Barion Pixel

Home
2022. szeptember 28. szerda |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
 
Töltsd meg énekkel! 

Budapest | szerző: Szarka Zoltán | 2019. szeptember 10. kedd 12:00
 

Manapság a legtöbb felnőtt kapcsolata a zenéhez passzív – csupán hallgatásra, esetleg koncertlátogatásra korlátozódik. Míg a hangszeres játék egy amatőr zenekarban is sokéves gyakorlatot kíván, az éneklés nem feltétlenül olyasmi, amit tanulnunk kellene. Lényeges a hang fejlesztése, a zene rendszerének megértése, de talán még fontosabb, hogy túl tudjuk jutni az énekléssel kapcsolatos, kiskorunkban szerzett görcseinken, netán a hervasztó énekórák emlékein.

Ha ez sikerül, többé nem érezzük, hogy az éneklés különleges erőfeszítést kívánna. A gyerekként megszokott és elvárt szereplés és szerepeltetés helyett rájöhetünk, hogy az ének boldog, hatékony módja az önkifejezésnek és segít önmagunkat megismerni. Megmutathatjuk általa, hogy kik vagyunk, mi lakozik bennünk, szó szerint hangot adhatunk bánatunknak, jókedvünknek, láthatóvá tehetjük belső tartalékainkat. A kórusban éneklés azonban nem csak az iskolai énekórákon szerzett sebeket gyógyítja. Az utóbbi évtizedekben a kutatások azt is bizonyították, hogy testi és lelki bajok ellen is véd. Csökkenti a szervezetben a stresszhormonok szintjét, és a hangulatot javító endorfint szabadít fel.

A Bálint Ház 2018 tavaszán megalakult kórusa, miként a Ház egésze is, sokkal inkább közösség, mint intézmény.

A kórus két vezetője, Teszter Nelli zongoraművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem korrepetitora és Zucker Immánuel, a Bét Jehuda (Rabbiképző) zsinagóga főkántora zenei tudásuk mellett rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyek egy lelkes, zeneileg folyamatosan fejlődő kórus működtetéséhez szükségesek. Nemcsak a zene nyelvét beszélik, de az emberekét is, tudják, hogyan vonják be, bátorítsák akár azt is, aki évtizedek óta egyetlen énekhangot sem énekelt. A dalok mellett a zene szeretetét is tanítják; a kórustagok a próbákon és a koncerteken újból és újból átélhetik, hogy az ének ugyanolyan természetes, mint a beszéd.

A tagok igen eltérő zenei tapasztalattal és tudással rendelkeznek, hiszen mindenki számára nyitott a részvétel, fiatal felnőttől a nyugdíjasig, függetlenül nemtől, vallástól, identitástól, zenei előképzettségtől. A kottaolvasás hiánya nem kizáró tényező. Egy kritérium van csak: szeressenek idejárni. Többnyire azok jönnek, akik valamilyen új színt szeretnének bevinni hétköznapjaikba, heti egy óra intenzív kikapcsolódást és közösségi életformát. A kóruspróbák hatását többen a jógáéhoz hasonlítják.

Az új tagoknak általában két-három alkalom elég ahhoz, hogy megjöjjön a bátorságuk, és ugyanúgy részt vegyenek a próbákon, mint akik korábban csatlakoztak. Felvételi vizsga természetesen nincsen, csupán arra kíváncsiak a kórus vezetői, hogy mi a jelentkező hangfekvése.

Az, hogy a kórus zenéje zsidó tematikájú, igen tágan értelmezett. Mivel a cél az, hogy a kórustagok és a közönség is megismerje a zsidó zenei kultúra gazdagságát, változatosságát, az előadott darabok egyaránt lehetnek tradicionális és kortárs művek, világi és liturgikus énekek, jiddis és héber nyelvűek, vagy csak a zeneszerző származása alapján választanak művet. A tagok is szoktak dalokat javasolni, amelyek aztán be is kerülnek a repertoárba. A kórus zsidó kulturális rendezvényeken, zsinagógákban szokott szerepelni.

A kóruséneklés, miközben növeli a csapatszellemet és erősíti a szociális kapcsolatokat, az egyént is több irányba fejleszti. Hallása, hangja tisztul, egyre könnyebben tanul új anyagokat. A zene nyitottabbá tesz más művészeti ágak iránt is, és azt a képletet, amely szerint a rendszeres munka eredményeket, sikereket hoz, az élet más területein is lehet alkalmazni.

A kórushoz keddenként 18 órától lehet csatlakozni, a részvétel ingyenes.

A közös és nemes cél elérésén való munkálkodás, a dalok megtanulása és előadása, a siker megélése hétről hétre összekovácsolja az embereket. Az éneklés magával hozza a belső lecsendesedést, a figyelem fókuszálását, ami az ünnepeket is átélhetővé teszi.

A hang átjárja az egész testet, lelket, erősebbé és gazdagabbá tesz. Énekelni öröm és együttlét, játék és ünnep. Gyere közénk!

A Közösségi Kórus legközelebb szeptember 15-én lép fel A lélek hangjai című koncerten. Az esemény igazán különleges lesz, hiszen egyszerre lesznek a színpadon dr. Nógrádi Gergely és Zucker Immánuel főkántorok, illetve Kun Ágnes Anna református lelkész. A programról további információ itt érhető el

 

Nyomtatási kép