Home
2020. december 1. kedd |h k sze cs p szo v
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3

 

 

 
5780-81. évi zsidó naptár
 
2020. Július 30.
Tisá beÁv (Áv 9.)

2020. Szeptember 19.
Ros Hásáná (Tisri 1.)


2020. Szeptember 28.
Jom Kipur (Tisri 10.)


2020. Október 3.
Szukot (Tisri 15.)


2020. Október 11.
Szimhát Tóra (Tisri 23.)


2020. December 11-18.
Hanuka (Kiszlév 25.)

 

Családi Purim játékokkal - és kis rejtett oktatással
Budapest @ 2019. április 2. hétfő 16:00
 
Szabadulószoba, gigászi társasjáték, színjátszó előadás, koncert, közös tánc, arcfestés és pontgyűjtés. Mindez csak egy vázlatos felsorolás arról, mi minden várt a gyerekekre a Bálint Házban tartott családi Purimon, ahol nemcsak a szórakozáson volt a hangsúly, hanem picit a tanuláson is
 
„Már többször is jártunk a Bálint Házban, de először vagyunk itt Purimon. Tetszenek a programok. Változatosak, lefoglalják a gyerekeket, és a szülőknek is van mit látniuk vagy tapasztalniuk.” – meséli egy apuka, miközben éppen próbálja levideózni, ahogy kislánya egy már-már emberméretű dobókockával dob az óriási társasjátékon, ami a Purim történetét dolgozza fel. 
 
Ez a rendezvény egyik legragyogóbb sztárja. „Azt élvezik a gyerekek a legjobban, hogy egy nagy dobókockával dobhatnak. A célba a Purim történetén keresztül juthatnak be. Ha Dávid csillagra érnek, mindig kapnak egy kérdést az ünneppel kapcsolatosan. Legtöbbször tudják a választ, de ha nem, akkor segítünk nekik. Mindig mesélek nekik kicsit a Purimról, így rájönnek a megoldásra, megismerik a történetet és kicsit bele is élik magukat.” – mesélni Bányai Dafna, önkéntes.
 
 „Minden állomás kapcsolódik valamilyen módon az ünnephez. Valamelyik nagyon lazán, valamelyik hangsúlyosabban. A közönségünk egy részének, aki többet tud az Purimról, mások az igényeik, mint azoknak, akiknek ez az első találkozása vele. Maga a színházi előadás is a Purim történetét dolgozta fel, különös módon, de a jelmezes felvonulásnál is ott ül Ahasvérus király.  ”– mondja Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója. „Azt akarjuk elérni, hogy miután a gyerekek és szülők hazamennek, legalább annyi maradjon meg a fejükben, hogy ki volt Eszter, Hámán, Ahasvérus vagy Mordekhai.
 
A programokat és a játékokat Szendy Barbi és Kőszegi Juci szervezték meg és legtöbbjük a Bálint Ház szellemi terméke. A cél az volt, hogy a résztvevők szórakozás közben észre se vegyék, hogy tanulnak. Így az édességes pultnál Hámán füleit lehetett feldíszíteni, a nagy kedvenc szabadulószobában is felbukkantak az ünneppel kapcsolatos feladványok, de még az embernagyságú kirakón is a Purim szereplői voltak láthatók.  A programokon való részvétellel a kicsik pontokat is gyűjthettek egy Kaland Ház elnevezésű füzetbe, melyet minden zsidó ünnep alkalmával újabb fejezetekkel egészítenek ki. Az összegyűlt pontokat a nap végén ajándékokra lehetett beváltani.
 
Fritz Zsuzsa szeretné, ha a jövőben a felnőttek is érdeklődőbbek lennének. Ezért már tettek is lépéseket. „Meghívtuk Wéber Edinát, aki nálunk tart egy nagyon izgalmas felnőttoktató tanfolyamot, hogy készüljön előadással a szülőknek. Sokan, akik idehozzák a gyerekeiket, csak le akarnak ülni a kávézóba, enni egy sütit és pihenni. Ezt persze teljesen megértem. De nem adjuk fel. Remélem sikerül elterjeszteni a köztudatba, hogy ezeken az alkalmakon a felnőttekre is gondolunk. Sok olyan szülő van, aki nem abban nőtt fel, hogy mik a zsidók hagyományok. Így talán közelebb tudjuk őket hozzájuk hozni.”
 
Április 20-án Családi széderrel folytatódik a Kaland Ház sorozatunk. Gyertek el család-barát széderünkre, és keljünk át együtt a Vörös-tengeren száraz lábbal! További információt itt találsz. 
 
 
Nyomtatási kép