h k sze cs p szo v
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

Radnóti Zoltán rabbit és a 100 év - 100 tárgy  kiállítást díjazta a zsidó közösség
Megjelent: 2016. december 27. kedd 19:45
 
„A közösség élő kölcsönös kapcsolatokból épül,
s az építő ennek élő és hatékony középpontja.”
(Martin Buber)
 
Kedves Barátaink!
 
A Hanukatalizátor Díjjal a Bálint Ház a közösség szolgálatát kívánja elismerni. Kimondott célunk, hogy minél többen, különösen a fiatalok, lássák: értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén aktívan, akár erőn felül tesz a környezetében élő társaiért, tevékenyen részt vesz a közösségformálásban - mondta el a díjról Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója.

Köszönjük mindazoknak, akik szavaztak a Hanukatalizátor díj jelöltjeire. Gratulálunk a nyerteseknek és mindenkinek további sok sikeres innovációt kívánunk!
 
A december 27-i Hanuka Csodaországban gyerekprogram során a Bálint Házban a díjat két kategóriában osztottuk ki:
 
  • Egyéni (katalizátorként működő, a zsidó közösségért tett egyéni teljesítmények)
 
A díj nyertese Radnóti Zoltán a Zsidó Közösségi Szeretetszolgálat alapító tagja, motorja. Nagyon inspiráló, ahogy építi a zsidó identitást és befogadva, de a zsidó vallási értékeket szem előtt tartva. Mindezt szívvel - lélekkel, szeretettel, türelemmel teszi.
 
  • Innováció (innovatív egyéni vagy szervezeti közösségi kezdeményezések)
 
A díjat a 100 év - 100 tárgy - a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítása nyerte el. A 100 év - 100 tárgy kiállítás a 32 éve változatlan állandó kiállítás régi helyét próbálja betölteni, teljesen új alapra helyezi a magyar zsidó kultúráról és közösségekről való múzeumi gondolkodást. Nem a közösség eseménytörténetét veszi végig évről évre, hanem a múzeum és a levéltár gyűjteményi idejét tekinti alapnak és azt javasolja először: gondolkodjunk az időről.
 

Az előzetes jelölések után a nyertesekről a közönség döntött. Egyéni kategóriában idén Borgula András, Czink Tamás, Dési János, Gráner Marian, Kőszegi Zsófia, Márkus Sándor, Mayer András és Mayer Gábor, Radnóti Zoltán, valamint Szilágyi Erzsébet, míg a közösségi produkciók, szervezetek közül a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár már említett kiállítása, valamint az Adománytaxi, az Éld át! projekt, a Tolerancia méter – Az Élet Menete Alapítvány, a Szakácskönyv a túlélésért tantermi projekt - Gólem Színház, Centrópa, Haver, a Talmud nem csak nőknek és a Zsidó mesék 2 kapott jelölést a Hanukatalizátor Díjra. Itt olvashat részletesen a jelöltekről.

A rendezvényen Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója azt mondta: a díjat pár évvel ezelőtt azzal a céllal alapították, hogy méltó módon ismerjék el azokat, akik kiemelkedően aktívan veszik ki részüket a zsidó közösségi élet építéséből. Hozzátette: a Hanukatalizátor Díj súlyát az adja, hogy nem zsűri vagy bizottság ítéli oda az elismerést, hanem maga a közösség szavaz róla. Beszédet mondott Kiss Henriett, a Mazsihisz alelnöke is, aki mind a díjátadás, mind a Hanuka alkalmából emlékeztetett a zsidó közösség építésének és erősítésének, valamint a hagyományok továbbadásának fontosságára.

Az elismerés átadása után Radnóti Zoltán rabbi érdeklődésünkre azt mondta: nem számított rá, hogy ő lesz a díjazott, csak reménykedett benne, hiszen a kezdeményezést egyrészt nagyon fontosnak tartja, másrészt a jelöltek névsora kiváló volt. Arra a kérdésünkre, hogy a jelöltek közül ő maga kinek adta volna a díjat, a rabbi azt válaszolta: ha csak rajta múlt volna, akkor mindenkinek megosztva, mert minden jelölt megérdemli, hiszen mindannyian a magyar zsidóságért dolgoznak, azért, hogy ez a közösség még szebb, jobb és potensebb lehessen. Mint fogalmazott: nagy dolognak tartja, hogy ő vehette át a díjat, hiszen az eredmény közönségszavazáson múlt, amit sokra értékel.

 

 

 

Nyomtatási kép