Barion Pixel

Home
2022. szeptember 28. szerda |h k sze cs p szo v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
 
A gyermeki öröm programjai a Bálint Házban 

Budapest | szerző: Kanicsár Ádám András | 2019. szeptember 16. hétfő 15:00
 

Ha egy intézmény lassan a 25-ik születésnapját ünnepli, könnyen megeshet, hogy programjain egy egész generáció nő fel. Pont ez történik a Bálint Ház esetében is, ahol már a kezdetektől fogva népszerűek voltak a gyerekprogramok, mindez pedig azóta sem változott. Abban pedig vitathatatlanul van valami varázslatos, hogy akik korábban a programok résztvevői voltak, most sokszor a saját gyereküket hozzák szórakozni ­– és kicsit tanulni. Ez persze távolról sem véletlen.

A Bálint Ház mögött lévő huszonöt évnyi tapasztalat megerősítette a szervezőket abban, hogy abszolút nem elég csak a felnőttekkel foglalkozni, ha programok szervezéséről van szó. A gyermeknek szánt események ugyanis nem csupán azért fontosak, mivel becsábítják a legaranyosabb közönséget – így is növelve és színesítve a közösséget –, hanem azért is, mivel a következő nemzedékeknek biztosított törődés és fegyelem mindig megtérül. Sok mai szülő járt már a Házban gyerekként, jó emlékeket ápol az itt töltött időről és boldogan hozza el saját csemetéit. Az pedig jó, ha ugyanígy történik a következő 25 évben is.

Ehhez persze kell egy rendkívül színes programkínálat – ami adott is. Miután a gyerekek érdeklődési köre rendkívül gazdag, közel lehetetlen küldetés mindenki igényét kielégíteni, ám a tapasztalatok szerint végül mégiscsak minden korosztály találhat valamilyen érdekes programot. De nem csak a korosztályt tekintve nagy spektrumú a kínálat, hanem a gyerekek igényei szerint is: tanulhatnak, fejleszthetik ügyességüket, erejüket és közben észrevétlenül a közösség tagjaivá válhatnak. Egy közösségé, ahol tökéletesen fér meg egymás mellett a jó hangulat, a vidámság, a komoly munka és a szabadság, hogy minden résztvevő, minden programban kifejezhesse és gazdagíthassa magát. Bár a Bálint Ház zsidó közösségi házként határozza meg magát, céljuk a kapcsolódás a világ egészéhez. Éppen ezért látnak szeretettel mindenkit – hittől, családi kötődéstől és hagyományoktól függetlenül.

A nagy kérdés csupán az, hogy pontosan mivel is készülnek mindenkinek?

A legkisebbeket a Baba-mama jóga várja, egy közös jóga a szülőnek és a kicsinek, ami csodálatos módon mélyíti a köztük lévő kapcsolatot. Ugyancsak a baba és szülő közti kommunikációt segíti és erősíti a Jelel a Babám című, hat alkalmas tanfolyam, melyen az anyukák egy nagy múltra tekintő, különleges kommunikációs módszert sajátíthatnak el a kicsikkel. A program 6-8 hónapos kortól kezdve ajánlott, egészen addig, míg a lurkó nem képes a teljesen érthető beszédre.

Már néhány hónapos kortól egészen óvodás korig érdekes lehet a Ringató énekes-hangszeres foglalkozás. Ugyancsak a zene varázsával kápráztatja el a kicsiket a Tücsökzene program, melynek keretein belül több koncert és bábszínházi előadás is várható az évadban.

A másfél-három éves lurkók kedvence lehet a Maszatoló, ahol anyukák – vagy persze apukák – és kicsinyeik együtt alkothatnak műremekeket, közben új anyagokat és eljárásokat felfedezve, és fejlesztve a kézügyességet és kreativitást. A kérdés csak az, hogy vajon kiét jobban: a nagyokét vagy a kicsikét?

A  Kalandház alkalmain a kicsik mellett már az idősebbek is jól érezhetik magukat – és ami a legfontosabb, tanulhatnak a zsidó hagyományokról és ünnepekről. A zsidó ünnepekkor megtartott Kalandház-rendezvényeken koncertekkel, közös tánccal, arcfestéssel, interaktív játékokkal, mini szabadulószobával, közös sütéssel, kézműves foglalkozásokkal, sőt, akár egy embernagyságú társasjátékkal szórakoztatják az apróságokat és nagyokat – sőt, még a szülőket is. A rendezők célja egyértelmű: minden generációt közelebb hozni a zsidóság értékeihez, történelméhez és kultúrájához. A Ház mindhárom emeletét elfoglaló Kalandház legnagyobb ünnepségeit Purimkor és Hanukakor tartják.

A kultúra mellett nem maradhat el a sport sem. A Krav-junior foglalkozáson az izraeli önvédelmi sportot sajátíthatják el az érdeklődők, új készségekre, képességekre és önbizalomra szert téve.

Már inkább a nagygyerekes családoknak szól a Szarvaska program, mely a szarvasi nyári tábor egyfajta előkészítő rendezvénye: ide várják mindazokat, akik nem bírnak kivárni egy egész nyarat, hogy ismét lássák a táborban megismert barátaikat, vagy éppen most készülnek az első nagy táborozásra és szeretnének már most megismerni néhány jövőbeli barátot, hogy ne megszeppenve érkezzenek Szarvasra.

A Bálint Ház emellett a Maróval közösen egy tábort is szervez: a Camp Jichak ideje alatt sportfoglalkozások, vetélkedők és fejlesztő programok várják a gyerekeket és szüleiket, hogy ízelítőt kapjanak a zsidó hagyományok és zsidó vallás világából. A tábor ideje alatt a vendégeknek teljes kóser ellátást biztosítanak, de azok is jóllaknak, akiknek speciális étkezési igényeik vannak.

Nem mindenképpen csak a szülők hozhatják a Bálint Házba a gyerekeket. A Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola és a Lauder Javne Iskola első hat évfolyamos diákjai 70-80 fős csoportokban látogatnak el a Házba, hogy informális módszerekkel tanuljanak a zsidó ünnepekről.

Ezen felül ősszel újra elindul a Délutáni iskola, ahova azokat a nem zsidó iskolába járó gyerekeket várják egészen a hatodik évfolyamig, akik szeretnék megismerni gyökereiket interaktív, izgalmas programok és persze menthetetlenül egy kis tanulás által. De nyugalom: azért több az ének, a játék és a közös sütés-főzés.

Ám nem csak a zsidó gyerekekre gondoltak. Az Éld át! a Bálint Ház különleges programsorozata, melynek célja, hogy más származású és vallású gyerekeknek mutassa be a zsidóság alapjait, a zsidó élet eseményeit, ünnepeit és szokásait. A programokon az iskolások egy kiállításon belül egy zsidó otthonba látogatnak el. Az installáció helyet kapott már több budapesti iskolában, sőt, már vidékre is eljutott számos alkalommal.

Program van bőven. Ezekután már csak egy kis érdeklődés kell bármelyik szülőtől vagy csemetétől, hogy megtörténjen az apró csoda, amiért a szervezők nap mint nap dolgoznak: hogy egy barátságos, zsidó közegben mindenki elfeledkezzen a külvilágról és a csak jókedv számítson.

 

Nyomtatási kép