Home
2021. április 11. vasárnap |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2

 

 

 
5781. évi zsidó naptár
 
 
április 14.
Jom Házikáron (ijár 2)
az izraeli hősök emléknapja
 
április 15.
Jom Háácmáut (ijár 3)
Izrael Állam 73. függetlenségi napja
 
április 30.
Lág báomer (ijár 18)
Az omerszámlálás 33. napja
 
május 10.
Jom Jerusáláim (ijár 28)
Jeruzsálem napja
 
május 17-18.
Sávuot (sziván 6-7)
A hetek ünnepe
 
júlus 18.
Tisá beáv (áv 9)
A jeruzsálemi Szentély pusztulásának emlék- és böjtnapja
 
szeptember 7-8.
Ros Hásáná (tisri 1-2)
zsidó újév 5782
 
szeptember 16.
Jom Kipur (tisri 10)
Engesztelés napja
 
szeptember 21-27.
szukot (tisri 15-21)
A sátrak ünnepe
 
szeptember 27.
Smini Áceret (tisri 22)
 
szeptember 28.
Szimhát torá (tisri 30)
A tóra örömünnepe
 
november 29. – december 6.
Hanuka (kiszlév 25 – tévét 3)
 
2022. január 17.
Tu Bisvát (Svát 15)
 
2022. március 17. 
Purim (Adar II 14)
 
2022. április 16-23.
Peszáh (Niszán 15-22.)

 

Véradás, koncert, kalács - Színes programokkal gazdagítja a Maccabit a Bálint Ház

Budapest | szerző: Kanicsár Ádám András | 2019. július. 27. szombat 14:00
 
 
Több évnyi szervezés után július 29. és augusztus 7. között rendezik meg a 15. Maccabi Európa Játékokat, melynek kulturális rendezvényeit a Bálint Ház is gazdagítja. Nem is akárhogy.
 

„A Bálint Ház egyik fontos missziója, hogy a zsidó közösségben erősítse az identitást és az idetartozást. A 15. Maccabi Európa Játékok nem csak a sportról szól, hanem egy óriási közösségi esemény is. Nagyon sok zsidó közösségi tagnak a sport az út, amivel bekerül a közösségbe. Mi ezt tudjuk, elfogadjuk és szeretjük. És éppen ezért is nagyon fontos számunkra, hogy egy ilyen közösségi eseménynek a részesei legyünk, és hogy rajtunk keresztül is meg lehessen közelíteni akár a sportrendezvényt, akár a közösségi rendezvényeket és programokat. Ezért rendezünk a Maccabi ideje alatt programokat, és várjuk mindazokat, akik részesei akarnak lenni egy ilyen nagy, nemzetközi klassz eseménynek.” – mondja Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója az első rendezvénynap nyüzsgése közben.

A nyüzsgés apropója pedig megannyi póló, mez, sapka, cipő, amit a Maccabi magyar sportolói a házban vehetnek át. Ez már csak azért is volt nagy vállalás az intézmény részéről, mivel idén rekordszámú, 214 fővel bíró magyar delegáció indul a játékokon, melyre mellesleg ugyancsak rekordszámú, több mint 3000 vendéget várnak. Így turisztikailag is kiemelkedő esemény – és éppen ezért is nagy lehetőség az intézmény számára, emeli ki Kriston Linda, a Bálint Ház programigazgatója: „Fontos, hogy az ide érkező sportolóknak, családjaiknak és barátaiknak egy kulturális élményben is legyen részük. És persze ismerjék meg, hogy Magyarországon is van egy JCC (Jewish Community Center - Zsidó Közösségi Központ), lássák, hogy milyen tevékenységet végzünk és hogy nyitott ajtóval várunk mindenkit. A Maccabi jó alkalom arra, hogy nemzetközileg is megismerhető legyen a Bálint Ház.”

Az első rendezvényen nemcsak a pólók kerültek kiosztásra – néhány beszéd kíséretével a Bálint Ház és a Maccabi szervezőitől –, de véradás is volt az intézmény felső emeletén – ami jól illeszkedett be a Maccabi Európa Játékok szellemiségébe: „A véradás egyik fontos komponense az önzetlenség. Vért önzetlenül adunk. A véradóink általában kapnak egy fél literes vizet, egy ostyát és 500 ft-os utalványt. De a Bálint Ház jóvoltából ostya helyett most flódni járt mindenkinek, illetve egy banán és egy kis karszalag.” – mondta Ohnsorge Éva, az Országos Vérellátó Szolgálat véradásszervezője.

A programok valóban sokszínűek. Július 28-án a Yuval Music Center tart egy több szempontból is különleges koncertet a Házban: „A haifai Yuval Music Center a legjelentősebb zeneiskola Észak-Izraelben, tőlük érkezik egy 13 tagú kiszenekar, akik egy ingyenes koncertet adnak nálunk. Ez a rendezvény azért különleges számunkra, mivel az együttes eredetileg csak a Zeneakadémián lépett volna fel, ám akkora volt az érdeklődés, hogy gyorsan teltház lett, így nálunk tartanak egy második koncertet. Sőt, külön vicces, hogy végül először nálunk hallhatja őket a közönség.”  – meséli Besnyő Janka, a Bálint Ház kommunikációs felelőse.

Koncert mellesleg lesz még bőven, sok más programmal együtt. Július 29-én a KohnCerto Kórus, a Bálint Ház Salom Klubjának Dalköre adja elő a legismertebb zsidó dalokat, amiket aztán a Hóra Táncház követ a Machol Hungariával. Másnap, július 30-án 18:00 és 19:00 között a Bálint Ház Közösségi Kórus énekel, előtte pedig Balázs Gábor tart egy angol nyelvű előadást „Magyarországi zsidók, sport és antiszemitizmus” címmel. A KohnCerto Kórus és Balázs Gábor előadása augusztus 1-én ismét meghallgatható, amit a Regina című dokumentumfilm követ a világ első rabbinőjéről. Augusztus 2-án kalácssütés workshoppon lehet sütni, amit aztán 19:00 órától a Bálint Ház eddigi legnagyobb Sabati vacsorája követ. Augusztus 4-én ismét a Hóra Táncház lép színpadra a Machol Hungáriával, este a Kósercsapat című filmet nézheti meg a közönség, augusztus 5-én pedig a Teleki téri mesék című dokumentumfilmet, melynek készítőivel beszélgetni is lehet. Előtte ismét lesz lehetőségünk megtanulni kalácsot sütni. A programokról további információk itt találhatóak

Ezen felül a Bálint Ház szombat kivételével az egész rendezvény alatt frissítőkkel és finom falatokkal várja a látogatókat a Matza Kávézóban, a Chill Out szobában a programok fáradalmait lehet kiheverni néhány nyugágyon, hideg limonádé kíséretében, a Bálint Shopban pedig a Bálint Ház logójával ellátott emléktárgyakat lehet hazavinni. Emellett július 29 és 30 között, illetve augusztus 5-6 között egy gyermek játszóház szívesen látja az apróságokat, mosolygó óvónénikkel. 

Ám nem csak az intézmény falai között lehet találkozni a Bálint Házzal. A rendezvény fő helyszínén, a Ludovika Campuson a Bálint Ház standjánál ajándékokkal, frissítő limonádéval és meglepetésekkel várnak minden érdeklődőt.

 

Nyomtatási kép