Barion Pixel

Home
2022. szeptember 28. szerda |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
 
Családi Purim játékokkal - és kis rejtett oktatással
Budapest @ 2019. április 2. hétfő 16:00
 
Szabadulószoba, gigászi társasjáték, színjátszó előadás, koncert, közös tánc, arcfestés és pontgyűjtés. Mindez csak egy vázlatos felsorolás arról, mi minden várt a gyerekekre a Bálint Házban tartott családi Purimon, ahol nemcsak a szórakozáson volt a hangsúly, hanem picit a tanuláson is
 
„Már többször is jártunk a Bálint Házban, de először vagyunk itt Purimon. Tetszenek a programok. Változatosak, lefoglalják a gyerekeket, és a szülőknek is van mit látniuk vagy tapasztalniuk.” – meséli egy apuka, miközben éppen próbálja levideózni, ahogy kislánya egy már-már emberméretű dobókockával dob az óriási társasjátékon, ami a Purim történetét dolgozza fel. 
 
Ez a rendezvény egyik legragyogóbb sztárja. „Azt élvezik a gyerekek a legjobban, hogy egy nagy dobókockával dobhatnak. A célba a Purim történetén keresztül juthatnak be. Ha Dávid csillagra érnek, mindig kapnak egy kérdést az ünneppel kapcsolatosan. Legtöbbször tudják a választ, de ha nem, akkor segítünk nekik. Mindig mesélek nekik kicsit a Purimról, így rájönnek a megoldásra, megismerik a történetet és kicsit bele is élik magukat.” – mesélni Bányai Dafna, önkéntes.
 
 „Minden állomás kapcsolódik valamilyen módon az ünnephez. Valamelyik nagyon lazán, valamelyik hangsúlyosabban. A közönségünk egy részének, aki többet tud az Purimról, mások az igényeik, mint azoknak, akiknek ez az első találkozása vele. Maga a színházi előadás is a Purim történetét dolgozta fel, különös módon, de a jelmezes felvonulásnál is ott ül Ahasvérus király.  ”– mondja Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója. „Azt akarjuk elérni, hogy miután a gyerekek és szülők hazamennek, legalább annyi maradjon meg a fejükben, hogy ki volt Eszter, Hámán, Ahasvérus vagy Mordekhai.
 
A programokat és a játékokat Szendy Barbi és Kőszegi Juci szervezték meg és legtöbbjük a Bálint Ház szellemi terméke. A cél az volt, hogy a résztvevők szórakozás közben észre se vegyék, hogy tanulnak. Így az édességes pultnál Hámán füleit lehetett feldíszíteni, a nagy kedvenc szabadulószobában is felbukkantak az ünneppel kapcsolatos feladványok, de még az embernagyságú kirakón is a Purim szereplői voltak láthatók.  A programokon való részvétellel a kicsik pontokat is gyűjthettek egy Kaland Ház elnevezésű füzetbe, melyet minden zsidó ünnep alkalmával újabb fejezetekkel egészítenek ki. Az összegyűlt pontokat a nap végén ajándékokra lehetett beváltani.
 
Fritz Zsuzsa szeretné, ha a jövőben a felnőttek is érdeklődőbbek lennének. Ezért már tettek is lépéseket. „Meghívtuk Wéber Edinát, aki nálunk tart egy nagyon izgalmas felnőttoktató tanfolyamot, hogy készüljön előadással a szülőknek. Sokan, akik idehozzák a gyerekeiket, csak le akarnak ülni a kávézóba, enni egy sütit és pihenni. Ezt persze teljesen megértem. De nem adjuk fel. Remélem sikerül elterjeszteni a köztudatba, hogy ezeken az alkalmakon a felnőttekre is gondolunk. Sok olyan szülő van, aki nem abban nőtt fel, hogy mik a zsidók hagyományok. Így talán közelebb tudjuk őket hozzájuk hozni.”
 
Április 20-án Családi széderrel folytatódik a Kaland Ház sorozatunk. Gyertek el család-barát széderünkre, és keljünk át együtt a Vörös-tengeren száraz lábbal! További információt itt találsz. 
 
 
Nyomtatási kép