Barion Pixel

Home
2022. szeptember 28. szerda |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
 
Véradás, koncert, kalács - Színes programokkal gazdagítja a Maccabit a Bálint Ház

Budapest | szerző: Kanicsár Ádám András | 2019. július. 27. szombat 14:00
 
 
Több évnyi szervezés után július 29. és augusztus 7. között rendezik meg a 15. Maccabi Európa Játékokat, melynek kulturális rendezvényeit a Bálint Ház is gazdagítja. Nem is akárhogy.
 

„A Bálint Ház egyik fontos missziója, hogy a zsidó közösségben erősítse az identitást és az idetartozást. A 15. Maccabi Európa Játékok nem csak a sportról szól, hanem egy óriási közösségi esemény is. Nagyon sok zsidó közösségi tagnak a sport az út, amivel bekerül a közösségbe. Mi ezt tudjuk, elfogadjuk és szeretjük. És éppen ezért is nagyon fontos számunkra, hogy egy ilyen közösségi eseménynek a részesei legyünk, és hogy rajtunk keresztül is meg lehessen közelíteni akár a sportrendezvényt, akár a közösségi rendezvényeket és programokat. Ezért rendezünk a Maccabi ideje alatt programokat, és várjuk mindazokat, akik részesei akarnak lenni egy ilyen nagy, nemzetközi klassz eseménynek.” – mondja Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója az első rendezvénynap nyüzsgése közben.

A nyüzsgés apropója pedig megannyi póló, mez, sapka, cipő, amit a Maccabi magyar sportolói a házban vehetnek át. Ez már csak azért is volt nagy vállalás az intézmény részéről, mivel idén rekordszámú, 214 fővel bíró magyar delegáció indul a játékokon, melyre mellesleg ugyancsak rekordszámú, több mint 3000 vendéget várnak. Így turisztikailag is kiemelkedő esemény – és éppen ezért is nagy lehetőség az intézmény számára, emeli ki Kriston Linda, a Bálint Ház programigazgatója: „Fontos, hogy az ide érkező sportolóknak, családjaiknak és barátaiknak egy kulturális élményben is legyen részük. És persze ismerjék meg, hogy Magyarországon is van egy JCC (Jewish Community Center - Zsidó Közösségi Központ), lássák, hogy milyen tevékenységet végzünk és hogy nyitott ajtóval várunk mindenkit. A Maccabi jó alkalom arra, hogy nemzetközileg is megismerhető legyen a Bálint Ház.”

Az első rendezvényen nemcsak a pólók kerültek kiosztásra – néhány beszéd kíséretével a Bálint Ház és a Maccabi szervezőitől –, de véradás is volt az intézmény felső emeletén – ami jól illeszkedett be a Maccabi Európa Játékok szellemiségébe: „A véradás egyik fontos komponense az önzetlenség. Vért önzetlenül adunk. A véradóink általában kapnak egy fél literes vizet, egy ostyát és 500 ft-os utalványt. De a Bálint Ház jóvoltából ostya helyett most flódni járt mindenkinek, illetve egy banán és egy kis karszalag.” – mondta Ohnsorge Éva, az Országos Vérellátó Szolgálat véradásszervezője.

A programok valóban sokszínűek. Július 28-án a Yuval Music Center tart egy több szempontból is különleges koncertet a Házban: „A haifai Yuval Music Center a legjelentősebb zeneiskola Észak-Izraelben, tőlük érkezik egy 13 tagú kiszenekar, akik egy ingyenes koncertet adnak nálunk. Ez a rendezvény azért különleges számunkra, mivel az együttes eredetileg csak a Zeneakadémián lépett volna fel, ám akkora volt az érdeklődés, hogy gyorsan teltház lett, így nálunk tartanak egy második koncertet. Sőt, külön vicces, hogy végül először nálunk hallhatja őket a közönség.”  – meséli Besnyő Janka, a Bálint Ház kommunikációs felelőse.

Koncert mellesleg lesz még bőven, sok más programmal együtt. Július 29-én a KohnCerto Kórus, a Bálint Ház Salom Klubjának Dalköre adja elő a legismertebb zsidó dalokat, amiket aztán a Hóra Táncház követ a Machol Hungariával. Másnap, július 30-án 18:00 és 19:00 között a Bálint Ház Közösségi Kórus énekel, előtte pedig Balázs Gábor tart egy angol nyelvű előadást „Magyarországi zsidók, sport és antiszemitizmus” címmel. A KohnCerto Kórus és Balázs Gábor előadása augusztus 1-én ismét meghallgatható, amit a Regina című dokumentumfilm követ a világ első rabbinőjéről. Augusztus 2-án kalácssütés workshoppon lehet sütni, amit aztán 19:00 órától a Bálint Ház eddigi legnagyobb Sabati vacsorája követ. Augusztus 4-én ismét a Hóra Táncház lép színpadra a Machol Hungáriával, este a Kósercsapat című filmet nézheti meg a közönség, augusztus 5-én pedig a Teleki téri mesék című dokumentumfilmet, melynek készítőivel beszélgetni is lehet. Előtte ismét lesz lehetőségünk megtanulni kalácsot sütni. A programokról további információk itt találhatóak

Ezen felül a Bálint Ház szombat kivételével az egész rendezvény alatt frissítőkkel és finom falatokkal várja a látogatókat a Matza Kávézóban, a Chill Out szobában a programok fáradalmait lehet kiheverni néhány nyugágyon, hideg limonádé kíséretében, a Bálint Shopban pedig a Bálint Ház logójával ellátott emléktárgyakat lehet hazavinni. Emellett július 29 és 30 között, illetve augusztus 5-6 között egy gyermek játszóház szívesen látja az apróságokat, mosolygó óvónénikkel. 

Ám nem csak az intézmény falai között lehet találkozni a Bálint Házzal. A rendezvény fő helyszínén, a Ludovika Campuson a Bálint Ház standjánál ajándékokkal, frissítő limonádéval és meglepetésekkel várnak minden érdeklődőt.

 

Nyomtatási kép