Home
2020. december 1. kedd |h k sze cs p szo v
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

Kihívások a kortárs olvasónak: bibliai történetek máshogy, mint ahogy megszoktuk

Budapest @ 2018. szeptember 5. szerda 10:22

 
A bibliai Teremtés (Berésit) könyvének történeteit sokan ismerik nagy vonalakban, de kevesen szenteltek időt e történetek irodalmi részletei tanulmányozásának. Az előadások Mózes első könyvét a kortárs olvasó számára jelentett kihívások szempontjából vizsgáljak. Minden előadás három fő kérdéskört vizsgál:
  1. Hogyan kell érteni a történetet a saját irodalmi és kulturális környezetében, és hogyan segít a modern biblia kutatás a Tóra mélyebb megértésében?
  2. Milyen szimbolikus jelentést hordoznak a történetek a hagyományos magyarázók és a kortárs tudományos értelmezők szerint?
  3. Milyen erkölcsi kihívásokat vet fel a kortárs olvasó számára a Tóra?

Az előadásokat Balázs Gábor, Izraelben végzett eszmetörténész tartja, aki jelenleg az Országos Rabbiképző Intézet és Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse.
Az izraeli Bar-Ilan egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Hitközség alelnöke.

Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, klasszikus és modern zsidó források tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára. Az előadássorozat jellegénél fogva élvezhető azok számára is, akik már rendelkeznek háttér ismeretekkel, de azoknak is, akik még csak most kezdik az ismerkedést a zsidó hagyománnyal. 

Az előadások témái 

Az előadásokra kéthetenként csütörtökön kerül sor, kezdés: 18:00

Szeptember 20. – 1. előadás
A Tóra két teremtéstörténete – mi az evolúció elmélete által felvetett legnagyobb probléma? I. rész.

Az előadás fő kérdései: Hány teremtéstörténet van a Tórában, mi ezek történelmi kontextusa és lehetséges szimbolikus jelentése? Hol van az ember helye a többi élőlény között? Létezik az emberi lélek az evolúció elmélete szerint? Mi Isten és az Első Ember neme?

Október 11. – 2. előadás
A Tóra két teremtéstörténete – mi az evolúció elmélete által felvetett legnagyobb probléma? II. rész. (Az előadás az első rész meghallgatása nélkül is érthető)

Az előadás fő kérdései: Hány teremtéstörténet van a Tórában, mi ezek történelmi kontextusa és lehetséges szimbolikus jelentése? Hol van az ember helye a többi élőlény között? Létezik az emberi lélek az evolúció elmélete szerint? Mi Isten és az Első Ember neme?

Október 25. – 3. előadás
Leviathán, Behemót és az ősszörnyek: Biblia és mitológia

Az előadás fő kérdései: Vajon teljes összhangban áll-e a Tóra teremtéstörténete más bibliai történetekkel és a hagyományos zsidó magyarázatok egy részével? Segítenek az ókori keleti mitológiai szövegek a Tóra pontosabb megértésében? Vannak mitológiai szörnyek a zsidó Szentírásban?

November 8. – 4. előadás
Az Éden kert, a „tudás fája”, és a bűnbeesés története I. rész

Az előadás fő kérdései: Van-e más mitológiákban is Éden kert és bűnbeesés? Mi volt a „rossz és a jó tudásának fája” és miért volt tilos enni róla? Mi volt az első bűn és ki a felelős érte?

November 22. – 5. előadás
Az Éden kert, a „tudás fája”, és a bűnbeesés története II. rész (Az előadás az első rész meghallgatása nélkül is érthető)

Az előadás fő kérdései: Van-e más mitológiákban is Éden kert és bűnbeesés? Mi volt a „rossz és a jó tudásának fája” és miért volt tilos enni róla? Mi volt az első bűn és ki a felelős érte?

December 13. – 6. előadás
Káin és Ábel valamint az első gyilkosság

Az előadás fő kérdései: Miért ölte meg Káin Ábelt? Mi volt a büntetése? Meddig merészkedett a hagyományos zsidó magyarázó irodalom Káin bűne értelmezésében?
 

Jelentkezz, regisztrálj, gyere!

Az esemény klub jellegénél fogva kizárólag az első 30 jelentkezőt tudjuk csak regisztrálni és beengedni a terembe.

Belépő: 1000 Ft / alkalom
Ha diák vagy van egy jó hírünk, ha nem fér bele a belépővásárlás, akkor a vendégünk vagy, persze hozd magaddal érvényes nappali tagozatos diákigazolványodat.  :)
A szeminárium nyitott, ha szeretnél tutira menni kérjük, regisztrálj, hogy biztosítsd a helyed a korlátozott férőhelyű teremben - mi pedig így tudjuk, hány székre, fénymásolatra és pohárra lesz szükségünk.

Szervező

 
 

A szeminárium főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő JDC-MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.
Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI), Narancsliget Adományközpont és Női Egészségmegőrző Program.
Nyomtatási kép