl. Negyed7Negyed8, ZsiFi). Ezen kívül meghirdettek díjmentes sétákat. melynek segítségével még több emberhez jutnak el programjaik. Zsidósággal foglalkozó sétáik közé tartozik Budapest kóser arca, amely a gasztronómia felől közelítik meg a zsidó kultúrát, a Rejtett zsinagógák című programon a zsidóság dualizmus korabeli történetét mutatják be, megismertetve a közönséget több alig ismert zsinagógával. Két különleges egykori zsidó közösséget mutat be az Újvilág Óbudán és a nyolcadik kerületi zsidósággal foglalkozó Vagány zsidók című séta.

   
 • Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda
  A 25 éves Lauder óvoda kibővült csapata az elmúlt évben nagy gondot fordított a fejlesztésre, innovációra. A korábbi három csoport bővült egy „mini” és egy angol nyelvű csoporttal. Ma már több mint 100 ovist és családját segítik a zsidó hagyományok és kultúra megismerésében, ápolásában. A zsidóság megélése része mindennapjaiknak és közösségi ünnepeiknek. Küldetésük az ünnepek, hagyományok átadása, a zsidó kultúra közvetítése, közösség építés, közös családi, óvodai ünnepek megtartása, szervezése az óvoda falain belül és kívül. Fontosnak tartják, hogy a családok minél többféle zsidó közösséggel megismerkedjenek, mindeközben tiszteletben tartják minden család zsidóságfelfogását. Budapest számos rabbijával ápolnak szoros kapcsolatot.

   
 • Kő kövön - Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából kiállítás a Néprajzi Múzeumban
  A Néprajzi Múzeum olyan kiállítást tár a látogató elé, amely megkísérli előhívni azt a képet, ami a Holokauszt előtti időszakból megismerhető a magyar vidéki zsidóságról. Mindezt úgy, hogy közben a megmaradó, újraéledő magyar zsidó kultúra elemeire is reflektál. Ez a kollekció - egy-egy tárgy kivételével - még soha nem szerepelt kiállításon.

   
 • MACCABI VAC és 2015 EMG magyar csapat
  Idén július 27. és augusztus 5. között Berlinben rendezték meg az Európai Maccabi Játékokat, ahol számos ország legkiválóbb zsidó sportolói vettek részt. A Maccabi VAC fantasztikus sportolókkal és önkéntesekkel vágott neki a zsidó olimpiának. Az idei Európai Maccabi Játékokon Magyarország az országos listán a 8. helyezést érte el a megnyert 19 éremmel, így rájuk nem csak a zsidó közösség, hanem egész Magyarország is büszke lehet.
   
 • Radnóti Zoltán rabbi
  Nagyon sokat tesz a közösségi élet kialakításához, a „jó zsidónak lenni érzés" megéléséhez, valamint a zsidóság kifelé való elfogadtatáshoz, úgy, hogy közben a vallási értékek, a zsidó identitás ne csorbuljon.

   
 • Tantárgy és barkochba kiállítási tanterem a Néprajzi Múzeumban
  Diák közreműködőkkel, középiskolás csoportoknak szóló interaktív kiállítási program, amely egyedülálló lehetőség a magyar vidéki zsidóság kultúrájának és történetének megismerésére. Ezt az egyedülálló kiállítási tantermet középiskolás diákok készítették a „Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából" című kiállítás részeként. Hat középiskola diákja működött itt együtt, akik közösen megtervezték a koncepciót, majd együtt elrendezték a tárgyakat, elkészítették a dekorációt és kitalálták a múzeumpedagógiai programot is.
   
 • Zsidó mesék – Közös a történetünk, Gárdos Péter filmrendező
  Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felkérésére Gárdos Péter filmrendező a csillagos házakban készített rövid videókat ismert és elismert művészekkel, közéleti és tudományos személyiségekkel arról, hogy mit jelent számukra a zsidóság. A több mint 50 megszólaló többsége nem zsidó vallású, identitású.
Nyomtatási kép