Barion Pixel

Home
2022. szeptember 28. szerda |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
 
Kihívások a kortárs olvasónak: bibliai történetek máshogy, mint ahogy megszoktuk

Budapest @ 2018. szeptember 5. szerda 10:22

 
A bibliai Teremtés (Berésit) könyvének történeteit sokan ismerik nagy vonalakban, de kevesen szenteltek időt e történetek irodalmi részletei tanulmányozásának. Az előadások Mózes első könyvét a kortárs olvasó számára jelentett kihívások szempontjából vizsgáljak. Minden előadás három fő kérdéskört vizsgál:
  1. Hogyan kell érteni a történetet a saját irodalmi és kulturális környezetében, és hogyan segít a modern biblia kutatás a Tóra mélyebb megértésében?
  2. Milyen szimbolikus jelentést hordoznak a történetek a hagyományos magyarázók és a kortárs tudományos értelmezők szerint?
  3. Milyen erkölcsi kihívásokat vet fel a kortárs olvasó számára a Tóra?

Az előadásokat Balázs Gábor, Izraelben végzett eszmetörténész tartja, aki jelenleg az Országos Rabbiképző Intézet és Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse.
Az izraeli Bar-Ilan egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Hitközség alelnöke.

Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, klasszikus és modern zsidó források tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára. Az előadássorozat jellegénél fogva élvezhető azok számára is, akik már rendelkeznek háttér ismeretekkel, de azoknak is, akik még csak most kezdik az ismerkedést a zsidó hagyománnyal. 

Az előadások témái 

Az előadásokra kéthetenként csütörtökön kerül sor, kezdés: 18:00

Szeptember 20. – 1. előadás
A Tóra két teremtéstörténete – mi az evolúció elmélete által felvetett legnagyobb probléma? I. rész.

Az előadás fő kérdései: Hány teremtéstörténet van a Tórában, mi ezek történelmi kontextusa és lehetséges szimbolikus jelentése? Hol van az ember helye a többi élőlény között? Létezik az emberi lélek az evolúció elmélete szerint? Mi Isten és az Első Ember neme?

Október 11. – 2. előadás
A Tóra két teremtéstörténete – mi az evolúció elmélete által felvetett legnagyobb probléma? II. rész. (Az előadás az első rész meghallgatása nélkül is érthető)

Az előadás fő kérdései: Hány teremtéstörténet van a Tórában, mi ezek történelmi kontextusa és lehetséges szimbolikus jelentése? Hol van az ember helye a többi élőlény között? Létezik az emberi lélek az evolúció elmélete szerint? Mi Isten és az Első Ember neme?

Október 25. – 3. előadás
Leviathán, Behemót és az ősszörnyek: Biblia és mitológia

Az előadás fő kérdései: Vajon teljes összhangban áll-e a Tóra teremtéstörténete más bibliai történetekkel és a hagyományos zsidó magyarázatok egy részével? Segítenek az ókori keleti mitológiai szövegek a Tóra pontosabb megértésében? Vannak mitológiai szörnyek a zsidó Szentírásban?

November 8. – 4. előadás
Az Éden kert, a „tudás fája”, és a bűnbeesés története I. rész

Az előadás fő kérdései: Van-e más mitológiákban is Éden kert és bűnbeesés? Mi volt a „rossz és a jó tudásának fája” és miért volt tilos enni róla? Mi volt az első bűn és ki a felelős érte?

November 22. – 5. előadás
Az Éden kert, a „tudás fája”, és a bűnbeesés története II. rész (Az előadás az első rész meghallgatása nélkül is érthető)

Az előadás fő kérdései: Van-e más mitológiákban is Éden kert és bűnbeesés? Mi volt a „rossz és a jó tudásának fája” és miért volt tilos enni róla? Mi volt az első bűn és ki a felelős érte?

December 13. – 6. előadás
Káin és Ábel valamint az első gyilkosság

Az előadás fő kérdései: Miért ölte meg Káin Ábelt? Mi volt a büntetése? Meddig merészkedett a hagyományos zsidó magyarázó irodalom Káin bűne értelmezésében?
 

Jelentkezz, regisztrálj, gyere!

Az esemény klub jellegénél fogva kizárólag az első 30 jelentkezőt tudjuk csak regisztrálni és beengedni a terembe.

Belépő: 1000 Ft / alkalom
Ha diák vagy van egy jó hírünk, ha nem fér bele a belépővásárlás, akkor a vendégünk vagy, persze hozd magaddal érvényes nappali tagozatos diákigazolványodat.  :)
A szeminárium nyitott, ha szeretnél tutira menni kérjük, regisztrálj, hogy biztosítsd a helyed a korlátozott férőhelyű teremben - mi pedig így tudjuk, hány székre, fénymásolatra és pohárra lesz szükségünk.

Szervező

 
 

A szeminárium főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő JDC-MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.
Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI), Narancsliget Adományközpont és Női Egészségmegőrző Program.
Nyomtatási kép