Barion Pixel

Home
2022. szeptember 28. szerda |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
 
Talmud a színpadon, avagy Mózes és az első időutazás

Budapest @ 2019. május 13. hétfő, 10:44 @ szerző: Szerző: Kácsor Zsolt

 

Az Itt és Most Társulat tagjait és Balázs Gábor eszmetörténészt láthattuk-hallhattuk egy improvizációs színházi előadás keretében a budapesti Mozsár kávézóban.A „Talmud a Színpadon” elnevezésű produkció a Magvető Caféból megismert Talmud NOW (Talmud nem csak Nőknek – Talmud not only for Women) ötletgazdáinak kezdeményezésére született meg: igaz, a helyszín ezúttal nem a Dohány, hanem a Nagymező utca volt, azon belül is a Mozsár kávézó és étterem emeleti nagyterme. Az est folyamán az Itt és Most Társulatot láthattuk-hallhattuk Balázs Gábor eszmetörténész társaságában. 

A koncepció az volt, hogy a színészek a Balázs Gábor által ismertetett rövidebb-hosszabb talmudi betétekhez, történetekhez, magyarázatokhoz kapcsolódva, az ő felvezetésére adnak elő különböző improvizatív jeleneteket. A társulat tagjai a begyakorolt poénokra kihegyezett dramaturgiára, a helyzetkomikum sajátosságaira, a feszes, pörgős dialógusváltásokra alapozták a kellékek és díszletek nélkül megvalósított előadást.

IMG_7531a.jpg

Habár az Itt és Most Társulat színészei sem vették félvállról a feladatot, számomra az est főszereplője Balázs Gábor volt, aki rutinos előadói gyakorlattal csillogtatta meg a mély judaisztikai tudását. Azt értem ezalatt, hogy képes volt olyan szellemes és személyes modorban „sztorizni” Mózesről, rabbi Akibáról vagy rabbi Meirről, mintha ő maga is jelen lett volna azokban a talmudi történetekben, amelyekről mesélt. 

Előadásmódjában megelevenedtek előttünk a Talmud egyes szerzői is, akik az eszmetörténész szerint éppen olyanok voltak, mint egy improvizációs társulat tagjai, vagyis egyáltalán nem érdekelte őket a szigorúan vett kronológia, számukra az idő olyan, mint egy harmonika, amit szükség szerint hol kihúznak, hol összenyomnak. A Talmud bölcsei pontosan tudták, hogy a Tóraadás korában nem tekercsekre írtak, hanem kövekre véstek, csakhogy őket ez nem izgatja, teljes szabadsággal kezelik az időt – így írhatják le nekünk a világirodalom első időutazását, amelyet Mózes hajtott végre ezerötszáz évet utazva a jövőbe a saját kérésére. Az Itt és Most Társulat tagjai ezután megjelenítették nekünk az álmélkodó Mózest, aki semmit nem értett ugyan abból a korból, ahová repült – de mindent megértett ugyanakkor az Örökkévaló szándéka felől. 

Ha kíváncsiak Balázs Gábor és a színészek összjátékára, akkor le ne maradjanak a következő előadásról, amely június 8-án lesz Bálint Házban. Azon a szombat estén a Talmud a Színpadon keretében a szabadságról és a hatalomról lesz szó. Szabadság-e a hatalom? Hatalom-e a szabadság? Ezek a kérdések kerülnek terítékre, azaz színpadra a sávuoti programban keretében, méghozzá igen izgalmas időpontban: éjféltől.

 

Nyomtatási kép