Home
2021. december 3. péntek |h k sze cs p szo v
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
 
Ünnepi mulatság a fák újéve alkalmából

Megjelent: 2018. január 29. hétfő 16:30
A Bálint Ház szervezésében, Verő Tamás főrabbival tartottak gyümölcsszéder estét tegnap a budapesti Csányi utcában, ahol a gyerekek és szüleik játékos, oldott formában sajátíthatták el az ünnep legfontosabb tudnivalóit.
 
 

Bálint Ház (@balinthaz) által megosztott bejegyzés,

E héten szerdára esik a zsidó időszámítás szerinti Svát hónap tizenötödike, amely a fák újéve, s egyik legékesebb bizonyítéka, hogy a huszadik században megalkotott „környezettudatos szemléletmód” fogalma már több mint kétezer éve is létezett: ezt le lehet vezetni magából a Tórából. A fák, a természet, a környezet tiszteletét és megbecsülését jelzi, hogy egy bölcs zsidó tanító mondása szerint, ha faültetés közben érkezne meg a Messiás, akkor először ültesd el a fát, és csak utána köszöntsd a Megváltót.

A közelgő ünnep alkalmából múlt vasárnap rendeztek Tu BiSvát széder estét az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárnak és a Zsidó Erzsébetváros Klubnak is helyet adó, a budapesti Csányi utca 5. szám alatt található létesítményben. (A rendezvényt a Bálint Ház munkatársai szervezték, és azért tartották a Csányi utcában, mert az intézmény még felújítás alatt áll.)

 

Tu Bisvat a fak szuletesnapja, mutatjuk hogyan nônek nagyra a fák. :)

Bálint Ház (@balinthaz) által megosztott bejegyzés,

A gyerekeket és szüleiket Fritz Zsuzsanna, a Bálint Ház vezetője köszöntötte, majd a gyerekek egyik első számú kedvence, Verő Tamás, a Frankel zsinagóga rabbija következett, akivel játékos formában sajátíthatták el az ünnep legfontosabb tudnivalóit.
Megtudhattuk a főrabbitól, hogy a Tu BiSvát a négy zsidó újév egyike a vallási újév, a naptári újév és a tizedek újévével együtt. Verő Tamás szavaira a résztvevők egy-egy pillanatra fákat utánoztak – leguggoltak, megnőttek, majd a kezüket, azaz a karjaikat rázták, hogy megtanulják: az ember a mező, míg a Tóra az élet fája.
A vallásos zsidó ember szerint a fákat ezért legalább olyan becsben kell tartani, mint az embert – gyümölcsfát még akkor sem szabad kivágnia, ha a fájával egyébként fűteni akarnánk. A főrabbi kérésére a gyerekek azt is elképzelték, hogy Cfát városában a XVI. században élvén követik a széder rendjét, pontosan úgy, ahogyan annak idején a bölcsek tették és tanították.Mivel a hagyomány szerint Tu BiSvátkor tizenöt féle gyümölcsöt kell enni, az aulában elhelyezett asztalok roskadoztak a gyümölcsöktől. Természetesen nem hiányoztak a kínálatból a Tóra által megemlített, Izraelben honos magvak és gyümölcsök: az árpa, búza, datolya, füge, gránátalma, olívabogyó és szőlő.
A szervezők azonban kitettek magukért, és a hét „alaphozzávalón” kívül csemegézhettünk almát, aszalt barackot, aszalt szilvát, banánt, diót, kivit, mogyorót, narancsot is.

K. Zs.

forrás: http://www.mazsihisz.hu/2018/01/29/unnepi-mulatsag-a-fak-ujeve-alkalmabol-11387.html


 


Kattints ide, ha tudni akarod mi az a Tu Bi'Svát?

 

 

 

 

 

Nyomtatási kép